Bild-på-stekpanna-med-mat

4 tips för att rengöra en bränd stekpanna

Det är främst vid högtider som kastruller brukar bli brända. Man gör långa kok och lagar mycket mat för att mätta familjens och gästernas hunger.

Men en felkalkylering och allt kan vara förstört. Inklusive utrustningen du använder. Nästan, i alla fall.

Det är något som händer oss alla, både amatören och proffskocken. Maten luktar bränt, det ryker lite och paniken slår till. Har maten klarat sig? Måste jag köpa en ny panna nu, den här som är så ny!

Oavsett om du hade i för mycket av någonting eller stekte maten för länge, så finns det några saker du kan göra för att rädda situationen.

Innan du tar fram stekspaden, diskmedlet och svinton – så har vi ett par tips på hur du kan försöka rädda din stekpanna. Fastbränd mat och brun missfärgning behöver nödvändigtvis inte betyda slutet.

Inled med så mjuka och snälla åtgärder som möjligt, för att sedan gå mot hårdare rengöring. På så sätt minskar du risken för att du förstör stekpannan i form av repor och jack.

1. Varmvatten och lite skrap

Hoppa över det här steget om du har en stekpanna med non-stick.

Ställ stekpannan på spisen och sätt på värmen. När pannan är så varm att en stänk vatten får den att fräsa så häller du i 2 dl vatten och låter den stå så i någon minut. Du kan tillsätta diskmedel om du vill. Ta sedan en träslev (inte något i metall, det skadar pannan) och börja skrapa bort det som fastnat.

2. Vinäger och lite skrap

Hoppa över det här steget om du har en stekpanna med non-stick. Efter du är klar med följande steg, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om hur du tar hand om din nonstick stekpanna på bästa sätt.

Gör precis som ovanför – men med vinäger istället för vatten. Det luktar ganska starkt, så varna de andra som är i köket innan du ger dig på den här delen. Vinäger har bra egenskaper för att göra rent, så det här steget kan vara en räddare i nöden.

3. Diskmedel över natten

Skölj av stekpannan med vatten först. Lägg sedan i ett par droppar diskmedel, fyll pannan med varmvatten och låt den sedan stå så över natten. Nästa dag häller du ut allt, lägger pannan under varmt vatten och börjar skrapa/dra loss det som har fastnat. När du skrapar så är det rekommenderat att använda ett redskap av trä, nylon eller gummi. Metaller kommer att skada pannan.

4. Skrubba med bakpulver

En klassiker som nästan alltid funkar! Men gör bara det här steget på rostfritt stål och emaljerad köksutrustning. Använd inte på aluminium.

Blanda bakpulver med lika mycket varmvatten, så att det blir som en liten smet/pasta. Skrubba smeten på de områden av stekpannan där något har bränts eller fastnat. Skrubba med hjälp av en non-scratch svamp eller liknande, som inte repar. Skölj sedan med varmvatten och gå vidare till nästa område av pannan som behöver återställas.