Bild-på-en-matberedare

Få ut det mesta av din matberedare – 8 saker du kan göra

Matberedaren har blivit till ett standardredskap i de flesta köken nuförtiden. Men den blir ibland bortglömd och hamnar längst bak o skåpet för att samla damm. Tråkigt för en så hjälpsam och effektiv maskin! Därför visar vi nu hur du får ut det mesta av din matberedare.

Matberedaren kommer ursprungligen från, inte helt oväntat, den stora matnationen Frankrike. Den sågs först 1971 i Paris och är nu ett populärt verktyg i all världens olika kök.

Maskinen liknar en blender, men den gör så mycket mer än att bara mixa och vispa. En blender behöver dessutom mycket vätska vid användning, medan en matberedare kräver ytterst lite.

Nåväl!

Om du har en matberedare som dammar i köket, eller om du precis har läst vårt matberedare bäst i test och nu vill se exakt vad du kan göra med maskinen – då vill du inte missa detta!

Hacka maten snabbt

Hacka-grönsaker

Om du har stora mängder livsmedel som behöver hackas, då är matberedaren en sann räddare i nöden.

Med snabbheten av en helikopterpropeller hackar matberedaren snabbt upp dina gurkor, morötter och lökar. Inga fler tårar från lökens svidande safter och aldrig mer ojämna gurkskivor!

För mjukare råvaror, som tomater, kan du använda pulsfunktionen så att allt inte blir till mos.

Allt du behöver göra är att grovhacka dina råvaror och sedan låta maskinen göra resten.

Strimla frukt och grönsaker

Strimlade-grönsaker

Brukar du betala extra på ICA eller Coop för färdigstrimlade grönsaker? Det blir dyrt i längden och kvaliteten på grönsaker i påse är inte alltid den bästa.

Köp istället färska grönsaker och strimla dem snabbt och enkelt, med hjälp av matberedaren.

Ett annat alternativ är att använda en grönsakssvarv. Vad än du är bekvämast med.

Det mesta går att strimla, så länge det får plats i röret. Allt från äpplen till potatis, morötter och broccoli. Väldigt tidseffektivt och skönt för dig som är trött efter jobbet eller bara inte har lust att laga mat, men ändå vill äta nyttigt.

Mixa margarin och mjöl

Bild-på-mjöl-och-smör

Om du ska baka kakor eller bakelser så är det superskönt att kunna göra degen i matberedaren. Nu slipper du klibba och bråka med margarinet och mjölet. Lägg allt i maskinen och använd pulsfunktionen för att mixa de två.

Efter att ha blandat mjölet och smöret så kan du antingen fortsätta med resterande ingredienser, beroende på recept, eller börja jobba för hand. Smidigt!

Om du vill baka bröd, så kan du vara ännu effektivare och använda en bakmaskin.

Gör såser, dipp och mycket mer

Bild-på-pest

Vill du göra en god sås från scratch till middagen? Kanske vill du göra en egen dippsås till chipsen på fredag? Eller varför inte göra din egen pesto?

Oavsett vad du vill göra så kan du göra det med matberedaren. Hacka eller strimla större råvaror med varandra och börja mixa.

Varenda liten del i tillverkningen av en sås eller dipp kan du göra i matberedaren. Inga kladdiga händer, inget spill och stänk på diskbänken och ingen mjölksyra i armen efter allt vispande.

En av våra favoritsaker med matberedaren!

Göra deg

Man-knådar-deg

Vi gillar att knåda deg, det känns skönt. Men när man inte orkar göra det och hellre vill göra annat – så kan matberedaren göra det åt dig.

Allt du behöver göra är att hälla i rätt ingredienser, sätta på maskinen och sedan låta den knåda. Superlätt och det spar en hel del tid.

Smarrig puré

God-pure

Har du ett överskott av äpplen där hemma eller vägrar ditt barn äta sina morötter? Gör lite puré, vettja!

Purén har blivit bortglömt i många svenska hushåll. Många gånger hör det till barndomen att äta puré, men så behöver det inte vara. Det är gott, nyttigt och dessutom enkelt att göra.

På sommaren har en del av oss överskott på olika frukter eller grönsaker där hemma. Man har gjort ett par burkar sylt och en paj, nästa steg blir att göra en mumsig puré.

Glöm bara inte bort att lägga på locket och att inte arbeta med för stora kvantiteter på en och samma gång. Dela istället upp purén i två eller tre omgångar, beroende på storleken på din matberedare. Om du arbetar med för mycket på en och samma gång finns risken att det börjar stänka puré över hela köket.

Skiva grönsaker, frukt och annat

Skivade-äpplen

Det finns tre anledningar till varför vi gillar att skiva grönsaker och frukt i matberedaren.

  • Det spar tid
  • Du kan oftast bestämma tjockleken på skivorna
  • Resultaten blir konsekventa

Nuförtiden kan man, på de flesta matberedarna, själv välja hur tjocka skivorna ska bli. Resultatet blir alltid konsekvent, istället för att en skiva blir 3mm tjock och nästa skiva blir 10 mm tjock.

Ett annat alternativ för att göra fina och precisa skivor snabbt, är att använda en mandolin. Skivorna kan bli extremt tunna och, framförallt, det går väldigt snabbt.

Mala nötter och göra jordnötssmör

Macka-med-jordnötssmör

Jordnötter är nyttiga, men jordnötssmör i butik är sällan nyttigt. Anledningen är att man många gånger lagt i en massa andra ingredienser i smöret. Oftast stora mängder socker och solrosolja.

Gör ditt eget jordnötssmör genom att mala nötter i matberedaren. Häll i lite honung för bättre smak och konsistens.

Supergott och superlätt!

Dags att ta fram matberedaren igen

Som du ser så finns det en stor mängd saker du kan göra med din matberedare. Och då har vi endast listat ett par saker, det finns massvis med recept och tekniker.

Om din matberedare har stått i skåpet och samlat damm – nu är det dags att ta fram den igen. Dels är det otroligt roligt att laga mat med den, men det spar också väldigt mycket tid. Det är som att ha fyra extra händer till sitt förfogande.

Mycket nöje!