Kastrull-och-induktionshäll

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll

I den här artikeln svarar vi på vad som händer när du använder fel kastrull på en induktionshäll. Vi går även igenom vilka typer av kastruller och stekpannor som fungerar på induktionshällar.

Induktionshällar har nästan blivit en standard i det svenska hemmet. De är snabba, enkla och kostnadseffektiva.

Om du inte vet hur induktionshällar fungerar eller hur du väljer kompatibel köksutrustning – då har du kommit rätt.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om induktion, kastruller och stekpannor. Hur de fungerar, hur du vet vilka kärl som passar och vad som händer om du använder fel kastrull.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll

Kastrull-på-induktionshäll

Om du råkar ställa en inkompatibel kastrull på induktionshällen så behöver du inte oroa dig. Ingenting händer. Brännaren kommer helt enkelt inte värmas upp.

Varken kastrullen eller induktionshällen tar skada om du råkar använda fel typ av kastrull. Men stäng av plattan så fort du inser ditt misstag, så att spisen inte börjar generera värme i kopparspiralen.

Även om den värmen inte kommer föras över till något, så är det inte bra att låta den stå på.

Många induktionshällar har numera ett signalsystem och automatisk avstängning om plattan generar värme men inte för över den till något.

För att en kastrull ska kunna fungera på en induktionshäll, så behöver den vara gjord av, eller ha en bas, tillverkat av magnetiskt material.

När kärlets magnet möter induktionshällen, så fullbordas kretsen i hällen och värmen kan spridas.

Om du skulle ställa ett inkompatibelt kärl på hällen så fullbordas inte kretsen. Ingen koppling görs. Vilket innebär att kärlet inte kommer bli varmt och därför inte ta någon skada.

Vilka kastruller fungerar på induktionshäll

För att en kastrull, gryta eller stekpanna ska kunna fungera på induktionshäll så behöver den en magnetisk bas.

Det finns kärl för induktionshällar i alla möjliga material, från gjutjärn och emaljerat gjutjärn, till magnetiskt rostfritt stål.

På de flesta kärl och pannor som är gjorda för induktionshällar, så brukar det finnas en liten märkning på undersidan som illustrerar en induktionsspis.

Du kan också läsa i produktbeskrivningen, antingen i butik eller på tillverkarens hemsida, om kastrullen fungerar på induktionshällar.

Förr i tiden kunde det vara ett problem att hitta kastruller och stekpannor som fungerar på induktion. Långt ifrån alla var kompatibla.

Men nuförtiden är induktionshällar väldigt populära och har i princip blivit en standard i alla nya kök. Många kastruller, grytor och stekpannor idag är därför kompatibla med induktion – om än inte alla.

Hur fungerar en induktionshäll

Steker-ägg-på-induktionshäll

Induktion drivs av elektricitet. Under spisplattan finns en kopparspiral installerad. För att värmen från spisen ska kunna föras över, så behöver kopparspiralen komma i kontakt med en magnet.

Om den inte kommer i kontakt med en magnet, så överförs inte värmen. Därför behöver kastruller för induktion ha ett specifikt material på undersidan, för att kunna skapa en koppling med kopparspiralen.

Till skillnad från spisar av gas eller elektricitet, så värmer induktionshällen inte upp spisplattan. Istället transporteras värmen direkt från koppartråden till kastrullen, genom magnetfältet. Vilket reducerar mängden energi som förbrukas.

Det gör induktionshällar också till ett säkrare alternativ, framförallt för barnfamiljer.

Vad fungerar inte på induktionshällar

Lagar-mat-stekpanna-och-induktionshäll

Ett par material fungerar inte på induktionshällar, exempelvis:

  • Aluminium
  • Koppar
  • Glas

Men det finns kastruller, framförallt i aluminium, som har ett annat material på undersidan, för att kunna skapa ett magnetfält och därmed är kompatibel med induktion. Oftast är det premium-produkter och inte de billigaste alternativen.

Om din stekpanna eller kastrull saknar induktionsmärkningen på undersidan, så fungerar den mest största sannolikhet inte på induktion.

Liknande Artiklar