Bild-på-keramiska-knivar

Allt om knivar i keramik – Fördelar och nackdelar

Vad är bra respektive mindre bra med knivar i keramik? Vad använder man dem till och hur tar man bäst hand om sin keramikkniv? I den här artikeln får du svar på det och mycket mer.

Det finns så många olika typer av material och köksknivar – men vad är egentligen skillnaderna?

Man hör ofta folk prata om kockknivar, filéknivar och brödknivar. Men hur ligger det till med knivar gjorda i keramik?

Låt oss ta reda på det!

Vad är en keramikkniv

Handtaget på en keramikkniv kan vara av vilket material som helst, det påverkar inte benämningen av kniven. Det är bladet som avgör dess typ.

Keramikknivar görs av zirkoniumdioxid, vilket resulterar i ett oerhört hårt material.

I Mohs hårdhetsskala så ligger keramiska knivar på 8.5. Det kan jämföras med härdstål som är mellan 7.5 och 8. Vanligt stål ligger på endast 4 och 4.5. Diamant är högst upp på skalan med 10.

Hårdheten som keramiska knivar besitter gör att de håller sig skarpa längre än andra knivar, men har lättare för att gå sönder. Därför ska man aldrig använda dem på fryst mat eller ben.

Fördelar med knivar i keramik

  • De håller sig vassa längre än många andra knivtyper
  • Väldigt lite underhåll behövs
  • Kniven är oerhört lätt och därför enkel att hantera
  • Bladen är ofta smala, vilket ger dig möjligheten att kunna skära väldigt tunna bitar frukt och grönsaker
  • Bladen är icke-porösa och det minskar risken för bakterietillväxt

Nackdelar med knivar i keramik

Även om fördelarna är många med keramiska knivar så finns det en del nackdelar. Den största är att bladet har lättare för att gå sönder än exempelvis ett stålblad.

Man ska därför aldrig använda en keramikkniv på fryst mat eller ben. Kniven kommer att gå sönder. Likaså om du råkar tappa kniven, så är det en stor chans att den går sönder.

Keramiska knivar är svårare att slipa än en kniv i rostfritt stål. Men å andra sidan håller sig den keramiska knivens skärpa mycket längre, så den behöver inte på långa vägar slipas lika ofta som andra knivar.

Användningsområden

Keramiska knivar är bra för att hantera benlöst kött, grönsaker, frukt och bröd.

Du ska aldrig använda en keramikkniv på hårt material, så som fryst mat eller ben. Med största sannolikhet kommer den att gå sönder nästan direkt.

Tack vare det smala och vassa bladet, så är det möjligt att skära väldigt precisa och tunna skivor av frukt och grönsaker.

Hacka eller skär alltid uppifrån och ner. Bladet är inte flexibelt. Om du försöker krossa eller böja bladet så kommer det att gå sönder.

Skötselråd av keramiska knivar

Använd aldrig en keramisk kniv i diskmaskinen.

Vi är medvetna om att en del matsidor säger att en fördel med keramiska knivar är att de kan maskintvättas. Gör aldrig det. Maskintvättens höga tryck kommer göra så att din kniv stöter samman med annat material, vilket ökar risken för skador både på kniven och övrig utrustning.

Handtvätta alltid dina knivar.

Förvara alltid dina knivar i ett knivblock eller i något skyddande material. Aldrig i besticklådan eller på annan plats där bladet riskerar att få kontakt med annan utrustning.

Läs vår artikel om skötselråd för köksknivar, för att på bästa sätt ta hand om dem och därmed förlänga deras livslängd.