Gjutjärnspanna-som-är-inbränd

Bränna in gjutjärnspanna – Så här gör du

Innan du använder en stekpanna av gjutjärn så behöver den brännas in.

Nuförtiden brukar tillverkare bränna in stekpannan innan leverans, vilket innebär att du som användare inte behöver göra det.

Men i vissa fall är stekpannan inte inbränd – vilket innebär att du behöver göra det. Vilket, som tur är, inte är speciellt svårt eller tidskrävande.

Hur man bränner in en gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna-som-behöver-brännas-in

När du köper en gjutjärnspanna brukar det stå klart och tydligt om den är inbränd eller ej.

Om pannan inte är inbränd, så behöver du göra det själv. Då gör du så här:

1. Börja med att rengöra pannan ordentligt. Låt den sedan torka tills den är helt fri från vatten och fukt.

2. Ställ gjutjärnspannan på spisplattan, med ganska hög temperatur. Använd ungefär 60-70% av spisens effekt.

3. Lägg på ett tunt lager olja i stekpannan. Både på stekytan, men också vid kanterna. Pensla sedan ut oljan utöver hela pannan med hjälp av en tygbit eller papper.

4. När stekpannan blivit varm så höjer du spisplattan ännu mer. Strax under maxtemperaturen. Om spisen har 10 steg, så väljer du nummer 8 eller 9.

5. Smörj in pannan med mer olja om det skulle behövas. Se även till att oljan är jämnt fördelad utöver hela gjutjärnspannan.

6. Från att du startat hela processen, så kan du efter ungefär 10 minuter stänga av spisplattan. Men låt gjutjärnspannan stå kvar på plattan ett litet tag.

7. När pannan svalnat och är i rumstemperatur, är det dags att skölja av pannan med varmvatten.

8. Granska pannan. Den bör nu vara inbränd. Om inte, så kan du genomföra hela processen en gång till.

När du bränner in gjutjärnspannan så skapar du en non-stick-beläggning. Om stekpannan inte är ren från början, så finns en risk för att du bränner in matrester och smuts.

Se därför till att du rengör och torkar gjutjärnspannan noggrant innan inbränningen.

Kom ihåg att det kan ryka och lukta en del när du bränner in stekpannor på spisen. Det är normalt, men var väl förberedd med öppna fönster och köksfläkten.

Vilken olja för att bränna in gjutjärn

När du bränner in en stekpanna i gjutjärn kan du använda en vegetabilisk olja. Det är vanligt att man använder rapsolja vid inbränning.

Du kan också bränna in gjutjärnspannan i ugnen, men vi föredrar att göra det på spisplattan. Det går snabbare och du har mer kontroll över inbränningen.

Om du har en stekpanna med trähandtag, så bör du heller inte bränna in pannan i spisen då det kan förstöra träet.

Varför bränna in gjutjärnspanna

Panna-av-gjutjärn-steker-mat

Det är extremt viktigt att din gjutjärnspanna är inbränd. Oavsett om du gjort det själv eller om den skickades inbränd från tillverkaren.

Om pannan inte är inbränd så kommer mat att brännas fast i stekytan.

När du bränner in en stekpanna så skapar du en beläggning av non-stick. Ett lager av fett. Inbränningen skyddar stekpannan, samtidigt som det gör det möjligt för dig att steka mat utan att råvarorna bränner fast.

Alla nya gjutjärnspannor behöver brännas in. Nuförtiden brukar göra tillverkare göra det åt dig i fabriken, vilket innebär att du inte behöver göra det.

Däremot kan du vid senare tillfällen behöva bränna in gjutjärnspannan. Om mat börjat fastna i stekytan eller om rost börjar komma fram – så kan det vara dags att bränna in stekpannan.

Genom att bränna in gjutjärnspannan igen, vid ett senare tillfälle, så kan du bli av med rosten och återskapa beläggningen.

Tack vare det här naturliga sättet att underhålla och hantera gjutjärnspannor, så kan de hålla i flera generationer. Till skillnad från exempelvis rostfria pannor som inte bränns in. När deras beläggning skadats så kan du inte återskapa beläggningen – utan du behöver köpa en ny stekpanna.

Det gör gjutjärnspannor till några av de mest hållbara, hälsosamma och kostnadseffektiva stekpannorna på marknaden.