Våffla

Hur fungerar ett våffeljärn – Allt du behöver veta

I Sverige och Europa äter vi en hel del våfflor varje år, och har faktiskt gjort så sedan 1400-talet.

I den här artikeln går vi igenom hur ett våffeljärn fungerar, våffeljärnets historia och vad du ska tänka på när du ska köpa ett våffeljärn.

Hur fungerar ett våffeljärn

Ett våffeljärn består av två metallplattor, som har kopplats samman genom ett gångjärn. När järnen är varma, så kan du hälla våffelsmet på dem och stänga maskinen för att grädda våfflor.

Metallplattorna är oftast gjorda av ett material som gör att smeten inte fastnar så lätt på plattorna. Ett exempel på material är teflon.

Våffeljärn är väldigt enkla att hantera. Allt du behöver göra är att koppla in sladden i eluttaget och sätta på maskinen. När plattorna är tillräckligt varma, vilket brukar indikeras med hjälp av en lampa, så kan du hälla i smeten.

Det tar sedan bara en eller ett par minuter för våfflorna att gräddas och slutligen bli klara och redo att ätas.

Vem uppfann våffeljärnet

De allra första våffeljärnen kommer ursprungligen från Nederländerna under 1400-talet. De bestod av järnplattor ihopsatta med gångjärn. De hade två långa trähandtag.

Dessa järn hölls ovanför öppen eld för att våfflorna skulle gräddas. Plattorna i våffeljärnen hade oftast mönster av vapensköldar, religiösa symboler och landskap.

1869 fick Cornelius Swartwout patent på våffeljärnet i USA. Hans våffeljärn bestod av ett handtag för att öppna, stänga och vrida på våffeljärnet. Det hade två värmeplattor av gjutjärn.

Swartwouts våffeljärn värmdes upp genom att stå på en gasugn. Det var alltså inte ett elektroniskt våffeljärn.

Det var först 1918 som de första elektriska våffeljärnen började produceras. Sedan dess har våffeljärnet kontinuerligt uppdaterats och förbättrats.

Hur många watt bör ett våffeljärn ha

Våffeljärn har i regel mellan 1000W och 1700W. De våffeljärn som kan grädda två våfflor åt gången, har i regel högre watt.

När du ska köpa ett våffeljärn så behöver du sällan stirra dig blind på antalet watt. Dels har de flesta maskinerna tillräckligt mycket idag, dels finns det flera andra variabler som avgör hur bra våffeljärnet är.

Kom ihåg att ju högre watt våffeljärnet har, desto mer elektricitet drar den.

Våffla-på-svart-tallrik

Vilket våffeljärn är bäst

Det finns massvis av våffeljärn att välja på. Det stora urvalet gör så att många blir osäkra på om de verkligen får ut mest värde för pengarna.

Därför genomför vi årligen tester av olika våffeljärn för att hitta de maskiner som ger mest för pengarna. Du kan läsa vårt våffeljärn bäst i test för att se vilka våffeljärn som presterat bäst i år.

Utöver våra recensioner, så hittar du även en guide för vad du ska tänka på när du ska köpa ett nytt våffeljärn.

Det finns flera viktiga aspekter att hålla koll på, främst dessa:

  • Storleken på våffeljärnet
  • Värmekontrollen
  • Non-stick-beläggningen
  • Värmefördelningen
  • Kvalitén på materialet

Storleken på våffeljärnet och möjligheterna att kontrollera temperaturerna i järnet, går att avgöra genom att läsa i våffeljärnens specifikationer.

Men nonstick-beläggningen, värmefördelningen och kvalitén på maskinen är desto svårare att förutspå när man själv inte testat våffeljärnet.

Därför är det viktigt att se vad andra konsumenter tycker och tänker om respektive våffeljärn. Av den anledningen har vi skapat vårt bäst i test här ovanför, så att du snabbt och enkelt kan se fördelarna och nackdelarna med respektive maskin.