Diskmaskin

Bästa Diskmaskinen 2022 – 5 Bäst i test diskmaskiner

Bästa diskmaskinen

Diskmaskinen är utan tvekan en av de köksinstrument folk är mest tacksamma för. Istället för att diska i 20-40 minuter, så är det bara att ställa in tallrikar, glas och bestick i diskmaskinen och sätta på.

Utvecklingen, och tillika utbudet, av diskmaskiner har genomgått radikala förändringar de senaste åren. Vi gick från trånga, långsamma och högljudda maskiner till, ja, motsatsen till allt det.

Vi har granskat de populäraste diskmaskinerna på marknaden idag för att se vilka som ger mest för pengarna.

 • Bäst i test: Siemens SN457S05MS
 • Väldigt populär: Siemens SN478S16TS
 • Bästa budgetval: Bosch SMU46CB01S
 • Bästa premiumval: AEG FEE83716PM
 • Drar minst energi: Electrolux ESF4511LOW

Bäst i test: Siemens SN457S05MS

 • Snabbtork med Zeolith-funktionen
 • Mycket tidseffektiv diskning
 • Väldigt tystlåten

Den här diskmaskinen från Siemens är både rymlig och effektiv. Den rymmer hela 14 kuvert, vilket täcker in behoven för en vanlig familj på fyra personer eller mer.

En mycket smart detalj med maskinen är att den inte använder särskilt mycket energi. Faktum är att den hör till den energisnålaste gruppen av diskmaskiner som finns tillgängliga just nu! Det gör den till ett bra val ur såväl ekonomiskt som miljövänligt perspektiv.

En annan väldigt användbar funktion är att maskinen går att tidsinställa. Det gör det möjligt att till exempel schemalägga diskandet till nattetid, för att ha ren disk när du vaknar på morgonen. Dessutom är Siemens SN457S05MS oerhört tyst, så den kommer knappast att störa någon som sover heller. Maskinen gör jobbet lite i smyg och det enda du märker av är resultatet: en skinande ren disk.

Slutligen måste vi även nämna Zeolith-funktionen. Det är en funktion som fungerar genom att en del av maskinen består av mineralen zeolit, vilket kan transformera fukt till värme. Denna värme återförs sedan ut i diskmaskinen, vilket resulterar i en mycket snabb torkning av disken.

Omdömena om den här diskmaskinen är överlag väldigt goda. Framförallt är kunderna nöjda med att disken blir väldigt ren och väldiskad, den torkar snabb och att maskinen är så tystlåten.

Sammanfattning:

Som helhet finns inget negativt att säga om den här produkten och vi uppskattar dessutom den stilrena designen som ger en modern och fräsch känsla i köket. En toppenmaskin med vår varmaste rekommendation!


Väldigt populär: Siemens SN478S16TS

 • Snabb disk- och torkfunktion
 • Snyggt modern utseende
 • Häftigt LED-lamp-system

Denna Siemens-modell har mycket gemensamt med deras andra modell. Specifikationerna för de båda maskinerna är snarlika, vilket även gäller upplevelsen av att använda dem.

Även denna maskin är mycket tystlåten, vilket alltid är ett stort plus, och nästan något man kan förvänta sig av en modern kvalitetsmaskin.

En häftig detalj som dock utmärker denna modell är den som kallade EmotionLight Pro-funktionen. Det är ett par LED-lampor som sitter på ramen till dörren och skiner upp hela maskinens interiör. Lamporna tänds av sig själv vid öppning och släcks när du stänger igen luckan. Du kan koppla EmotionLight Pro-systemet till an app och välja mellan flera hundra olika färgnyanser på lysena! Riktigt cool funktion som ger hela diskmaskinen en väldigt futuristisk känsla.

Sammanfattning:

Vad gäller renhet, snabbtorkning och så vidare är maskinen precis av samma höga standard som Siemens andra modell. Dessa modeller ligger i framkant och tillhör helt klart toppen på diskmaskinsmarknaden!


Bästa budgetval: Bosch SMU46CB01S

 • Väldigt prisvärd modell
 • Skinande rent varje gång
 • Smart timer-funktion

Bosch diskmaskin är stor och rymmer tillräckligt med disk för en stor familj. Kapaciteten ligger på 13 kuvert, vilket räcker gott och väl för de flesta hem.

Som en modern diskmaskin bör, är även Bosch-modellen både effektiv och energisnål. Den drar varken mycket el eller vatten vilket gör den skonsam mot miljön, samtidigt som den är billig i drift.

Bosch SMU46CB01S har mycket fina recensioner och kunder verkar överlag vara nöjda med maskinen. Framförallt lyfter många fram att den diskar rent och jobbar effektivt och tyst. Den klarar även tallrikar som inte sköljts av ordentligt innan, och får dem skinande efter att diskningen är klar.

Det enda uppenbart negativa vi har hittat om maskinen är att den inte har något supersnabbt program. Vissa maskiner har snabbval som tar under en timme, men Bosch har ett minimum på 60 minuter. Det är visserligen inte fy skam det heller, men är ändå värt att notera.

Sammanfattning:

Allt som allt fyller Bosch alla de krav vi ställer på en ny diskmaskin och den är helt klart köpvärd. Med tanke på det fullt överkomliga priset är det en maskin med en given rekommendation från oss!


Bästa premiumval: AEG FEE83716PM

 • Stor kapacitet på 15 kuvert
 • Hela 10 olika program
 • Softgrip som skyddar glas och muggar

AEG:s diskmaskin är en väl tilltagen modell med störst kapacitet av alla maskiner vi tittat på. Den klarar hela 15 kuvert, vilket är mer än tillräckligt för även en större familj.

Maskinen har en hel drös smarta funktioner och gör ett riktigt kanonjobb oavsett vad som behöver göras rent hemma i köket. Både disk och torkning utförs klockrent med perfekt resultat varje gång.

En väldigt bra funktion är det så kallade GlassCare-systemet som håller glas och muggar säkra genom att de placeras stabilt, med mjuka gummigrepp som håller allt på plats. Det resulterar i både kristallklara rena glas och minimerad risk att något skulle gå sönder i maskinen.

Har du riktigt fina glas kan du även använda det förinställda glasprogrammet. Då diskar maskinen skonsamt utan att använda några snabba förändringar i temperatur, vilket ger extra skonsam diskning för dina fina glas.

Sammanfattning:

AEG:s maskin är något dyrare än konkurrenterna, men vi menar samtidigt att det avspeglas i kvalitén. Den har lite fler smarta funktioner, är lite rymligare och ger en något mer gedigen känsla överlag. Vill du ha det allra bästa, är detta maskinen för dig!


Drar minst energi: Electrolux ESF4511LOW

 • Billig
 • Smal och kompakt
 • Smart AirDry-teknik torkar energisnålt

Den här diskmaskinen från det klassiska svenska vitvarumärket Electrolux är en relativt billig maskin. Eftersom den är lite mindre till storleken är den bäst lämpad för mindre familjer och hushåll på upp till tre personer.

Det är dock en väldigt välfungerande maskin med många smarta funktioner och förinställda program. AirDry-tekniken gör att maskinen avslutar torkningen genom att nyttja det naturliga luftflödet under de sista minuterna av processen. Det gör att torkningen blir både energisnål, skonsam och effektiv.

Electrolux ESF4511LOW har överlag fått bra omdömen. Den har dock fått viss kritik för att bestickkorgen är något dåligt utformad, samt att den låter något mer än man hade hoppats.

Sammanfattning:

Maskinen är något billigare än de övriga maskinerna vi tittat på, och med tanke på priset och hur pass avancerad den är, kan vi inte annat än rekommendera den. En prisvärd diskmaskin för ett mindre hushåll helt enkelt!


Hitta bästa diskmaskinen för dig

En diskmaskin underlättar livet därhemma väldigt mycket och besparar dig en hel del tid i vardagen. När du bestämt dig för att skaffa en maskin kan det vara bra att fundera över ett par detaljer.

Men vad ska man tänka på när man köper en ny diskmaskin? I den här lilla guiden ger vi dig några tips på hur du kan hitta den bästa diskmaskinen för dig.

Hur stor diskmaskin ska man köpa?

Ju fler ni är i hushållet, desto större maskin behöver ni. Det finns några ungefärliga riktlinjer man kan hålla sig till:

 • 1-2 personer: diskmaskin med kapacitet på 4-6 kuvert.
 • 3-4 personer: diskmaskin med kapacitet på 8-9 kuvert.
 • 4+ personer: diskmaskin med kapacitet på 12-15 kuvert.

Ta även hänsyn till hur ditt porslin ser ut samt om du har tänkt diska till exempel kastruller och pannor i maskinen. Om du har stora saker i köket kan du behöva en rymlig diskmaskin för att få plats med allt!

Vilka sorters diskmaskiner finns det?

Det finns en mängd olika typer av maskiner på marknaden. Det här vanligaste:

 • Fristående diskmaskiner – Som namnet avslöjar kan dessa placeras var som där det finns tillgång till ström och vattenanslutning.
 • Underbyggda diskmaskiner – Liknar en fristående till viss del, men brukar placeras under köksbänk eller byggas in i ett skåp i köket. Har vanligtvis display och knappar på framsidan.
 • Integrerade diskmaskiner – Är tänkta att smälta in i hemmet och anpassas så att designen på utsidan liknar övriga skåp och luckor i köket. När diskmaskinen är stängd syns det inte att det är en diskmaskin, till och med knappar och display är dolda i stängt läge.
 • Halvintegrerade diskmaskiner – Snarlika den integrerade typen, men inte lika väl dolda. Är i stort sett en diskmaskin där fronten har samma stil som övriga detaljer i köket, men display och knappar avslöjar att det är en diskmaskin.

Vårt bäst i test av diskmaskiner

För att du ska få en så rättvis och bred bild av respektive diskmaskin, har vi ägnat mycket tid åt att göra research på varje modell. Vi har läst recensioner, bäst i test, foruminlägg och tittat på videos, för att se vad andra experter och konsumenter tycker. Vi har sedan implementerat deras erfarenheter i våra slutbetyg.

Tack vare den här processen att utvärdera olika diskmaskiner, så försäkrar vi oss om att du får en så djupgående recension av varje diskmaskin. Vi vill att du, snabbt och enkelt, ska få reda på allt det bra och allt det dåliga. På så sätt ökar du chansen för att du blir nöjd med ditt köp och minskar risken för att du blir missnöjd.

Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid på att forska och söka på nätet för att se vad andra tycker, i lika stor utsträckning. Vi har redan gjort jobbet åt dig och presenterat allt här, på en och samma sida. Är det något vi bryr oss om så är det din tid och plånbok, därför är vi väldigt noga med vilka produkter som listas i vårt bäst i test.

I vårt bäst i test av diskmaskiner fokuserade vi främst på:

 • Hur rent allt blir
 • Ljudnivån
 • Hur snabb maskinen är
 • Utrymmet
 • Funktioner
 • Designen
 • Priset

Det finns fler variabler som spelar in huruvida en diskmaskin är bra eller ej, men de här kriterierna utgör grunden för vår bäst i test.