Hamilton-slow-cooker

Hur fungerar en slow cooker – Så funkar det

Slow cookers blir hela tiden allt-mer populära. Vilket inte är så konstigt, det är tidseffektivt, energisnålt, ekonomiskt och enkelt.

I den här artikeln går vi igenom hur en slow cooker fungerar och används.

Hur fungerar en slow cooker

Alla slow cookers har olika små detaljer och inställningar, men de alla följer samma system och funktion.

Delarna

En bas med ett värmeelement, ett kärl och ett lock. Det är i kärlet som du lägger i maten som du vill laga. Kärlet är oftast tillverkat av material som gör att värmen är regelbunden, stabil och jämn – eftersom man gör långkok i en slow cooker.

Processen

Värmen börjar från basen och sprider sig till kärlet där din mat finns. Ångan som bildas, i kombination med det hårt ditsatta locket, gör att minimalt av luft eller vatten försvinner från maskinen. Allt stannar kvar i maten, både vad gäller värme och aromer.

Inställningar

I majoriteten av alla slow cookers finns det tre olika inställningar: lågt, högt och varmt. Vilken inställning du använder beror på hur snabbt du vill ha klart maten, men främst vad det är du kokar.

Vanligast är att använda den lägsta inställningen när du kokar olika typer av kött. Den låga inställningen skapar lägre värme, men gör att du kokar maten säkert på exakt rätt temperatur.

Den högsta inställningen är oftast rekommenderat för såser och grytor. Då kan man komma undan med att bara laga maten i 1-3 timmar.

När du ska sätta på maskinen så väljer du temperatur (låg, hög eller värme) och sedan antalet minuter eller timmar som maten ska kokas.

Hur du använder en slow cooker

Slow-cooker-inställningar

Att använda en slow cooker är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att koppla in strömkontakten och hälla i maten i kärlet på insidan.

I början rekommenderar vi att du följer ett specifikt recept. I många fall kommer din slow cooker med en instruktionsbok som också innehåller recept.

Efter att du hällt i alla ingredienser så väljer du inställningar. Du kan välja mellan låg eller hög temperatur, samt tiden som maten ska kokas. I receptet får du information om vilken temperatur och tid du ska koka maten.

När maten är färdiglagad kan du välja mellan att stänga av maskinen eller använda ”värme”-inställningen, som innebär att maten hålls varm utan att kokas. Perfekt om du inte är redo att äta riktigt än.

Hur du förbereder mat för en slow cooker

All mat tas inte hand om på samma sätt, oavsett om råvarorna ska ner i slow cookern eller ej.

Så här bör du förbereda dina ingredienser innan du lägger ner dem i maskinen.

Grönsaker

Rotfrukter som potatis och morötter behöver kokas längre än exempelvis kött. Därför bör du skiva eller hacka rotfrukterna i mindre bitar och sedan lägga dem i botten av kärlet och köttet ovanpå.

Mer delikata grönsaker kan du lägga ner i maskinen de sista 20-60 minuterna av koket. Exempel på dessa grönsaker är spenat, kale, tomater, ärtor och basilika. De alla gör sig bäst när de läggs till mot slutet av matlagningen.

Mejeriprodukter

När du ska lägga till mjölk, ost eller grädde så bör du göra det när det är ungefär en timme kvar av kokningen. Detta då mejeriprodukter tenderar att brytas relativt snabbt.

Bönor

Bönor ger alltid en rikare smak och intressantare textur när de får vara med i grytan. Vi rekommenderar att du lägger till konserverade bönor när det är ungefär 30 minuter kvar av koket. De håller sig mycket bättre då.

Torkade bönor är lite svårare, då de måste blötas över natten.

Kött

Om du har en köttstek som väger över 1,5 kg bör du dela den på mitten. Om inte, riskerar du att ha en köttbit som inte är helt genomkokt.

Överskott av fett kan du skära bort, då fett binder till sig värme och kan orsaka överkokning.

En del människor bryner köttet i stekpannan innan de lägger den i maskinen, för att köttet ska få mer färg och textur. Det är däremot inget du behöver göra, utan det är en personlig preferens.

Pasta

Vi rekommenderar att du kokar pasta separat och blandar allt i slutet mot kokningen. Det är för att torr pasta blir väldigt kladdigt och klibbigt i slow cookern.

En del pastasorter fungerar bättre än andra i en slow cooker. Mindre pasta brukar gå mycket bättre än större varianter.

Hitta bästa slow cooker för dig

Med så många olika material, priser, designs och funktioner – så är det inte det allra lättaste att hitta en slow cooker.

Vi har en regelbundet uppdaterat artikel där vi hjälper dig att hitta den bästa slow cooker för dig och dina behov. Där hittar du tester och recensioner av de mest prisvärda maskinerna – i alla prisklasser.

En viktig del när du köper en slow cooker är att den har rätt storlek för dina behov. Planera kring vad du tänker koka för mat i maskinen och välj en storlek baserat på det.

Att din slow cooker har en varmfunktion är också att rekommendera. Det är en högst användbar finess.

Om maten är klar, men du inte är hungrig, så kan du sätta på ”värmefunktionen”, vilket gör att maten hålls varm – utan att lagas. Perfekt när man väntar på gäster eller när övrig mat inte är klar än.