Friterad-mat

Fritös vs Air fryer – Vilken är bäst och vad är skillnaden?

Vad är skillnaden mellan en luftfritös och en vanlig fritös? Vad är för- och nackdelarna med respektive maskin. Vi har tagit reda på det!

Att fritera mat brukade tidigare vara begränsat till restauranger och den amerikanska matkulturen. På senare år har det däremot blivit allt mer populärt och det är allt vanligare att folk använder antingen en airfryer eller en fritös där hemma.

Här är allt du behöver veta om de två.

Fritös vs air fryer/luftfritös

Vill du börja fritera mat där hemma, men är osäker på vilken maskin som passar dig bäst? Vi hjälper dig att välja den maskin som passar dig.

Vad är en fritös

En fritös är en maskin som värmer upp och kokar olja, vari du doppar ner livsmedel för att fritera dem. Maten blir saftig på insidan och krispig på utsidan.

Vanligtvis brukar man fritera mat i 175-190 grader.

Vad är en air fryer/luftfritös

Istället för att bada maten i olja, så behandlas maten med varmluft. Det var Philips som släppte den första luftfritösen 2010, men över 20 år senare så finns det en rad med tillverkare av luftfritöser.

Skillnaden mellan fritös och air fryer

De två maskinerna och teknikerna skiljer sig en hel del både i utförande, smak och innehåll.

1. Luftfritös behöver mindre olja
En air fryer behöver ytterst lite olja för att användas och vissa maskiner behöver ingen olja alls. Det innebär att maten innehåller långt ifrån så många kalorier som efter att den behandlats i en djupfritös. En fritös behöver olja för att fungera.

2. Nyttigare alternativ
En air fryer anses vara nyttigare, eftersom den använder minimalt med olja. En fritös använder däremot mycket olja, vilket gör att maten blir flottig, fet och energirik.

Om du vill gå ner i vikt så är en air fryer det bättre valet, helt klart.

3. Enklare att rengöra
En luftfritös är mycket lättare att rengöra, eftersom den innehåller ingen, eller väldigt lite, olja. Överbliven olja i en vanlig fritös kan ta tid att skura rent. En luftfritös är dessutom väldigt simpel att använda och kräver minimalt med förberedelse.

4. Djupfritös smakar bättre
Den största skillnaden mellan en air fryer och en vanlig fritös är smaken. Det finns, oss veterligen, ingen air fryer på marknaden som kan få maten att smaka friterat på samma sätt som en fritös. Många menar på att det är två helt skilda smaker och att oljefriterad mat smakar mycket godare.

Om du vill äta friterad mat och smaken är i huvudfokus – då är en vanlig djupfritös ett självklart val. De flesta menar på att det är mycket godare!

5. Fritösen gör krispigare mat
Eftersom fritösen använder varm olja, så går den djupare in i maten – vilket gör att slutresultatet är både krispigare och tjockare.

6. luftfritös gör maten mer torrare
Oljan i fritösen gör att maten blir flottig, blöt och krispig. Eftersom en air fryern använder väldigt lite, eller ingen, olja, så blir maten mycket torrare än i en djupfritös.

Djupfritös eller luftfritös: Vilken är bäst?

Som du ser så är det ganska stora skillnader mellan de två maskinerna, frågan är vilken som passar dig bäst. Vi hjälper dig att välja rätt.

Smakmässigt

Om smaken är viktigast för dig och du längtar efter krispig och god friterad mat, då är djupfritösen bäst.

Djupfritösen ger ett krispigare och tjockare resultat. Friteringen penetrerar dessutom maten på djupet, till skillnad från luftfritösen som gör maten krispig främst på utsidan.

Smakmässigt är en vanlig fritös en klar vinnare. Ingen maskin kan imitera den här smaken.

Hälsoperspektiv

Det som folk brukar oroa sig mest för när det kommer till friterad mat är hälsan. Det är flottigt, fett och energirikt. Knappast idealt om man vill gå ner i vikt eller planerar att äta friterad mat ofta.

Den klara vinnaren är air fryern. Maskinen använder minimalt med fett, vilket sänker antalet kalorier avsevärt.

Liknande Artiklar