Fördelar och nackdelar med att baka eget bröd
Få saker kan jämföras med doften av nybakat bröd hemma. För att inte nämna smaken av att äta ett bröd som bakades klart för fem minuter sen. Det finns många fördelar med att baka eget bröd – men också ett par nackdelar. Här är allt du behöver veta.
Går du i tankarna att baka ditt eget bröd? Funderar du på om det är värt det?
Inga problem.
Vi har listat de positiva och negativa aspekterna med att baka bröd hemma. Så att du snabbt och enkelt kan avgöra om det är värt besväret för din situation.
Om du ha tips på bra, automatiska brödmaskiner så kan du läsa vårt årliga bakmaskin bäst i test. Där listar vi de mest prisvärda bakmaskinerna för varje budget och brödtyp.
Fördelar med att baka eget bröd
Låt oss börja med fördelarna med att baka eget bröd. Vi har listat våra främsta anledningar till att baka bröd hemma istället för att köpa i butik.
Du vet vilka ingredienser som finns i brödet
Helt klart en av de främsta anledningarna till varför människor gör eget bröd. Du vet precis vilka ingredienser som hamnar i brödet.
Butiksbröd innehåller ofta konserveringsmedel och andra ämnen som inte är speciellt bra för dig. Det kan göra så att brödet håller längre, men det är knappast bra för din kropp.
När du bakar eget bröd kan du själv bestämma hur hälsosamt eller ohälsosamt brödet ska vara. Du kan också försäkra dig om att brödet är helt gluten- eller laktosfritt, om så önskar.
Genom att göra eget bröd så behöver vi med intoleranser och allergier inte oroa oss för att brödet ”kan innehålla spår av” det vi inte tål.
Billigare
Generellt sett, är det billigare att baka bröd hemma än att köpa i butik. Det är också en av de vanligaste anledningarna till varför människor bakar sitt bröd hemma.
Men till skillnad från vad många tror, så behöver det inte alltid vara billigare att baka bröd hemma. Längre ner i artikeln går vi igenom varför.
Färskt bröd
Om du köper bröd i butik så kan det ha bakats igår, förrgår eller veckan innan. För att få färskt bröd behöver du antingen baka det själv eller köpa direkt från bageriet.
Men bagerier kan ibland vara dyra, och det är inte säkert att du har tillgång till ett bra bageri i närheten. Då är det perfekt att kunna baka brödet hemma. Direkt från ugnen eller bakmaskinen till munnen.
När det kommer till smak och doft, så är det inget som slår färskbakat bröd!
Kreativ kontroll
Det finns tusentals, om inte miljontals, av recept på Internet för att göra bröd hemma. Du kan också experimentera fritt – bara din kreativitet sätter begränsning för vad du kan göra.
Du får inte bara tillgång, med rätt ingredienser hemma, till flera olika brödtyper, men det är också otroligt roligt att experimentera.
Än har det bästa brödet inte blivit bakat!
Glädjen att baka bröd hemma
Det kan såklart vara roligt och underhållande att experimentera med recept och baka bröd.
Men det är också väldigt tillfredsställande när väl brödet är klart. Du har åstadkommit något – och det luktar och smakar ljuvligt!
För en del människor kan det också vara avslappnande att knåda degen och baka brödet. Du slipper tänka på annat och allt fokus ligger på bakandet.
Mindre plast
Tänk dig hur mycket plast som används för att paketera brödet du köper i butiken. Det är knappast optimalt för miljön.
Att baka ditt egna bröd kommer i rädda hela världen, men du drar ett litet strå till stacken för att förbättra vår planet. Om alla följde samma exempel skulle det göra en stor skillnad.
Nackdelar med att baka eget bröd
Fördelarna med att baka bröd är många, men det finns såklart också ett par nackdelar. Frågan är om de överväger fördelarna i ditt fall. Låt oss se!
Tidskrävande
Ett av de främsta ”problemen” med att baka eget bröd är att det kan ta mycket tid.
Du måste blanda ingredienserna, knåda degen, låta den jäsa, forma den och sedan baka degen.
Kort och gott: det är tidskrävande.
Om du är en upptagen person och inte vill spendera för mycket tid vid köksbänken, så kan du köpa en bakmaskin. Den kommer då att sköta blandande, knådande och gräddande åt dig. Allt du behöver göra är att hälla i ingredienser och välja program på displayen.
Det tar tid att lära sig
Om du bakar brödet för hand så får du räkna med att det tar ett par brödlimpor innan du får in snitsen. Dina första bröd kommer troligtvis vara för hårda eller mjuka.
Det tar tid att lära sig processen och anpassa recepten utefter dina preferenser.
Du bör därför ha en del tålamod när du bakar bröd. Framförallt om du testar nya recept eller aldrig bakat bröd förut.
Än dock, det behöver inte bli dåligt. Om du följer ett bra recept till punkt och pricka, så kan det bli riktigt bra och gott redan vid första försöket.
Men räkna inte med att få bagerikvalité vid första bakningen.
Brödet håller inte lika länge
Hembakat bröd håller inte lika länge som bröden du köpt i butik. Det är för att butiksbrödet är pumpat med olika ämnen som gör att brödet håller längre.
Nackdelen är såklart att du måste äta brödet fortare, så att det inte möglar.
Fördelen är att ditt bröd blir hälsosammare. Alla dessa konserveringsämnen förlänger brödets utgångsdatum, men de är knappast bra för kroppen.
Är det billigare att baka eget bröd
Om du bakar en helt vanlig brödlimpa, så är det oftast billigare än om du hade köpt samma typ av bröd i butik.
Men allt är inte svart och vitt. Det finns flera saker att ta med i ekvationen, för att avgöra om det är billigare att baka eget bröd än att köpa i butik.
Här är vad som påverkar priset på brödet.
1. Ingredienser
Om du bara använder mjöl, jäst, salt och socker så blir det, i det långa loppet, oftast billigare att baka brödet själv. Framförallt om du köper råvarorna i bulk till ett billigare pris.
Men om du planerar att baka bröd som innehåller organiska, eller mer exklusiva, ingredienser så kan det bli dyrare.
Allt handlar om vilka ingredienser du planerar att använda.
2. Elräkningen
När du använder ugnen och elvispen så förbrukar du ström. Det är en kostnad som tillkommer när du bakar bröd hemma.
Hur mycket det kostar beror på vilka köksapparater du använder, om du använder elektricitet eller gas och hur länge du använder dem. Priserna kan variera kraftigt. Kom ihåg att elen oftast kostar mer på vintern.
3. Köksutrustning
Du behöver köksutrustning för att kunna baka bröd hemma, vissa mer nödvändiga än andra.
Exempelvis kan en bra köksassistent underlätta processen en hel del, men det är inte en maskin du måste ha.
Om du lagar bröd ofta så kommer utrustningen förr eller senare betala för sig själv, på grund av besparingarna du gör när du inte köper brödet i bageriet.
Än dock, är det här en utgift som bör tas med i din uträkning.
4. Tiden det tar
Medan det här, i många fall, inte är en ekonomisk utgift – så är din tid ändå värdefull.
Att baka bröd konsumerar en hel del tid, framförallt om du använder dig av mer avancerade recept.
En del människor gillar helt enkelt att baka bröd och finner njutning i hela processen.
Men om du funderar på att baka bröd av enbart ekonomiska skäl, så bör du fråga dig själv om det är värt 2-3 timmar av din tid för att spara in ett par kronor per brödlimpa.
5. Vad kostar brödet i butiken
För att veta om det är billigare att baka eget bröd än att köpa i butik, så behöver du jämföra med något.
Priset på bröd varierar från butik till butik och var du bor. Typen av bröd är också avgörande.
Enklare bröd med bara ett par ingredienser kostar ibland bara ett par kronor, medan mer exklusiva bröd kostar tvåsiffrigt.
Exempelvis kan glutenfritt bröd vara ganska dyrt. Om du vill ha bröd som är fritt från gluten eller laktos, då är det oftast billigare att göra brödet hemma.