Brödrost-rostar-bröd

Hur fungerar en brödrost – Enkelt förklarat

Brödrosten tillhör nuförtiden det svenska kökets standard. De flesta hem har en brödrost.

Faktum är att rostat bröd är ett av de vanligaste frukostvalen i svenska hem.

Men hur fungerar det egentligen på insidan? Hur rostar brödrosten brödet så att det blir gyllenbrunt, knaprigt och gott?

Vi har tagit reda på det.

Hur fungerar en brödrost

Modern-brödrost

Brödrostar är egentligen inte speciellt komplexa. Även om vi numera har brödrostar som kan både värma upp fryst bröd, höja upp brödet och rosta baguetter – så är teknologin fortfarande densamma.

På insidan av brödrosten sitter infraröda element som värmer upp brödet.

Dessa element är i form av nikromtrådar som har dragits runt brödrostens insida.

Trådarna kan vara ganska svåra att se när brödrosten är avstängd. Men när du värmer upp maskinen och tittar ner mellan springorna, så kan du de röda ljusen. Det är trådarna som producerar infraröd strålning för att värma brödet.

När du sätter på brödrosten så färdas elektricitet genom elementen. När trådarna blir tillräckligt varma så blir de röda och värmen börjar spridas till brödet.

Båda sidorna av brödrosten har konstruerats så att fördelningen av värme ska bli så jämn som möjligt på båda sidorna av brödet. Som du kan se i årets brödrost bäst i test, så lyckas vissa brödrostar med det bättre än andra.

Varför använder man nikromtråd

Nikromtråd är en legering av nickel och krom. Vilket har fört med sig främst två fördelar:

  • Det har en relativt hög elektrisk resistens
  • Det oxiderar inte när det värms upp

Den höga elektriska resistensen innebär att nikromtråden kan bli väldigt varm utan att ta skada. Medan exempelvis koppartråd inte är lika resistent.

Vad gäller oxidering, så vill man gärna inte använda andra material i en brödrost. Ståltråd hade exempelvis rostat väldigt snabbt om det utsattes för brödrostens höga temperaturer.

Hur använder man en brödrost

Använder-brödrost

Moderna brödrostar är till stor automatiska, vilket de inte alltid har varit.

Allt du behöver göra är att stoppa ner dina brödskivor, vrida på timern och sedan starta maskinen. När det är klart, så skjuts brödskivorna upp och brödrosten stängs av automatiskt.

Många undrar vad siffrorna betyder på en brödrost. De flesta tror att siffrorna visar antalet minuter. Men sanningen är att siffrorna, på de flesta brödrostar, visar rostningsgraden.

Högre siffror innebär ett mer rostat bröd (och som därför rostas längre), medan en lägre siffra ger det motsatta resultatet.

Kruxet är att det inte finns någon universal rostningsgrad. Nummer 4 på Smegs brödrostar behöver nödvändigtvis inte ge samma resultat som nummer 4 på en brödrost från Electrolux.

En annan smart funktion som moderna brödrostar har är smulbrickan.

När du rostar bröd så är det oundvikligt att smulor ramlar ner i brödrosten. Tidigare var vi tvungna att vända upp och ner och skaka på brödrosten för att få ut alla smulor.

Om man inte fick ut alla smulor, så kunde de ligga kvar och bli brända och samla på bakterier. Vilket påverkar brödet negativt på alla möjliga sätt.

Numera hamnar de flesta smulor ner i smulbrickan på botten, som du enkelt kan ta ut och tömma från utsidan.