Få tillbaka bubblet i din champagne med russin-metoden

Få-tillbaka-bubblorna

Det är snart nyår och glasen på bordet kommer att fyllas med god och bubblig champagne.

Dessvärre har champagne en kortare livstid än annat vin. Många känner därför lite stress när de öppnar en flaska – den måste drickas upp fort, innan bubblorna hinner försvinna.

Men så behöver inte vara fallet.

Det går nämligen att återfå bubblorna!

Metoden: Russin i champagne

En metod som denna är van vid att mötas av skepticism. Med all rätt. Det låter riktigt konstigt.

Men det fungerar faktiskt!

Så här gör du: när bubblorna börjar försvinna från champagnen så lägger du ner ett eller två russin i flaskan. Vänta någon minut och häll sedan upp glas.

Ta-da!

En garanterad festvinnare som öppnar upp för konversation!

Vad är vetenskapen bakom bubblet

Det är koldioxid som skapar bubblorna i din champagne. När flaskan öppnas så försvinner koldioxid och ju längre den står öppen – desto mer försvinner. Och utan koldioxid så finns det inga bubblor.

Men även om bubblorna försvinner, så finns det fortfarande koldioxid kvar i flaskan. Det magiska med russinet är att när det hamnar i flaskan så drar den till sig all koldioxid som är kvar, för att sedan släppa ut det igen. Vilket gör att bubblorna återuppstår.

Koldioxiden går från att vara utspritt och oorganiserat, till att samlas i en enhet, vakna till liv och sedan släppas ut tillsammans.

Om du har en genomskinlig flaska så kommer du se hur russinet börjar vid botten och sakta lyfts upp av koldioxiden mot ytan – där den slutligen släpper lös all koldioxid och faller tillbaka till botten.

Fungerar det verkligen?

Definitivt.

Tricket fungerar för allt som är kolsyrat, vilket innefattar både champagne och kolsyrat vin.

Ett bra partytrick, men också ett skönt sätt att förlänga livstiden på den öppnade flaskan.