Kökskniv-lök

4 Köksknivar varje kök borde ha

Det finns många olika typer av köksknivar och för en nybörjare kan det vara svårt att veta exakt vilken kniv du behöver. I den här artikeln listar vi de fyra köksknivar som varje kock och kök borde ha sitt arsenal.

Att köpa ett set av knivar kan vara bra, men kommer du verkligen att använda varje kniv som finns där i?

Troligtvis inte.

För att hjälpa dig att i djungeln av alla köksknivar, så har vi listat de 4 köksknivar som varje kök borde ha.

1. Kockkniv


En standard-kniv som alltid finns i köket. Det är en generell kökskniv som är väldigt flexibel vad gäller dess arbetsområden.

Den har ett brett och vasst blad som kan skära kött, hacka grönsaker och skiva örter. Du kan däremot inte skära i ben och att skiva bröd är inte heller någon bra idé.

Det absolut vanligaste materialet är rostfritt stål, men de går även att hitta i kolstål och keramik.

Oftast är kockknivar mellan 20 och 35 cm långa och har en vinkel på 20 till 22 grader. Toppen (spetsen) är spetsig och kanten är krökt.

2. Santokukniv


En japansk kökskniv vars namn kan översättas till ”tre förmågor”, vilket åsyftar knivens förmåga att; skiva, hacka och tärna. Man kan också tolka det som att de tre förmågorna är kött, fisk och grönsaker.

I likhet med den västerländska kockkniven, så är santokukniven ett multiverktyg. En japans kockkniv.

Den är inte lika delikat som traditionella japanska knivar, men heller inte lika stryktålig som västerländska kockknivar. Den är precis mitt-i-mellan.

Santokukniven passar bäst för grönsaker, fisk och mjukare kött.

Ett väldigt bra verktyg att ha i köket som passar bra ihop med den västerländska kockkniven.

3. Tandad brödkniv


De flesta svenska hemmen har en brödkniv. Det finns ingen kniv som är bättre på att skiva bröd.

Men det finns faktiskt fler användningsområden för en brödkniv.

Exempelvis kan den användas till att skära upp kyckling och kalkon.

Den är också bra på att skära igenom råvaror som har tufft skinn utan att förstöra insidan. Tomater är en sådan råvara. Testa använda brödkniven nästa gång du ska skiva en tomat – resultatet kan bli riktigt bra!

4. Skalkniv


En skalkniv är inte en absolut nödvändighet, då du kan göra det mesta av arbetet med din Santoku.

Däremot är en skalkniv överlägsen santoku när det kommer till extremt delikat skärning av exempelvis citrusskal.

Eftersom skalkniven är så liten och vass, så kan du karva ut frukter och grönsaker med väldigt mycket precision. Santokukniven är mycket större och det är därför svårare att vara precis.

Undvik hårdare frukter och grönsaker med en skalkniv. Om du måste trycka och använda kraft med din skalkniv, så använder du den på fel sätt. Den är gjord för finare arbeten.

Skalknivar är billiga och du behöver inte investera speciellt mycket pengar i den här typen av kniv. Du kan hitta bra kvalitéknivar för 200-600 kronor.