Städad-mikro

5 effektiva tips för att bli av med dålig lukt i mikron

Mikrovågsugnar är en utmärkt källa för dålig lukt. Det är som att lukten från vissa typer av måltider fastnar i mikron och aldrig vill ge sig av. Framförallt fisk och popcorn har en tendens att vilja stanna kvar längre än vi hade velat.

Som tur är finns det en hel del hushållsknep för att bli kvitt den dåliga lukten.

Innan du ger dig på våra alternativa metoder, så bör du först göra rent din mikrovågsugn grundligt. Har du redan tvättat mikron med en svamp, vatten och diskmedel – utan framgång? Då är det bara att fortsätta läsa vidare.

Med de här populära knepen så är problemen borta i ett svep!

Kom ihåg: Använd alltid en skål eller kopp som är gjord för att kunna användas i mikrovågsugnen. Håll alltid uppsikt över mikron när du använder den.

Vatten och vinäger

Ställ in en skål innehållande 1 dl vatten och 1 matsked vinäger i mikron. Sätt på mikrovågsugnen i 5 minuter. När den är klar så väntar du 10-15 minuter, med stängd dörr. Ta sedan ut skålen och svabba rent mikrovågsugnen med en svamp, papper eller trasa.

Citrustvätt

Lägg antingen skalen från två apelsiner eller en delad citron i en skål med 4 dl vatten. Sätt på mikron i 4-5 minuter. Håll uppsikt över skålen så att vattnet inte kokar över eller att citrusfrukten inte fattar eld.

Det går även att hälla i citronsaft och blanda med vatten, istället för hela frukten.

När 4-5 minuter har passerat, så lämnar du skålen kvar, med stängd dörr, i 30 minuter eller över natten. Gör sedan rent ugnen igen med vatten och diskmedel.

Kryddor

Häll i 4 teskedar vaniljextrakt i en skål med cirka 4 dl vatten. Ställ in skålen i mikron och värm upp tills vattnet börjar koka där inne. När vattnet börjat koka så stänger du av ugnen, men låter allt stå kvar där inne (med stängd dörr) i 30 till 60 minuter.

Efter 30-60 minuter så tar du ut skålen och torkar sedan mikron med en handduk eller papper.

Kaffe hjälper mot dåliga lukter

Många av oss älskar den här metoden för att bli av med dåliga lukter i mikrovågsugnen. Kaffe är starkt – men också gott, för de flesta av oss.

Blanda 2 skedar kaffe i en skål med 1 dl vatten. Sätt på mikron i 3-10 minuter, beroende på styrka. Håll hela tiden koll så att inget kokar över.

Repetera hela tiden dessa 10-minutersintervaller tills lukten från mikron är borta. Du kan fylla på med vatten, eftersom det brukar dunsta bort efter flera intervaller. Med andra ord, om första 10 minuterna inte fått bort lukten – så ställer du bara in skålen igen och sätter på i 10 minuter igen. Upprepa tills du når framgång eller vill prova en annan metod.

Bakpulver och citronsaft

Blanda bakpulver, citronsaft och lite vatten i en skål. Mikra sedan allt i ungefär 10 minuter. Ta ut skålen efter ett par minuter och svabba sedan av hela mikron med en handduk eller ett papper.