Ren-stekpanna-används

Hur diskar man en stekpanna: Så rengör du varje typ

Hur du rengör och diskar en stekpanna beror helt och hållet på vilket material den är gjord av.

Det beror också på om stekpannan har blivit ytbehandlad med en nonstick-beläggning eller ej.

Så här diskar du olika stekpannor baserat på deras material och ytbeläggning.

Hur ska man diska en teflonpanna

Stekpannor i teflon är oftast väldigt enkla att rengöra, då de har ytbehandlats.

Du diskar en teflonpanna med varmvatten, diskmedel och en diskborste. Använd inte stålull eller annat material i metall, då det kan förstöra pannans yta.

Innan du börjar diska en stekpanna i teflon, är det viktigt att du först låter den svalna. Om du sköljer en varm teflonpanna med kallvatten, så kan du förstöra materialet och botten kan bli ojämn.

Låt därför pannan svalna i diskhon, innan du börjar rengöra den med vatten, diskmedel och en trasa. Kom ihåg att mängden vatten är viktigare än mängden diskmedel.

Hur ska man diska en gjutjärnspanna

Stekpannor i gjutjärn är några av de mest hållbara och stryktåliga stekpannorna som finns. Om du tar hand om stekpannan på rätt sätt, kan den hålla i generationer framåt.

Diska aldrig en panna i gjutjärn med diskmedel. Det förstår den naturliga ytbehandlingen, vilket leder till att mat lättare bränner fast.

En stekpanna i gjutjärn ska endast rengöras med varmvatten och en borste eller svamp. Torka sedan av den med en handduk eller papper.

Om pannan känns klistrig och sliten, kan det vara bra att olja in stekpannan. Gjutjärn måste ibland oljas in, för att behålla sin kvalité och livslängd.

Hur ska man diska en stekpanna i rostfritt stål

De flesta stekpannor i rostfritt stål kan rengöras både med hjälp av diskmedel och i diskmaskin. Inte alla kan maskindiskas, så dubbelkolla i manualen.

Vi rekommenderar dig att inte använda diskmaskin för stekpannan. Även om det går, så kommer det att ha en negativ påverkan på materialet.

Låt pannan svalna innan du börjar rengöra den. Att hälla vatten i en varm panna kan göra att den böjer sig.

Rengör en stekpanna i rostfritt stål med hjälp av varmt vatten, diskmedel och en svamp eller diskborste. Kom ihåg att aldrig använda något av metall, då det kommer förstöra pannan.

Torka sedan stekpannan med en handduk. Lämna aldrig pannan droppande blöt.

Hur ska man diska en keramisk stekpanna

Det är lätt hänt att mat bränner fast i en keramisk stekpanna och det är väldigt viktigt att få bort det som fastnat efter matlagningen. Vänta inte timmar eller dagar med att ta bort maten, utan gör det så fort pannan har svalnat.

Keramiska stekpannor kan diskas med hjälp av varmt vatten och diskmedel.

Med stekpannor av keramik så är det extra viktigt att du verkligen skrubbar bort alla matrester från stekytan. Annars kommer maten att bränna sig fast hårdare och hårdare för varje användning.

Hur ska man diska en stekpanna i kolstål

Diska inte stekpannor i kolstål med diskmedel och heller inte i diskmaskinen. Varmvatten brukar räcka för att göra rent pannor i kolstål.

Bäst är om du enbart kan dutta pannan med varmvatten och inte spola vatten direkt på den.

Vatten och fukt är inte bra för kolstål, så var sparsam med vattnet.

När du är klar med rengöringen är det viktigt att torka pannan noga.

Vilket material på stekpannan är bäst

Varje material har sina fördelar och nackdelar. Frågan är vilket material som passar dig bäst.

Varje år genomför vi ett stort test för att hitta den bästa stekpannan på marknaden. Utöver vårt bäst i test, där vi recenserat olika stekpannor, så har vi även en guide. Där hittar du alla styrkor och svagheter med respektive material.

Vi går även igenom andra viktiga omständigheter som avgör vilken stekpanna som passar dig bäst.

De absolut populäraste materialen för stekpannor idag, är rostfritt stål och gjutjärn. De båda är väldigt effektiva och flexibla.