Bra-diskställ

Bästa diskstället 2024 – Årets bäst i test

Bäst i test

Joseph-Joseph-Extend-diskställ

Joseph Joseph Extend diskställ

Bästa diskstället

Den har ett exceptionellt bra och innovativt vattensystem. Vi gillar också att man kan anpassa storleken på diskstället. Kvalitén är fantastisk och likaså designen. Definitivt det bästa diskstället i år!

Mer info i butik

Bästa diskstället

Det finns många diskställ att välja på. Men långt ifrån alla är bra.

Antingen har de problem med att vatten fastnar i droppbrickan, eller att designen känns klumpig och kaotisk.

För att du ska undvika ett dåligt köp, så har vi recenserat och listat årets bästa diskhäll – inom varje priskategori och för varje storlek.


Bästa diskstället: Joseph Joseph Extend diskställ

Joseph-Joseph-Extend-diskställ

Anledningar att köpa:

 • Inbyggt vattensystem
 • Kan göras mindre
 • Kompakt design
 • Minskad risk för lukt
 • Fantastisk kvalité
Anledningar att inte köpa:

 • Priset

Av alla tester vi gjort i år, så är det här utan tvekan den mest självklara vinnare. Joseph Josephs diskställ är exceptionellt bra på alla sätt och vis.

Vi var till en början skeptiska, med tanke på det relativt höga priset. Men med tanke på kvalitén, funktionaliteten och den utstuderade designen så är den värd varenda krona.

Först och främst har diskstället ett inbyggt vattensystem. Varenda droppe som trillar av tallrikar och bestick, hamnar på dropplattan i botten – för att sedan rinna ut direkt till diskhon genom hällpipen.

En oerhört smidig och praktisk lösning som vi misstänker att flera tillverkare kommer kopiera hädanefter.

Själva diskstället är litet och kompakt, men rymmer ändå en hel del köksutrustning. Du har en bestickhållare med två fack, en för skedar, gafflar och matknivar och ett fack för dina köksknivar.

Du har ett utrymme för dina tallrikar och ett utrymme för dina glas och koppar.

Vi gillar också att du kan anpassa diskstället så att det tar upp mindre plats. Du kan fälla ut och in den del där du ställer dina glas och muggar.

Om du inte behöver torka dina glas, kan du helt enkelt dra den delen under diskstället – vilket gör att diskstället blir hälften så stort. När det är dags att torka glasen, så är det bara att dra ut utrymmen från undersidan igen.

Den här lösningen är väldigt användbar, både när du vill spara utrymme hemma – men också om du är på landet, i husbilen eller båten.

Det enda negativa med det här diskstället är priset. Räkna med att betala runt 800 kronor, vilket är mycket mer än övriga diskställ. Men då får du å andra sidan kvalité, funktioner och en design som ingen annan erbjuder.

Sammanfattning:

Designen på diskstället är inte bara snyggt, men också riktigt användbart. Du kan anpassa diskstället storlek utefter dina behov.

Men det vi gillar mest är vattensystemet med tillhörande dränage. Allt vatten som droppar från köksutrustningen hamnar på dropplattan, för att sedan rinna ut ur hällpipen som du riktat mot diskhon.

Helt klart årets bästa diskställ – det är ett fantastiskt redskap som definitivt gör torkningen och diskningen enklare och mer bekväm!


Redaktörens val: Funktion diskställ bambu

Funktion-diskställ

Anledningar att köpa:

 • Tillverkad av bambu
 • Stilren design
 • Hopfällbar
 • Tar upp minimalt med plats
 • Kompakt och nätt
Anledningar att inte köpa:

 • Svårt att få i djupa tallrikar

Rostfritt stål, gummi, plast och avancerade funktioner har sin plats. Men ibland räcker det med ett traditionellt, snygg och funktionellt diskställ.

Funktions diskställ är gjord av bambuträ är just det: traditionellt, snyggt och funktionellt.

Till skillnad från vad produktbilder ger sken av, så är det ett ganska litet diskställ. Kompakt och nätt, perfekt för små kök.

Lutningen och vinkeln på diskstället är snudd på perfekt. Vattnet rinner av lätt från köksutrustningen så att den torkar snabbt.

Vi gillar också att man kan fälla ihop diskstället när det inte används. Likt en tvättställning fäller du helt enkelt ihop konstruktionen så att stället blir platt.

Det underlättar oerhört mycket om du har ett kök med sparsamt utrymme. Då kan du ställa det hopfällda diskstället bakom kranen eller intill väggen.

På ovansidan kan du ställa tallrikar för torkning. På undersidan kan du placera glas, koppar, bestick eller knivar.

Vi gillar små diskställ, men vi hade gärna sett att det här diskstället var lite längre. Alternativt att man gjorde mer utrymme mellan facken för tallrikarna.

Just nu är det mycket svårt att få in djupa tallrikar i diskstället. Det är helt enkelt för lite utrymme.

Om du bara använder vanliga, platta tallrikar så är det inga problem. Men om du ofta torkar djupa tallrikar, så bör du undvika det här diskstället.

Prismässigt är vi nöjda med Funktions diskställ. Den kostar ungefär 200 kronor, vilket är ett bra pris för ett så snyggt och funktionellt system.

Sammanfattning:

Det här är ett litet och kompakt diskställ av bambu. Det är otroligt snyggt och vi älskar det traditionella utseendet.

Det bästa är att du kan fälla ihop diskstället, så att det tar upp minimalt med utrymme.

Det enda vi ogillar är att det är för litet för djupa tallrikar. Om du har många djupa tallrikar som behöver torka – då bör du köpa ett annat diskställ. Om inte, så är det här ett riktigt stilrent budgetalternativ!


Populär: Dorre Disa diskställ

Dorre-Disa-modernt-diskställ

Anledningar att köpa:

 • Praktiskt
 • Får plats med mycket
 • Tar upp lite plats på köksbänken
 • Smidig design
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Dorre Disa diskställ vinner inga priser för stil och klass. Det är inte ett fult diskställ, men det är heller inte speciellt snyggt. Det är bara ett ordinärt diskställ.

Men utseendet är heller inte varför Disa fått så många positiva recensioner.

Anledningen är den funktionella designen. Disa har en kompakt och minimalistisk design – men får ändå plats med väldigt mycket disk. Mer än vad vi hade trott.

Diskstället består av tre olika utrymmen. Den övre delen för tallrikar, den undre delen för glas och en korg på sidan för dina bestick.

På botten finns en bricka för vatten som runnit av köksutrustningen. När det är dags för tömning behöver du bara lyfta upp diskstället, ta upp droppbrickan och hälla ut vattnet. Smidigt och enkelt.

På vardera sida finns också två stora ringar. Det ser ut som en ganska snygg design, men de är också praktiska för när du vill torka dina skärbrädor.

För mellan 250 och 300 kronor får du väldigt mycket för pengarna. Diskstället tar upp ytterst lite plats, men får ändå plats med förvånansvärt mycket saker.

Sammanfattning:

Om du letar efter ett praktiskt och minimalistiskt diskställ som är litet till ytan, men som får plats med mycket, då är det här ett riktigt bra diskställ.

Diskstället har tre separata utrymmen för dina tallrikar, glas, muggar och bestick.

Det är definitivt ett av de bästa diskställen i år om man ser till pris och funktionalitet. Du får mycket för pengarna. Helt klart en av våra favoriter just nu!


Väldigt praktiskt: Brabantia hopfällbart diskställ

Brabantia-Diskställ

Anledningar att köpa:

 • Praktisk design
 • Hopfällbar
 • Krokar för dina glas
 • Droppbricka
 • Snygg och stilren
Anledningar att inte köpa:

 • Priset

Holländska Brabantia har träffat rätt på alla kriterier som krävs för att ses som ett bra diskställ.

Det är praktiskt, enkelt, snyggt och ger oss det där lilla extra.

Det där lilla extra är de fyra hängkrokarna som finns på ovansidan av diskstället. Där kan vi nämligen hänga vinglas, vanliga glas och muggar.

Det inte bara ser snyggt ut, men är också väldigt effektivt för att glasen ska torka snabbare.

På ”vanliga” diskställ tvingas vi ställa glasen upp och ner, vilket innebär att vi stänger igen luftflödet i glasen. Vilket skapar fukt och imma. Det problemet är som bortblåst, eftersom glasen hänger fritt och säkert i luften.

Diskstället har de klassiska facken på ovansidan för dina tallrikar. På sidorna finns två korgar för dina bestick. Samt, de tidigare nämnda krokarna för dina glas.

Vi behöver inte mer än så.

Vi gillar också designvalet att göra hela diskstället i svart. Det ser mycket snyggare och moderna ut än de vanliga metallfärgade diskställen. Det får Brabantia pluspoäng för!

Diskstället är också hopfällbart för att du ska kunna spara utrymme när redskapet inte används. På botten finns också en droppbricka som samlar upp allt vatten som rinner av tallrikar, kastruller och bestick.

Priset på diskstället är, i skrivande stund, 630 kronor. Lite motvilligt ger vi dem godkänt för prissättningen. Det är i den övre prisklassen, men då får å andra sidan ett oerhört praktiskt, snyggt och kvalitativt diskställ för pengarna.

Sammanfattning:

Det här diskstället har allt det vi letar efter i ett bra diskställ. Det är hopfällbart, snyggt, har mycket utrymme och det finns krokar för dina glas.

Just krokarna för glasen är något vi uppskattar enormt mycket. Det inte bara ser snyggt och stilrent ut, men gör också att glasen torkar snabbare än när de står direkt på stället.

Det är helt klart ett av de bästa diskställen på marknaden – men det kostar också strax över 600 kronor.


Hur du väljer det bästa diskstället

Snyggt-diskställ

Diskställ är en sån där produkt som känns som att det vore enkelt att köpa.

Men i själva verket kan det vara riktigt svårt att hitta bra diskställ.

Det gäller att diskstället har rätt storlek, är korrekt designat med en smart lösning och att det har alla de funktionaliteter som just du behöver.

Det är svårt. Men inte omöjligt.

Utöver vårt årliga bäst i test, så hjälper vi dig också genom att peka ut exakt vilka saker du ska titta efter när du köper ett diskställ.

Här är de viktigaste sakerna.

Stort ett litet diskställ

Det må låta banalt, men det största felet många hemmakockar gör är att de köper ett för stort eller för litet diskställ.

Ta alltid måtten på diskbänken och diskstället innan du klickar på ”beställ”-knappen!

De flesta moderna diskbänkar har en designerad plats där diskstället ska stå. Kolla storleken på den platsen och se till så att du köper ett diskställ som passar där i.

Vi rekommenderar att du köper ett diskställ som fyller ut det mest av det utrymmet. Oftast tror vi att vi inte behöver det – men verkligheten är en annan. Helt plötsligt ska fyra tallrikar, ett par glas och en rostfri stekpanna stå där och torka.

Kort och gott: planera först.

 • Var ska diskstället stå
 • Ta mått på utrymmet

Vilket material är bäst för diskställ

Både rostfritt stål och silikon har anti-mikrobiella egenskaper. Av den anledningen föredrar vi diskställ tillverkade av rostfritt stål. Gärna med detaljer i silikon.

Det minskar risken för att bakterier färdas från tallrikar och bestick till diskstället, och sedan vidare till annan utrustning som står och torkar. Hygien är väldigt viktigt i köket.

Eftersom diskställ blir blöta, så är fördelen med rostfritt stål ännu större – eftersom andra material har lättare för att rosta.

På undersidan av diskställ brukar det finnas antingen en matta eller en dropplatta. Det är ok om dessa är i plast eller gummi, eftersom de inte kommer i direktkontakt med köksutrustningen.

Designen på diskstället

Designen på diskstället är kritiskt. Du vill inte bara ha ett snyggt diskställ, men ett smart diskställ med genomtänkta och användbara lösningar.

Ett vanligt diskställ har ett par fack för tallrikar och en liten låda för besticken.

Mer moderna diskställ har mer utstuderade fack och öppningar, så att du enkelt kan ta in och ut köksutrustningen ur diskstället.

Designen påverkar också hur det fria luftflödet fungerar, vilket avgör hur snabbt eller långsamt köksutrustningen torkar.

Det finns smarta diskställ som har små utrymmen för saxar och bestick, men också för stekpannor och kastruller. Beroende på vad du ska lufttorka, så bör du välja en design som passar dina ändamål.

Därför bör du vara noggrann med att designen och facken passar ditt kök och dina behov.

Rengöring

Ett bra diskställ ska inte bara vara bra på att torka utrustningen, men också kräva minimalt med underhållning. Det ska vara enkelt att rengöra diskstället.

Vissa diskställ kan rengöras i diskmaskinen, andra behöver tvättas för hand.

Om du ska rengöra diskstället för hand, så kan många små utrymmen och fack vara jobbiga. De kan vara många och trånga, vilket tar tid under rengöringen. I dessa fall kan ett enkelt diskställ vara att föredra.

Du vill heller inte ha ett diskställ som måste monteras ner för att rengöras. En del diskställ behöver skruva loss droppbotten och galler för att rengöras – undvik dessa. Det slutar bara med att man undviker att rengöra den här typen av diskställ, eftersom de är så tidskrävande.

Hur rengör man ett diskställ

Litet-diskställ

Att rengöra ett diskställ är en enkel och snabb procedur. Med förutsättningen att du har köpt ett bra diskställ som inte kräver att du måste skruva och montera ner stället.

Innan du börjar rengöra diskstället bör du läsa instruktionsboken för ditt specifika diskställ. Olika tillverkare, material och konstruktioner kan kräva olika typer av rengöringsmetoder.

Du behöver:

 • Liten diskborste
 • Diskmedel
 • Varmt vatten
 • Handduk, tyg eller papper

Steg 1: Om det behövs, eller är möjligt, montera ner diskstället. Du behöver komma åt minst lilla utrymme på diskstället. Allt måste bli rent.

Steg 2: Rengör varje del var för sig, över diskhon. Använd en svamp eller diskborste med varmvatten och en klick diskmedel. Skrubba hela diskstället.

Steg 3: Spola sedan ren diskstället med varmvatten. Inspektera sedan så att inga matrester, rost eller smuts finns kvar.

Steg 4: Använd sedan tyg, papper eller en handduk för att torka diskstället. Ställ sedan varje del var för sig att torka på egen hand. Se till att det är fritt luftflöde från så många sidor som möjligt.

När allt är rent och torkat, kan du koppla ihop alla delar igen och börja använda diskstället.

Vad lägger man under ett diskställ

Diskställ-utan-droppbricka

Om ditt diskställ saknar en droppbricka, så finns det flera andra saker du kan använda för att fånga upp allt vatten som droppar från köksutrustningen.

Du kan exempelvis köpa en silikonmatta eller en torkningsmatta. Men det fungerar också att lägga en kökshandduk på undersidan.

Kom bara ihåg att du behöver tvätta och torka handduken ibland. Att ha en fin kökshandduk kan dessutom göra ett tråkigt diskställ till ett snyggt diskställ.