Bordsdukning 101: Hur man dukar bestick, glas och servetter

Du kan såklart duka glas, bestick och servetter hur du vill. Men enligt traditionen inom vett och etikett, så har varje sak på bordet en specifik placering. Så här dukar du på rätt sätt.

Att duka bord är en konst. Du kan vara kreativ, men det finns ett par regler och riktlinjer du bör följa när du dukar ett middagsbord.

Så här dukar du bordet på rätt sätt.

Bordsdukning

Bra-bordsdukning

Varje gäst vid middagsbordet har ett kuvert. Det är vad man kallar de tillbehör som är avsedda för den specifika gästen.

När du sitter på en restaurang så brukar ditt kuvert bestå av tallrik, glas, bestick och servetter.

Om alla vid bordet äter samma typ av mat, så ska deras kuvert följa samma mönster. Det vill säga, bestick, glas och servetter ska placeras på exakt samma sätt.

En tumregel är att ha ungefär 15 cm utrymme mellan varje kuvert.

Duka glas

Duka-glas

Vid speciella tillfällen serverar man oftast flera olika typer av drycker. En dryck för förrätten, en för huvudmåltiden och en dryck för desserten.

Du ska duka glasen i den ordning som de kommer att användas, från höger till vänster.

Det första glaset är vanligtvis vattenglaset, som förväntas användas under alla måltider. Det ska alltså stå längst till höger. Till vänster om vattenglaset följer glaset som ska användas vid första måltiden, som sedan följs av glaset till nästa måltid.

Glasen placeras ovanför tallriken, antingen på rad eller i en triangelform. Om bordet är litet och det inte finns mycket utrymme, så är det bäst att duka glasen i en triangelform.

Duka bestick

Dukade-bestick

Konceptet för att duka bestick är väldigt enkelt. Gästen ska börja med besticken som ligger på utsidan, för att sedan röra sig inåt.

Förrättens bestick ligger alltså längst ut. På insidan av förrättens bestick placeras besticken till nästa rätt, oftast huvudrätten. På insidan av huvudrättens bestick ligger besticken som används vid nästa rätt.

Gästen ska med andra ord ”arbeta” sig inåt.

Knivar och skedar ska alltid ligga till höger om tallriken. Gafflar placeras till vänster om tallriken.

Bestick för desserten ska inte placeras med de andra besticken. Dessertbesticken ska placeras horisontellt mellan glasen och tallriken. En dessertsked ska ha skaftet åt höger, medan dessertgafflar har skaftet åt vänster.

Brödkniven placeras på brödtallriken och inte med övriga bestick. Brödkniven är oftast placerad till vänster om middagstallriken.

Alla bestick ska vara i en rak linje. Oftast ska det vara ett avstånd på 2-3 cm från bordets kant till bestickens skaft.

Duka servetter

Servetter-dukade-på-tallrik

När det kommer till servetter så är reglerna inom vett och etikett inte så strikta. Du kan vara kreativ när du placerar servetterna i kuvertet.

Vid formella tillställningar brukar man placera servetten till vänster om gafflarna. Vid mindre formella tillställningar kan man lägga servetten på tallriken.

En annan metod är att placera servetten i ett glas. Det gör man oftast vid mindre formella tillfällen och när det finns begränsat med utrymme på middagsbordet.

Var än du placerar servetten, så kan du vika och forma den hur du vill. Du kan använda allt från komplicerade former, till enkla vikningar.

Om du ska duka till en formell middag och inte har vikt servetter tidigare, så bör du ta det säkra före det osäkra. Placera servetten till vänster om gafflarna och vik servetten i en rektangel.

Duka kaffekopp

Kaffekoppen och dess tillbehör dukas aldrig tillsammans med övriga bestick och glas.

Kaffet serveras alltid efter måltiderna och först då kommer kaffekopparna fram.

Det är sällan man ser kaffekoppen dukad i förväg, men när den är det så placeras den oftast till höger om kuvertet.

Men eftersom kaffekoppen, enligt vett och etikett, inte dukas tillsammans med övriga tillbehör, så finns ingen regel för hur kaffet ska placeras.

Det är först när tallrikar, bestick och glas har tagits bord från bordet som kaffekoppen dukas fram. Oftast tillsammans med, eller efter, efterrätten.

Liknande Artiklar