21 Bästa köksredskapen varje kök behöver ha
Det finns massvis av köksredskap och köksmaskiner att välja på. Vissa viktigare än andra. Vi har listat de 10 bästa köksredskapen som varje kök borde ha.
Genom att ha de mest essentiella köksredskapen i köket, så blir ditt liv mycket enklare. Du kan laga vad som helst – när som helst.
Det svåra är att identifiera och komma ihåg exakt vilka köksredskap du behöver.
Därför har vi listat de viktigaste köksredskapen du behöver i ditt kök.
1. Stekpanna
Stekpannan är A och O i köket. Det är med största sannolikhet det första du planerade att köpa.
Vi rekommenderar att du köper antingen en stekpanna i rostfritt stål eller gjutjärn.
Stekpannor i rostfritt stål är billiga, håller länge, har non-stick-beläggning och kan oftast rengöras i diskmaskinen. Nackdelen är att de har sämre värmefördelning och inte lika lång livslängd som gjutjärn.
Om du vill ha en stekpanna i rostfritt stål, så rekommenderar vi Scanpan CTX.
Stekpannor i gjutjärn är tunga – men har en livslängd som ingen annan kan jämföras med. De har en naturell non-stick-beläggning, en exceptionellt bra värmefördelning och kan användas i både spisen och ugnen.
Nackdelen med gjutjärn är att de kräver mer omvårdnad än rostfritt stål, och de kan vara ganska tunga.
Vår absoluta favoritstekpanna i gjutjärn genom tiderna är Skeppshults stekpanna. Den är billig, hållbar och riktigt bra.
Varje år listar vi de bästa stekpannorna för varje budget och storlek.
2. Kastruller och grytor
Oavsett om du vill koka ägg, ris eller laga en god sås – så behöver du en bra kastrull.
Det är bäst att ha ett flera typer av kastruller och grytor i varierande storlekar. Du vill kunna laga små mängder sås i en liten kastrull och kunna koka stora mängder potatis i en stor kastrull.
Här kan du hitta årets bästa kastruller – både för stora och små kastruller.
Många tillverkare säljer också kastrullset, vilket brukar bestå av 3 till 5 stycken kastruller och grytor i ett paket. Det är ett perfekt startpaket om du precis flyttat hemifrån eller bara vill uppgradera dina kokkärl.
3. Skärbräda
En skärbräda är ett måste. Inte bara av hygieniska skäl, men också för att du förstör dina köksknivar om du skär råvarorna på annat än en skärbräda.
Du bör köpa en skärbräda i trä eller plast. Andra typer av material brukar förstöra knivbladen eller vara svåra att rengöra.
Vi rekommenderar att du köper minst två skärbrädor, för att undvika korskontaminering. Det vill säga, du vill inte blanda olika bakteriekulturer med varandra.
En skärbräda för frukt, grönt och bröd. Den andra skärbrädan använder du för kött, fisk och fågel.
Skärbrädor i plast är definitivt de mest användarvänliga, eftersom de kräver minimalt med underhållning och kan oftast rengöras i diskmaskinen. Skärbrädor i trä behöver oljas in och rengöras för hand.
Här kan du hitta de bästa skärbrädorna i trä och plast.
4. Kockkniv
Det finns många typer av köksknivar – men kockkniven är definitivt den viktigaste.
Kockkniven är en allt-i-allo som kan göra allt från att skära kött, till att hacka lök och kryddor.
Det bästa köksredskapet du kan investera i är en bra kockkniv. Du kan köpa billiga stekpannor, kastruller och durkslag – men en kniv bör du lägga lite extra pengar på.
Om du vill komma billigt undan, men fortfarande vill ha hög kvalité, då rekommenderar vi Global G-2 och MAC Mighty. Dessa knivar är av väldigt hög kvalité, men är heller inte speciellt dyra.
5. Brödkniv
En kockkniv kan göra i princip allt i köket – förutom att skiva bröd.
För att skära jämna och fina brödskivor så behöver du en bra brödkniv.
Det är viktigt att brödkniven har ett tandat blad och en bra balans mellan handtag och bladet. Varje år recenserar vi den bästa brödkniven för varje budget. Vi rekommenderar att du läser våra tester för att hitta den brödkniv som passar din budget och dina behov.
6. Decilitermått
Det här är ett köksredskap som många glömmer bort att köpa när de flyttar hemifrån. Decilitermått är ett billigt köksredskap – men ack så användbart!
Inte ens professionella kockar brukar ”mäta med ögonen” när de lagar mat. Du kan givetvis laga pasta och ris utan att använda ett decilitermått, men för lite mer avancerade recept så behöver du mäta ingredienserna.
Varje kök behöver decilitermått. Det behöver inte kosta mer än 40-60 kronor, vilket det definitivt är värt, både för matlagning och bakning.
7. Stekspade
En stekspade är ett måste. Du vill gärna inte vända på köttbitar eller woka grönsaker med en gaffel eller sked. Dels är det svårt, dels finns risken att du repar stekkärlet.
Stekspaden är essentiell i alla typer av kök. Du kan hitta bra stekspadar för 50-60 kronor.
8. Träslev
Precis som stekspaden så är träsleven ett måste.
Träsleven kan användas till att röra om såser, pasta eller för att hälla upp mat från kastrullen till tallriken.
Anledningen till varför du vill ha en slev i trä, är för att det är ett snällt material för dina pannor och kärl. Det repar inte och lämnar inte efter sig några giftämnen när den blir varm.
9. Skalkniv eller potatisskalare
En skalkniv eller potatisskalare är ett måste för varje kök. Ingen köksredskapslista är komplett utan en potatisskalare.
Oavsett om du vill skala äpplen, potatis eller morötter så vill du ha en dedikerad kniv för ändamålet.
Det finns olika typer av skalare som är specialiserade för olika typer av råvaror, exempelvis sparris, tomtat och lök. Men i regel räcker det med en vanlig potatisskalare.
10. Visp
För att kunna vispa fram smeter så behöver du en visp. Antingen en handhållen visp, elvisp, stavmixer eller en köksassistent.
En handhållen manuell visp är givetvis det billigaste alternativet, och de tar upp minimalt med plats.
Men om du vill vara så tidseffektiv som möjligt och inte vill ha mjölksyra i armarna varje gång du ska laga pannkakor, så rekommenderar vi en elvisp.
Det finns många elvispar att välja på, så vi rekommenderar att du läser vårt elvisp bäst i test för att hitta de mest prisvärda alternativen.
Om du bara ska vispa såser och mindre blandningar, så kan en bra stavmixer vara ett mer kostnadseffektivt alternativ.
För att kunna blanda större kvantiteter deg och blandningar, så behöver du en stark köksassistent. Den bästa köksassistenten brukar ta upp en hel del plats och kosta en del pengar, men om du bakar mycket så kan det vara värt pengarna.
11. Kökssax
För många människor använder vanliga hushållssaxar i köket. Det är inte bra av flera anledningar.
En vanlig hushållssax är inte designad för att klippa i mat. Men det största problemet är att det är oerhört ohygieniskt att blanda mat med andra hushållsprodukter.
Att klippa upp förpackningar och tejp, för att sedan klippa i kyckling eller köttförpackningar kan vara ett recept för magsjuka.
Köksutrustning ska användas enbart för köket.
Kökssaxar är inte speciellt dyra, så det är värt att köpa en sax som bara används i köket.
12. Osthyvel
Om du inte äter ost så kan du hoppa över det här steget. Men eftersom vi svenskar äter mycket ost, framförallt till frukost, så är osthyveln ett essentiellt redskap i köket.
Om du äter ostmackor varje morgon, då är en osthyvel ett måste.
Du kan hitta de bästa osthyvlarna här.
13. Byttor och skålar
När vi tänker på köksredskap så tänker vi främst på verktygen som används för att laga mat. Exempelvis pannor, kärl, köksknivar och köksmaskiner.
Men maten och råvarorna ska också blandas och förvaras någonstans.
Varje kök behöver ett par byttor och skålar. Ett tips är att köpa tre stycken skålar i olika storlekar: en liten, en medelstor och en stor. Då täcker du de flesta användningsområden.
14. Durkslag
Durkslaget är troligtvis det mest bortglömda köksredskapet som finns. Vi alla behöver dem, men vi glömmer oftast bort att köpa dem när vi flyttat till ett nytt boende.
Ett durkslag behövs för att laga ris, koka grönsaker och potatis. Definitivt ett av de mest användbara köksredskapen i varje kök.
15. Rivjärn
Rivjärnet är ett köksredskap som egentligen inte är ett måste – men som gör livet mycket enklare.
Du kan såklart använda en potatisskalare eller en kniv för att skala råvaror. Men många recept kräver att du river morötterna eller potatisen i små delar.
Rivjärnet är en standard i varje kök. Varje år recenserar vi årets bästa rivjärn, spana in den artikeln för att hitta det bästa prisvärda alternativet.
16. Kökstång
Vi rekommenderar att du köper en tång, gärna gjord av silikon. Det gör det mycket lättare att plocka upp mat och råvaror utan att bli kladdig om händerna.
All mat kan heller inte plockas upp med en slev eller stekspade, och då är tången vital.
17. Salt- och kryddkvarn
Varje kök behöver en salt- och kryddkvarn.
Visst, du kan lägga en sked i saltförpackningen och på så sätt salta maten. Men det är varken enkelt eller fint. Risken finns att du häller för mycket salt eller peppar i maten.
Utöver bestick och tallrikar, så är kryddkvarnen väldigt viktig i köket.
18. Brödrost
I Sverige äter vi väldigt mycket bröd. Att rosta brödet på morgonen och lägga på ost eller sylt är en standard.
Om du älskar rostat bröd så är en brödrost essentiell. De bästa brödrostarna behöver inte ens kosta speciellt mycket. Du kan hitta bra brödrostar för runt 500-600 kronor.
När du köper en brödrost är det viktigt att tänka på vilka funktioner du behöver. Ju fler funktioner brödrosten har, desto högre kommer priset vara.
19. Diskställ
Även om du har en diskmaskin så kommer vissa köksredskap och köksmaskiner behöver rengöras för hand.
Om du lämnar bestick, kastruller och stekpannor fuktiga, så kan de rosta. Även rostfritt stål kan rosta om de lämnas fuktiga och blöta under en lång tid.
Därför behöver du ett bra diskställ som får plats med alla dina nyinköpta köksredskap.
20. Ugnsform
Oavsett om du bakar eller lagar mat så kommer du förr eller senare behöva en ugnsform.
Till en början räcker det med att bara köpa en ugnsform. Du kan senare köpa fler ugnsformar i olika storlekar.
Många recept kräver att du tillagar maten i ugnen och då behöver du något att laga maten i. Vi rekommenderar därför starkt att du köper en ugnsform.
21. Tallrikar, glas och bestick
Sist men inte minst – du behöver äta på och med något.
Köp ett par tallrikar, både djupa och platta. Vi rekommenderar att du köper ett par extra tallrikar, bestick och glas – så att du är redo om du skulle få gäster på besök.