Glasstrut

5 Saker att tänka på när du köper glassmaskin

Glassmaskinen är ett fantastiskt verktyg att ha i köket. Du kan hitta på dina egna recept, experimentera med smaker och tillverka glass otroligt snabbt.

För att inte nämna att du vet exakt vad som finns i glassen. Du väljer själv hur nyttigt eller onyttigt det ska vara.

Frågan är vilken glassmaskin du bör köpa.

Om du vill ha tips på specifika maskiner, så kan du läsa vår guide där vi listat den bästa glassmaskinen inom varje kategori. Den listan är regelbundet uppdaterad varje år, med de senaste och bästa glassmaskinerna.

Att tänka på när du köper en glassmaskin

Glassmaskinen är ett sånt där verktyg som många köper, använder en eller två gånger och sedan låter den stå och samla damm i något skåp.

Oftast är det för att de har köpt helt fel glassmaskin, som inte passar dem överhuvudtaget.

Tänk på de här sakerna och du minimerar risken att du köper något som senare gör dig besviken.

1. Typ av glassmaskin

Det finns två typer av glassmaskiner du kan använda dig av. Antingen en glassmaskin med frysskål eller en glassmaskin med en egen kompressor.

Glassmaskin med frysskål

En väldigt vanlig typ som går att finna i varje budget och prisklass. De allra billigaste brukar vara av den här typen.

Glassmaskinen har en frysskål som du tar ut och stoppar in i frysen för att göra glassen kall. Det tar längre tid än om du använder en glassmaskin med kompressor, men det är billigt och bra för dig med allergier.

Exempelvis kan du köpa flera skålar, för att undvika korskontaminering, utifall att någon i familjen eller sällskapet är allergisk mot något. Kom bara ihåg att skålarna ska passa för den specifika glassmaskinen.

Glassmaskin med kompressor

De här glassmaskinerna har en inbyggd frys. Perfekt för dig som gör glass ofta eller som vill göra glass på rekordsnabb tid.

Med en inbyggd kompressor går det mycket snabbare att göra glass, än om du måste lägga in glassen i frysen.

De här maskinerna kostar oftast mer, men för det får du en mycket snabbare och mer användarvänlig maskin.

2. Stor eller liten glassmaskin

Ett fel många gör är att de köper en för liten eller för stor maskin. Oftast en för stor, som är svår att förvara och som tar upp mycket plats. Resultatet blir att den hamnar längst bak i något utrymme man sällan tittar in i.

Avgöra hur mycket glass du förväntas göra och hur mycket utrymme du har i köket. Om du planerar att göra hemlagad glass till ett större kalas, vill du gärna inte köpa en maskin som endast rymmer 1 liter glass.

Mät och måtta i köket. En del glassmaskiner kan vara stora och bulkiga.

3. Hur snabb är den

Tid är en vara vi inte har för mycket av. Var därför noga med att läsa hur lång tid det tar att göra glass med respektive maskin.

Vissa glassmaskiner tar nästan en hel dag på sig, medan andra maskiner kan göra glassen klar på en eller två timmar.

Om du avskyr att vänta och vill ha glassen färdig på studs, då råder vi dig att läsa specifikationerna noga. För att vissa maskiner kan ta väldigt lång tid på sig – oftast de allra billigaste som saknar kompressor.

4. Hur enkel är den att rengöra

Alla köksredskap som innehåller mat, måste rengöras. Glassmaskiner är, tyvärr, inte något undantag.

Det bästa sättet att ta reda på om maskinen är enkel att rengöra eller ej, är att läsa recensioner och tester.

En annan sak att ha i åtanke är att glassmaskiner med kompressor kan ha en skål som antingen sitter fast permanent eller en skål som går att ta loss.

Om du kan ta loss skålen, är det mycket lättare för dig att rengöra skålen och maskinen. Om den sitter permanent fast, så är det lite svårare att rengöra den. Då är det viktigt att du tittar på designen, för att se hur många små och trånga utrymmen maskinen har.

5. Ljudnivån

All elektronik låter på ett eller annat sätt. Om du är känslig för ljud, så är det här definitivt en faktor du bör undersöka innan du köper en glassmaskin.

Vissa glassmaskiner låter mer än andra. Så även här gör du bäst i att läsa recensioner och titta på Youtube-videos. Det är inte ovanligt att folk lägger upp klipp där de testar glassmaskinen, så att du kan se hur den används och låter.