Kaffe-från-kapselmaskin

Hur fungerar en kapselmaskin och rengöring

Kapselmaskinen har blivit ett populärt alternativ till kaffebryggaren idag. Det är smidigt, enkelt och går väldigt snabbt att göra en kopp kaffe.

I den här artikeln går vi igenom exakt hur en kapselmaskin fungerar.

Hur fungerar en kapselmaskin

Tekniken inuti kapselmaskiner kan skilja sig lite, men i regel fungerar de flesta på samma sätt. Här är en förenklad beskrivning av hur de fungerar:

1. Fyll vattentanken med vatten
2. Lägg kapseln i maskinen och starta
3. En pump på undersidan suger in vattnet från vattentanken och pumpar det in i maskinen
4. Värmeelementen på insidan värmer upp vattnet till rätt temperatur
5. Vattnet är sedan pumpat genom en smal liten nål, för att öka trycket
6. Varmvattnet, med sitt höga tryck, pumpar nu genom kaffekapseln och frigör kaffet
7. Ett filter samlar upp all kaffesump, så att du inte får det i ditt kaffe
8. Kaffe droppar ner i din kaffekopp

Själva teknologin är relativt simpel, men ändå så fin och precis. Det är viktigt att temperaturen och trycket i maskinen är perfekt, för att kaffet ska bli så bra som möjligt.

För din del, är det en mycket enkel process. Allt du behöver göra är att fylla på vattentanken, lägga i kaffekapseln och trycka på startknappen. Sen är det bara att vänta på att kaffet blir klart.

Kapslar

Hur rengör man en kapselmaskin

De flesta kapselmaskiner rengör även sig själva efter användning, genom att använda vatten från vattentanken för att spola rent insidan.

Du behöver endast göra tre saker: rengöra munstycket där kaffet kommer ut och rengöra vattentanken. Det gör du enkelt med hjälp av en disktrasa och lite vatten. Det tar bara ett par sekunder.

Den tredje och absolut viktigaste saken är avkalkningen. Du kommer att behöva avkalka maskinen ibland. Hur ofta beror på hur ofta du använder maskinen.

Om du inte använder kapselmaskinen så ofta, kan du komma undan med att avkalka den en gång per 12-24 månader.

Om du däremot använder kapselmaskinen flera gånger per dag, får du räkna med ungefär var tredje månad.

Hur du avkalkar en kapselmaskin

Hur avkalkningsprocessen fungerar kan skilja sig mellan olika kapselmaskiner. Du bör alltid läsa i manualen innan du börjar avkalka maskinen.

I regel fungerar det så här:

1. Fyll tanken med vatten och avkalkningsmedel. För det mesta säljer tillverkaren avkalkningsmedel för sina specifika produkter.

2. Ställ en stor bytta eller skål under kaffemaskinens munstycke (där kaffet kommer ut från)

3. Starta maskinen och genomför sedan cykeln för avkalkning. Det innebär att maskinen kommer genomföra samma process som när den gör kaffe, men med bara vatten och avkalkningsmedel i maskinen. I din instruktionsbok kommer du hitta exakt hur du genomför cykeln.

4. Vatten kommer att komma ut ur munstycket och ner i skålen som du förberett. Var försiktig, vattnet är mycket varmt och innehåller avkalkningsmedel – plus saker som satt fast på insidan av maskinen tidigare. Det är en uttömning av all smuts och kalk som satt fast i maskinen.

5. Den här processen genomförs flera gånger om. Oftast tills hela vattentanken är slut.

6. När avkalkningen är klar, är det viktigt att du rengör vattentanken och munstycket noggrant. Du vill inte ha spår av avkalkningsmedlet kvar i vare sig vattentanken eller munstycket. Vi rekommenderar även att du startar processen att göra kaffe 2-3 gånger, men utan kaffe och bara vatten. Så att du är försäkrad om att allt är rent och klart.