Rent-kök

8 Regler för ett gladare kök

Det finns vanor och rutiner många har i köket, som egentligen förstör matlagningsupplevelsen och utrustningen. Här är 10 saker som gör ditt liv i köket lite enklare och mindre stressigt.

Ingen är perfekt och vi alla gör något i köket som skulle kunna förbättras.

Oftast är de här saker så ingrodda i våra rutiner, att vi inte ens märker av dem längre. De går på automatik.

Här är några enkla regler för ditt kök, för att göra jobbet lite enklare och mer bekvämt.

1. Använd en skärbräda

Vi har alla varit där; ”jag ska bara skära den här apelsinen” eller ”det är bara en brödskiva”, som en ursäkt för att inte behöva ta fram skärbrädan.

Det här kan få konsekvenser på flera sätt.

Din skärbräda är designad för att vara så snäll mot din kniv som möjligt. Köksbänken eller middagsbordet är inte det.

Att använda kniven på andra underlag kan försämra kvalitén på dina köksknivar markant, vilket leder till slöa knivar. Som bekant, är slöa knivar inte bara ineffektiva utan även farliga då de ökar risken för att du slinter.

En annan viktig aspekt är att vi ofta rengör våra skärbrädor bättre än andra underlag, eftersom rå mat ska vara där. Att lägga mat direkt på köksbänken eller bordet kan därför vara mer ohygieniskt, än om du använder en skärbräda.

Nåväl, nog om skärbrädor – poängen är att alltid använda en skärbräda – det är bäst för alla inblandade.

2. Håll dina knivar vassa

Som vi skrev här ovanför, så är slöa knivar farliga. Eftersom bladet inte längre kan skära lika bra, så krävs mer kraft och tyngd från din sida – vilket gör det ännu farligare.

Den huvudsakliga faran är att man riskerar att slinta med en slö kniv. Istället för att gå igenom frukten, köttet eller grönsaken så åker bladet mot sidan och ett finger.

Nuförtiden är det busenkelt att slipa knivar. Du kan läsa vårt stora test av olika knivslipar för att hitta den slip som passar din knivtyp bäst.

3. Diska viss utrustning för hand

Diskmaskinen är en skänk från ovan och har, om du äger en diskmaskin, troligtvis sparat dig hundratals av timmar framför diskhon.

Det finns däremot saker du inte bör rengöra i diskmaskinen, eftersom det förstör materialet.

Material i trä bör du aldrig använda i diskmaskinen. Ångan, värmen, diskmedlet och volymen vatten kommer att förstöra utrustningen.

Du bör heller inte lägga pannor som har en non-stick-beläggning i diskmaskinen, då det förstör ytbehandlingen. Wokpannor bör du i regel alltid rengöra för hand, då deras ytbehandling är väldigt delikat.

Allt-för många människor lägger sina köksknivar i diskmaskinen också. Det är ett perfekt recept för att de ska rosta, få jack och repor eller bli långsamma. Handdiska alltid dina köksknivar, oavsett om det är en liten filékniv eller en dyr Santokukniv.

3. Metall hör inte hemma i stekpannor

När du steker och lagar mat så bör du aldrig någonsin använda utrustning av metall i din stekpanna. Det spelar ingen roll om den har non-stick-beläggning eller ej – metall kommer att repa och förstöra stekytan.

Använd en stekspade i trä, plast eller gummi.

Repor och fula jack i stekpannan kommer att ha en negativ påverkan på både matlagningen och hur maten smakar.

4. Smaka på maten du lagar

Vi har nämnt det många gånger förut. Du har sett det på TV och du ser det i restauranger – riktiga köksmästare smakar konstant av maten.

Trots det är det ytterst få hemmakockar som gör det.

För att maten ska bli bra är det superviktigt att du hela tiden smakar av och ser vad som fattas, eller om du har haft för mycket av något.

Du vill gärna inte sätta dig vid middagsbordet och inse att du hade för lite av X och för mycket av Y. Det är enkelt fixat under tiden som du lagar maten.

Se bara till att du sköljer av skeden för varje gång.

5. Häll flott i soporna

Fett från stekpannor ska du aldrig hälla ner i vasken. Det kommer att orsaka stopp avloppet förr eller senare.

En del människor förvarar flott i en burk, för att sedan tömma den i soporna när det blir fullt.

Andra föredrar att helt enkelt samla upp flottet med pappershanddukar och kasta i soporna direkt.

Vad du än väljer att göra – häll aldrig ner flott i avloppet.

6. Våga experimentera

Det finns inget tristare än att laga samma mat och följa samma recept vecka ut och vecka in.

Våga experimentera, använda nya råvaror, annan köksutrustning och andra recept. Det blir så mycket roligare att arbeta i köket och att äta maten.

För att inte nämna att det gör dig till en bättre kock, då det oftast leder till en bättre förståelse för samspelet mellan olika råvaror.

7. Undvik korskontaminering

Förlåt, vi skulle vara klara med skärbrädor.

Men hygien är viktigt och det här är ett av de vanligaste misstagen folk gör där hemma.

Använd aldrig samma skärbräda för kött som för exempelvis grönsaker. Du kan läsa om kockens färgsystem för skärbrädor här.

De flesta matförgiftningsfallen kommer från att man använt flera olika råvaror på en och samma plats, utan att göra rent först. Undvik att blanda bakteriekulturer.

8. Torka av bänken och köksutrustning direkt

Det är så mycket enklare att arbeta i ett kök som är rent och rymligt.

Istället för att låta allt ligga på bänken och börja skura rent först när du behöver utrymmet, så bör du göra det så fort du har blivit klar.

Det spar tid, ger mer utrymme och framförallt – det är hygieniskt.

Så fort du är klar med en skärbräda, kniv eller sida av köksbänken bör du skura av och göra rent.