Ångkokare-lagar-mat

Ångkokare bäst i test 2023 – Årets test

Bäst i test

Fiskars-Classic-ångkokare

Fiskars Classic

Bästa ångkokare

Kvalitén på Fiskars Classic är toppklass! Den är gjord i rostfritt stål och tål både maskindisk och ugn. Den går att använda på alla spishällar. Materialet, locket, handtagen och den tjocka botten – allt är exceptionellt bra!

Mer info i butik

Bästa ångkokare

Att köpa en bra ångkokare är inte lätt. Det finns många varianter att välja på, men långt ifrån alla ger förväntade resultat.

För att du ska behöva ödsla tid och pengar på ett köp du inte är nöjd med, så har vi recenserat och listat årets bästa ångkokare – för varje budget.

Du hittar både ångkokare i rostfritt stål, bambu och separata ånginsatser.


Bästa ångkokare: Fiskars Classic ångkokare

Fiskars-ångkokare

Anledningar att köpa:

  • Kvalité i toppklass
  • Tål diskmaskin och ugn
  • Enkel att använda
  • Snabb rengöring
  • Rostfritt stål
  • Alla typer av spishällar
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska högt pris

Fiskars Classic är definitivt den bästa ångkokaren i år. Kvalitén är i toppklass, vilket gör att den utmärker sig från de flesta andra maskiner.

Ångkokaren är tillverkad av rostfritt stål och har en tjock botten för en bra och jämn värmefördelning.

Den går att använda både i ugnen och i diskmaskinen, vilket gör att rengöringen busenkel och spar en hel del tid.

Man har också designat maskinen så att den går att använda på alla typer av spishällar.

Den enda nackdelen med den här ångkokaren är priset. Räkna med att betala runt 1000 kronor för Fiskars Classic. Men då får du å andra sidan en genomgående kvalité som knappt någon konkurrent kan mäta sig med.

Materialet, locket, handtagen och botten – allt håller en exceptionellt hög standard.

Helt klart årets favorit!


Redaktörens val: Russell Hobbs ångkokare

Russell-Hobbs-stor-ångkokare

Anledningar att köpa:

  • Perfekt för familjer och storkok
  • 9 liters kapacitet
  • Timer
  • Automatisk avstängning
  • Vatteninmatning från sidan
  • Korgarna kan staplas
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Det här är en perfekt för familjer, storkok eller om du har flera olika livsmedel som du vill ångkoka samtidigt.

Russel Hobbs ångkokare har nämligen 3 olika nivåer, där du kan lägga i olika ingredienser – utan att de påverkar varandras smak.

Allt-som-allt har maskinen en kapacitet på hela 9 liter!

Vi gillar att det finns ingångar på sidorna, så att du kan hälla i mer vatten under ångkokningen. Så att du slipper öppna locket, släppa ut ånga och fylla på med mer. Supersmidigt!

Ångkokaren är utrustad med en 60 minuters timer, samt automatisk avstängning. Om vatten skulle spilla ut, så finns det en droppbricka som samlar upp allt.

Korgarna går att stapla på varandra, vilket är perfekt för oss med lite mindre kök och utrymme. Det gör att ångkokaren tar upp minimalt med plats när den inte används.

För endast 650 kronor så är den här ångkokaren ett kap. Du får allt du behöver – plus lite till. Det är helt klart en av de mest prisvärda och bästa ångkokarna på marknaden just nu.


Väldigt populär: Kitchen Craft ångkokare

Kitchen-Craft-ångkokare-rostfritt-stål

Anledningar att köpa:

  • Rostfritt stål
  • Bra kvalité
  • Fungerar på alla spishällar
  • Gryta och 2 ånginsatser
  • Bekväma handtag
  • Maskindisk
  • 15 års garanti
Anledningar att inte köpa:

Med sitt blanka rostfria stål så påminner Kitchen Crafts ångkokare en hel del om Fiskars Classic. De båda har en traditionell och stilren design.

Ångkokaren består av en gryta och två ånginsatser, plus ett väl slutet lock. Det gör att du snabbt och enkelt kan ångkoka flera råvaror samtidigt, utan att de påverkar varandra.

Du kan använda den här ångkokaren på alla typer av spishällar, även induktionsplattor.

Vi gillar handtagen på den här ångkokaren. Även om det inte är en primär sak i vårt test, så känns de väldigt bekväma och stabila att hålla i. Designen känns väldigt bra och utstuderad.

En bonus är att du kan maskindiska den här ångkokaren, vilket gör rengöringsprocessen smidig. Istället för att koppla ur korgar och diska allt för hand.

Kvalitén på utrustningen känns bra och pålitlig. Vi uppfattar stålet som något tunnare än vissa andra ångkokare – men inte så att det är något problem eller är oroväckande på något sätt.

Den stora mängden positiva recensioner som den här ångkokaren fått talar sitt tydliga språk. Likaså Kitchen Crafts generösa garanti på 15 år. Det är helt klart en bra ångkokare som kommer att tjäna dig i många år framöver.


Bästa bambu ångkokare: Kitchen Craft Ångkokare bambu

Kitchen-Craft-bambu-ångkokare

Anledningar att köpa:

  • Naturligt vävd bambu
  • Stilren och traditionell
  • Perfekt för asiatiska maträtter
  • Väger strax under 1 kg
  • Enkel att använda
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

  • Måste rengöras för hand

Fördelen med att använda ångkokare i bambu är att de väger lite i jämförelse med rostfritt stål. Det gör dem mer lätthanterliga och har ofta många fler ”våningar” än andra material.

För att nämna den stilrena designen du skänker ditt kök.

Av alla ångkokare gjorda av bambu så är den från Kitchen Craft helt klart vår favorit i år.

Ångkokaren är tillverkad av naturligt vävd bambu, vilket stärker känslan av natur och tradition i köket. Det är perfekt om du lagar mycket asiatisk mat.

Redskapet fungerar kanon. Låt den stå i en stekpanna, gryta eller wokpanna med kokande vatten i och låt den sedan göra sin magi.

Den är precis lika enkel att använda som andra typer av ångkokare.

Nackdelen är att du behöver tvätta den för hand. Vilket är lite svårare och mer tidskrävande än om du hade rengjort en ångkokare i rostfritt stål för hand. Det är också extra viktigt att den torkar efteråt.

Om du vill ha en snygg, naturlig och lättanvänd ångkokare så är det här ett riktigt bra köp. Framförallt om du vill ha en lätt ångkokare, då den här väger knappt 1 kg. Varmt rekommenderad!


Bästa ånginsats: Anders Petter Stenfors ånginsats

Anders-Petter-Ånginsats

Anledningar att köpa:

  • 18/10 rostfritt stål
  • Tål maskindisk
  • Praktisk
  • Bra designad
  • Passar flera kastruller
  • Perfekt för att ånga grönsaker
  • Billig
Anledningar att inte köpa:

  • Lock är inte inkluderat

Ibland behöver du ingen stor maskin med flera våningar. Ibland räcker det med en simpel liten ånginstans för att ångkoka broccoli, morötter eller andra grönsaker.

Stenfors ånginstans från Anders Petter uppfyller alla kriterier för att ha en stadig plats i vårt kök.

Den är tillverkad av 18/10 rostfritt stål och tål maskindisk.

Konstruktionen är oerhört praktisk, stilren och känns kvalitativ. Det är inte en ånginsats som håller i 1-2 år – utan det märks att den är gjord för att hålla i många år framöver.

Designen, kanterna och handtagen gör ånginsatsen mycket smidig och praktisk att använda.

Vi gillar verkligen att den är så flexibel och kan passa i flera olika typer av kastruller. Du kan få plats i den i grytor och kastruller på 1,5 liter, 2 liter och 3 liter.

Det ger oss mer flexibilitet vid matlagningen, eftersom vi kan använda vilken kastrull som helst som är tillgänglig.

Det enda negativa med Stenfors ånginsats är att det inte följer med något lock! Även om det hade höjt priset med en hundralapp så hade det varit väl värt investeringen.

Som tur är kan vi använda ett vanligt kastrullock, men vi hade gärna sett att det följde med ett lock till ånginsatsen.

Överlag är vi mer än nöjda! För mellan 250-300 kronor så är det här ett klockrent köp om du vill ha en kvalitativ, praktisk och enkel ånginsats.


Hur du hittar bästa ångkokaren för dig

Ångkokare-kokar-broccoli

Precis som med all annan köksutrustning, så finns det ett par saker du bör ha koll på när du ska köpa en ångkokare.

Här nedanför går vi igenom de mest kritiska aspekterna inför ditt köp av en ny ångkokare.

Elektrisk ångkokare eller spishäll

Det finns två typer av ångkokare: elektriska ångkokare och ångkokare för spishällar.

Ångkokare för spishällar ställs antingen på eller i en panna eller kastrull som har fyllts med vatten. Värmen som får vattnet att koka och ånga, kommer med andra ord från spisen.

En elektrisk ångkokare är en separat enhet som inte behöver tillgång till vare sig spisen, kastrullen eller woken. Den har inbyggda värmeelement som aktiveras genom att koppla in strömkabeln i eluttaget.

Ångkokare för spishällar är billigare och tar upp mindre plats i köket. Men de är lite omständligare att hantera, då de behöver en extra kastrull eller panna för att användas.

Om du vill ha extra kokningsfunktioner, temperaturkontroll, timer och en digital display så är det en elektrisk ångkokare du ska titta efter. Dessa maskiner har fler finesser och funktioner, men har en högre prislapp och tar upp mer plats.

Stor eller liten ångkokare

Ångkokare finns i alla möjliga storlekar. Vissa maskiner har kapacitet för en måltid, medan andra är utrymme för att laga mat åt en hel familj.

Om du vill laga en hel maträtt åt fyra personer, så rekommenderar vi en ångkokare med en kapacitet på runt 4 liter.

En ångkokare med en kapacitet på 6 liter brukar vara bra för 2 till 3 personer.

Kom ihåg att elektriska ångkokare är ganska stora, och ju mer kapacitet de har – desto mer utrymme tar de på diskbänken. Se därför till att du mäter utrymmet där planerar att ställa maskinen innan köpet.

Delar och fack

Ångkokare som har separata delar är perfekt när du vill ångkoka olika typer av råvaror samtidigt. Då kan du ha grönsaker i en del och kött i en annan – utan att de två slår ut eller stör varandras smaker.

När du separerar ingredienserna i olika delar, så kan du också lägga till och ta bort råvarorna vid olika tider.

Om du ska ångkoka större livsmedel, exempelvis kyckling, så vill du ha en ångkokare med en djup del.

Extrafunktioner

Extrafunktioner i ångkokare är sällan en nödvändighet – men de kan definitivt höja maskinens värde och användarvänlighet.

Det finns maskiner som har både timer och en ”håll varm”-funktion. Att kunna hålla maten varm, utan att den ångas, är en väldigt uppskattad och användbar funktion.

Vi gillar också ångkokare vars delar går att kollapsa. Du fäller med andra ord ner delarna, så att maskinen tar upp mindre plats. Det kan vara en funktion värd att se över om du har trångt med utrymme i köket.

Vad är ångkokare bra för

Grönsaker-i-ångkokare

Ångkokare är inte bara väldigt behändiga att använda, men kan även spara en hel del tid.

Beroende på vad du köper för typ av ångkokare, så finns det många fördelar som gör ångkokaren till en prisvärd investering i köket.

Fördelar med ångkokare:

  • Sparar tid. Enkel att använda och kokar maten snabbt.
  • Hälsosam matlagning. Ångkokaren låser in de flesta mineraler och vitaminer som finns i maten, istället för att låta dem ånga bort.
  • Minimal uppsikt. Många ångkokare har en timer, så att du slipper ha koll på kokningen hela tiden.
  • Ingen olja behövs. Maten kokas med hjälp av ånga, istället för fet olja.
  • Enkel rengöring. Ångkokare är väldigt renliga med väldigt lite spill. Vilket gör att rengöringen är snabb och enkel.
  • Behåller ingrediensers struktur. Grönsakerna behåller sin struktur, smak och färg när du kokar i en ångkokare.

Fördelarna är många och nackdelarna få med en ångkokare. Den främsta anledningen till varför folk köper en ångkokare är just därför att den lagar hälsosam mat.

Den behåller många vitaminer och mineraler som annars skulle ha ångats bort i andra köksredskap. För att inte nämna att ångkokaren är så enkel att använda.

Varför ångkokar man mat

Att ångkoka mat anses vara en av de hälsosammaste matlagningsmetoderna.

När du kokar eller steker mat så förlorar du en stor mängd näring. När du ångkokar mat så stannar de flesta vitaminer och mineraler kvar i maten.

En annan fördel med ångkokad mat är att den lagas utan olja. Allt görs med hjälp av vatten och ånga. Vilket innebär att maten innehåller mycket mindre fett än om du hade stekt maten i en stekpanna.

Ångkokad mat är lättare för matsmältningen, vilket gör det lättare för din kropp att absorbera alla vitaminer och mineraler.

Hur använder man en ångkokare

Ångkokare har många fördelar, varav den enkla användningen är en av dem.

När du använder en vanlig ångkokare för spishäll, så behöver du också en djup kastrull eller panna.

Häll i lite vatten i kastrullen och sätt på spisen. Vänta tills vattnet börjar koka och häll sedan i dina grönsaker i ångkokaren. Placera sedan ångkokaren på eller i kastrullen.

Lägg sedan på locket för kastrullen eller ångkokaren, så att ångan inte sipprar ut. När vattnet kokar kommer ångan finnas kvar i ångkorgen och koka dina grönsaker.

En elektrisk ångkokare fungerar på precis samma sätt. Med skillnaden att den kan stå på köksbänken och inte behöver ställas i eller på en kastrull.

Vilken mat kan man ångkoka

Ångkokta-grönsaker

Vanligtvis brukar man ångkoka grönsaker, kött och skaldjur. En del frukter fungerar också bra att ånga, exempelvis päron och persika.

Kom ihåg att mört protein, så som fisk och kycklingbröst är lättare att ångkoka, än grövre köttbitar. Tunga och kompakta köttbitar tar längre tid att ånga än grönsaker och magert kött.

Du kan till och med ångkoka ägg, istället för att koka dem i en vanlig kastrull.

Ångkokare eller tryckkokare

Både ångkokare och tryckkokare tillreder maten med hjälp av ånga. I grund och botten lagar de maten på samma sätt, vilket gör att de delar många fördelar.

Men den stora skillnaden är att tryckkokaren låser inne ångan i maskinen mycket bättre. Vilket innebär att trycket och temperaturen i tryckkokaren är mycket högre än i en traditionell ångkokare.

Det höga trycker och temperaturen gör att du lättare att koka olika typer av ingredienser.

Ångkokaren kan laga allt från grönsaker och frukt, till kött och fisk. Tryckkokaren kan också koka dessa ingredienser, men används främst för att tillaga grytor och soppor.