Grå-matberedare

Hur fungerar en matberedare – Allt om matberedare

Matberedaren är en oerhört flexibel köksmaskin som snabbt och enkelt kan skiva, hacka, strimla och mala.

Du kan med andra ord göra allt från att förbereda deg, mala kött och göra nyttiga frukt- och grönsaksjuicer.

Det är inte så konstigt att matberedaren blivit så populär.

Men hur fungerar en matberedare?

Här är allt du behöver veta.

Missa inte läsa vårt årliga matberedare bäst i test, för att se vilka modeller som ger mest för pengarna.

Hur fungerar en matberedare

Ny-matberedare

Låt oss använda ett vanligt recept för salsa, för att se hur du på bästa sätt använder matberedaren.

För att göra salsa behöver du råvaror som: tomater, chili, lök, salladslök och koriander.

Det låter lockande att slänga ner allt direkt i maskinen och inom ett par minuter få en perfekt salsa. Men du behöver göra allt i steg eller stadier. Annars kommer du få en soppa istället för en salsa.

Eftersom alla råvaror har olika texturer och konsistenser, så behöver du förbereda dem separat.

Börja med att lägga i chilin och löken i maskinen, så att de blir till en puré. Koriander och salladslök ska vara fint hackade – och inte i en puréform.

Tomaterna ska vara krossade, men du vill fortfarande ha små bitar av tomat kvar. Du vill därför inte skiva eller göra puré av tomaterna.

För att uppnå dessa resultat behöver du lägga i varje livsmedel var för sig och processa dem stegvis.

Så gör du salsa i matberedaren

Eftersom löken och chilin behöver processas mest, så bör du börja med dem. Efter ett tags arbetande kan du behöva hälla i lite vätska, exempelvis olivolja.

Vi rekommenderar att du använder pulsfunktionen när du gör puré.

När du har en fin puré, är det dags att hälla i salladslöken och koriander. Se till att de är noga sköljda innan du lägger dem i bunken.

Ta bort de tillbehör som används för att göra puré och sätt in det verktyg som behövs för att hacka mat.

Använd sedan 5 sekunder långa pulstryck för att hacka tillbehören. Du kan ibland behöva skrapa ner innehållet från sidorna, så att maten hamnar i mitten av skålen igen.

Efter det är det dags för tomaterna. Dela tomaterna på mitten och lägg sedan ner dem i inmatningsröret. Använd 3 eller 4 sekunders pulser.

Vips, så är det klart och du har en smaskig och egengjord salsa redo att ätas!

Komponenterna i en matberedare

Matberedare finns nuförtiden i tre olika storlekar; full storlek, kompakt och miniversioner.

De alla har en motor, en skål, ett lock, inmatningsrör och ett gäng tillbehör. Exempelvis vispar och knivar. Dyrare matberedare brukar ha fler funktioner och tillbehör, vilket ger dig mer flexibilitet i köket.

Matberedare som är ”full storlek”, är oftast mycket större och har en mer kraftfull motor. Det gör att de kan hantera mycket större kvantiteter råvara, samt arbetar snabbare.

Från motorn sträcker sig ett rör, eller en axel, som ger tillbehören elektricitet.

Det är en stor variation mellan olika matberedare, vad gäller mängden tillbehör och funktioner.

Många matberedare kommer med verktyg som:

  • Degkrok
  • Äggvisp
  • Ballongvisp
  • Diskar (med och utan tänder)

Kan man använda matberedare till deg

Det går alldeles utmärkt att använda matberedaren till deg.

Istället för att behöva göra allting för hand, så behöver du bara hälla i mjöl och margarin i maskinen och sedan använda pulsfunktionen för att mixa.

I vår artikel om hur du får ut det mest av din matberedare, så går vi igenom exakt vad du kan göra med din matberedare. Bland annat visar vi hur du gör deg.