Kock-med-teflonpanna

Är teflon farligt – Allt du behöver veta

De senaste åren har det varit stor uppståndelse kring teflon i köksutrustning.

Dokumentärer, reportage och tester har nämligen visat på att teflonbeläggning i stekpannor och grytor innehåller giftiga ämnen.

Men tiden har gått och tillverkare har förändrat sina metoder för att skapa teflon.

Frågan är om teflon är farligt än idag?

Här är allt du behöver veta om teflon, teflonpannor och dess risker i köksmiljö.

Vad är teflon

Teflonpanna

Teflon är ett namn för en syntetisk kemikalie som heter polytetrafluoreten. Det förkortas oftast till PFTE.

Teflon används främst för beläggningar i grytor och stekpannor. Anledningen är att teflon är vattentätt, förminskar friktion och har en nonstick-yta.

Beläggningen minskar risken för att mat fastnar i stekytan, vilket är en fördel både under matlagningen och när du ska rengöra pannan efteråt.

Men som du kan se i vårt stekpanna bäst i test så är det inte bara teflon som är non-stick. Det finns även material med naturliga non-stick-egenskaper, så som kolstål och gjutjärn.

Är teflon farligt

Rädslan kring teflon är inte för själva teflonet, utan för kemikalierna som tillsätts när man tillverkar teflon. Ämnet heter perfluoroktansyra (PFOA).

Problemet med PFOA är att det kan hamna i marken, vattnet och luften under tillverkningen. Ämnet kan därefter finnas i miljön och kroppen under en väldigt lång tid.

En del studier har visat att en hög exponering av PFOA kan komma med allvarliga hälsorisker för oss människor.

Nuförtiden har tillverkare slutat använda PFOA vid tillverkningen av teflon.

Det har även gjorts tester på olika teflonpannor för att se hur mycket gifter som kommer ur dem. De tester vi tittat på har inte visat några tecken på gifter.

Däremot får man komma ihåg att när en tom stekpanna värms upp på hög effekt så kan den avge klorfluorgaser – vilket inte är bra för människor att andas in. Detta sker vid väldigt höga temperaturer i långa perioder.

Det är fortfarande debatterat huruvida teflonpannor är farliga eller ej.

Tillverkare har förändrat sina processer och metoder och myndigheter granskar teflons påverkan på människor. Även om vissa tester och experter menar på att teflon är ofarligt vid korrekt användning, så finns det fortfarande andra som menar på att det är farligt.

Det finns därför inget absolut svar för om teflon är farligt. Vi tar därför det säkra före det osäkra och undviker teflon. Istället föredrar vi naturmaterial så som gjutjärn och kolstål i våra grytor och pannor.

PFOA i teflonpannor

Teflonstekpanna-steker-bacon

Teflonpannor som tillverkas idag är fria från PFOA.

Men det var först år 2013 som pannor och grytor blev fria från PFOA. Så om du har en gammal teflonpanna hemma – finns det en risk för att det finns PFOA i den.

Även om majoriteten av all PFOA brändes bort vid de höga temperaturerna vid tillverkningen, så fanns det fortfarande små mängde kvar i pannorna.

Men den största exponeringen av PFOS och PFOA kommer inte från gammal köksutrustning. Man tror att den största kontamineringen kommer från mat, vilket även inkluderar dricksvatten.

Man har också sett att en del kommer från mattor som behandlats med specifika kemikalier och från damm.

Om du har en gammal teflonpanna som tillverkades innan 2013, så rekommenderar vi att du ersätter den med en ny stekpanna.

Tips för att minska risken med Teflon

Genom att använda din köksutrustning på ett korrekt sätt, så kan du minska hälsoriskerna.

  • Värm inte upp en tom stekpanna. Se alltid till att du har mat eller vätska i pannan eller grytan innan du börjar värma upp den.
  • Undvik höga temperaturer. Laga alltid maten på låg eller medium värme. Det är främst vid överhettning som gifter kan utsöndras från materialet.
  • Använd rätt material. Stekspadar och slevar som används i grytan eller pannan ska vara av plast, silikon eller trä. Metall kommer att repa beläggningen och stekytan, vilket skadar materialet.
  • Ventilera köket. Använd köksfläkten eller öppna dina köksfönster när du lagar mat för att ångor och eventuella gifter inte ska stanna i luften.
  • Rengör på rätt sätt. Lägg aldrig teflon i diskmaskinen. Dessa grytor och stekpannor ska diskas för hand. Följ alltid tillverkarens instruktioner för hur du ska rengöra stekpannan.
  • Släng gammal utrustning. Om din teflonpanna är tillverkad innan 2013, eller om den är repig eller skadad, bör du ersätta den med en ny.

Alternativ till teflon

Även om nonstick anses vara säkert idag, så vill vissa av oss hellre ta det säkra före det osäkra.

Det är möjligt att forskning och studier inte hittar några farliga ämnen idag – men vem vet vad som kan hittas i framtiden.

Om du vill undvika teflon, så finns det gott om bra alternativ:

Gjutjärn. Gjutjärn har naturliga non-stick-egenskaper och är extremt hållbart. Det anses vara säkert och är billigt. Här hittar du den bästa gjutjärnspannan för i år.

Rostfritt stål. Köksutrustning som är gjort av rostfritt stål är hållbart, lätt och resistent mot repor. Många av dem kan också rengöras i diskmaskinen.

Kolstål. Ett naturmaterial precis som gjutjärn. Det är lättare än gjutjärn, men är känsligt för syrlig mat och repas lätt.