Kokat-ris

Hur fungerar en riskokare – Allt du behöver veta

Folk har kokat ris sedan urminnes tider. Det är enkelt, snabbt och gott.

Nuförtiden har den gamla kastrullen blivit ersatt av ett ännu enklare alternativ: riskokaren.

Riset blir regelbundet bra och det går fort att laga. Det är även väldigt bekvämt, eftersom maskinen sköter allt åt dig och du kan luta dig tillbaka i soffan – eller förbereda annan mat.

Hur fungerar en riskokare

För att ris ska bli mjukt och redo att serveras, så behövs två komponenter: vatten och värme.

Att koka ris har därför fyra olika faser:

1. Ligga i vatten
2. Koka
3. Absorbera vatten och ångas
4. Vila/svalna

Med en vanlig kastrull så måste du hela tiden styra temperaturen, locket och hålla koll på tiden. En riskokare genomför alla faser helt på egen hand.

Generellt sett, består en riskokare av själva kroppen/chassit och på insidan finns en kokplatta, en elektrisk värmeplatta och en enhet som känner av värmen.

På utsidan har du även knappar, menyer och ibland även en display.

Hur den kokar riset

Du häller i ris och vatten i riskokaren. När du sätter på maskinen så värms den elektriska värmeplattan upp, som i sin tur värmer upp kokplattan. Det är kokplattan som är i kontakt med riset och vattnet.

Enheten som känner av värmen, har hela tiden koll på risets och vattnets temperatur. Vatten kokar vid 100 grader och när innehållet når 100 grader, så ser maskinen till att det inte blir varken varmare eller kallare. Den har hela tiden samma, optimala, temperatur.

När riset har absorberat vattnet i grytan, så kommer temperaturen att höjas. Riskokaren känner av förändringen kommer antingen stänga av maskinen eller ändra till varmhållningsläget.

Riset är nu färdiglagat och har gått in i sista fasen, där det vilar/svalnar och är redo att ätas.

Hur lång tid tar en riskokare

Olika typer av ris kräver olika längd och mängd vatten. Vanligtvis, brukar en stor mängd ris ta mellan 20-30 minuter att bli färdigt.

I regel brukar det inte gå snabbare att koka ris i en riskokare än i en kastrull. Den enda skillnaden brukar vara hur snabbt maskinen kan värmas upp. Då handlar det om maskinens material och värmespridning.

De bästa riskokarna kan i vissa fall värmas upp mycket snabbare än en vanlig kastrull, vilket gör att riset snabbare blir klart – men själva koktiden för riset är alltid densamma.

Kan man koka fullkornsris i riskokare

Riskokare kan koka alla typer av ris, vilket inkluderar vitt, brunt, fullkorn, långa, korta, Jasmine och Basmati. De kan även användas för quinoa och havregryn.

Det viktiga är att använda rätt fördelning av vatten för respektive typ av ris. Framförallt om din maskin inte har specifika inställningar för olika typer av ris.

Läs i din maskins manual, där det med stor sannolikhet finns information om hur man kokar olika typer av ris i just den riskokaren.

Vilken riskokare är bäst

En väldigt positiv sak med riskokare är att de är otroligt billiga. Det räcker med ett par hundralappar för att kunna köpa den bästa riskokaren på marknaden.

I artikeln här ovan, så har vi listat årets bästa riskokare inom varje prisklass. Där har vi recenserat varje bäst i test-vinnare och listat deras fördelar och nackdelar.

På så sätt kan du enkelt identifiera den riskokare som passar dig bäst.

En del riskokare har en ångfunktion, som gör att du även kan använda den till att ångkoka grönsaker. Det kan höja priset, men inte med mycket och funktionen är väldigt användbar.

Storleken är även en viktig aspekt. Ta mått för var kokaren ska stå och fundera kring hur många portioner ris du kan tänkas behöva göra per kok.

Du vill gärna inte köpa en riskokare som är för stor för att förvara på diskbänken, eller som är för liten för att laga mat åt hela familjen.

Några väletablerade tillverkare av riskokare:

  • OBH Nordica
  • Hamilton Beach
  • Tefal
  • Wilfa

Det finns givetvis andra bra företag som producerar riskokare, men dessa fyra är ständigt förekommande i våra årliga tester av riskokare. De har en tradition av att tillverka väldigt bra och kvalitativa riskokare som håller länge.

Liknande Artiklar