Rengjord-vattenkokare

Avkalka vattenkokare – Steg för steg

Elektriska vattenkokare är väldigt billiga i drift och kräver minimalt med underhållning.

Men då och då behöver du avkalka vattenkokaren. Vilket är en väldigt enkel och snabb process.

I den här artikeln visar vi steg för steg hur du på bästa sätt avkalkar din vattenkokare.

Hur man avkalkar vattenkokare

Kalk-i-vattenkokare

Vår favoritmetod för att avkalka vattenkokare är med hjälp av ättika.

Ättika är bra för att bryta ner mineraler som byggts upp i vattenkokare, samtidigt som syrligheten är relativt mild.

Gör så här:

  • Häll i 1 dl ättika och 3 dl vatten i vattenkokaren. Du bör alltid ha tre gånger mer vatten än du har ättika.
  • Sätt på vattenkokaren så att vattnet och ättikan börjar koka.
  • När den kokat klart häller du ut vattnet och ättikan och spolar sedan rent kokaren med nytt vatten.
  • Börja sedan om från början igen. Vanligtvis brukar man genomföra hela den här processen två gånger för att bli av med all uppbyggd kalk. Vid svårare fall kan du behöva göra det 3 eller 4 gånger.

När du är klar och insidan är skinande ren, kan du börja rengöra vattenkokarens utsida med en fuktig trasa.

Tips för att rengöra vattenkokaren

Alla situationer är inte likadana. Vissa vattenkokare har mer kalkuppbyggnad än andra, och vissa vattenkokare är gjorda av glas eller rostfritt stål.

Här är ett par viktiga tips inför rengöringen av din vattenkokare.

  • Om uppbyggnaden av kalk är stor, så kan du lämna blandningen i vattenkokaren över natten. Koka upp vattnet och ättikan och låt sedan innehållet stå kvar. På morgonen häller du ut och spolar ur vattenkokaren.
  • Du behöver inte använda diskmedel i en vattenkokare. Eftersom du inte har mat i en vattenkokare, så har du heller inte flott, matrester eller annat som måste skrubbas bort. Undvik därför diskmedel.
  • Du bör heller inte använda hårda borstar eller dylikt i vattenkokaren, då hårda material kan förstöra de ömtåliga elementen. Det räcker i regel med att koka upp vatten eller vatten och ättika för att bli av med smuts och kalk.
  • Läs alltid instruktionerna för din vattenkokare först. En del vattenkokare har inbyggda filter som du kan behöva ta bort innan du börjar rengöra och avkalka maskinen.

Hur ofta bör du kalka av vattenkokare

Kvinna-rengör-vattenkokare

Hur ofta du ska kalka av vattenkokaren beror på hur ofta den används. I regel bör du avkalka vattenkokaren så fort du ser att kalk börjar byggas upp på insidan.

Ju mer du använder vattenkokaren, desto snabbare kommer kalken uppstå.

Om du använder vattenkokaren en eller två gånger om dagen, så brukar det räcka med att kalka av den 2 till 5 gånger om året.

Men du behöver inte räkna antalet gånger du kalkat av vattenkokaren, eller räkna ut hur ofta den används. Det bästa måttet är dina ögon. Om du ser att kalk börjat byggas upp på insidan – så är det dags att kalka av kokaren.

Varför avkalka vattenkokare

Uppbyggnaden av kalk i vattenkokaren kan först och främst påverka smaken på vattnet. Vilket innebär att ditt kaffe eller te inte kommer smaka lika gott som tidigare.

Kalk i vattenkokaren gör också att koktiden blir längre, vilket innebär att maskinen drar mer elektricitet. Det sker framförallt när kalken byggts upp och blockerar värmeslingorna på insidan.