Hackar-lök-med-kockkniv

Hur lång ska en kockkniv vara – Här är svaret

Storleken och längden på kockknivar kan skilja sig en hel del. Framförallt om man jämför västerländska kockknivar med japanska kockknivar.

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna vad gäller läng och storlek på olika kockknivar.

Hur lång ska en kockkniv vara

Västerländska kockknivar kommer i väldigt olika storlekar. Det finns både små och stora.

De flesta västerländska kockknivars blad är oftast mellan 17 och 21 centimeter. Det är ytterst sällan man ser professionella köksmästare använda kockknivar som är större än så.

Japanska kockknivar (Gyuto) brukar vara något längre än västerländska kockknivar. De är vanligtvis mellan 18 och 30 centimeter långa.

Hemmakockar brukar rekommenderas en Gyuto mellan 18 och 21 centimeter. Entusiaster och professionella kockar använder gärna längre japanska kockknivar, oftast mellan 24 och 27 centimeter.

Du kan läsa mer ingående om skillnaderna mellan västerländska och japanska kockknivar här.

Kort eller lång kockkniv

Längden på kockkniven påverkar användningen och hur den känns.

Vi brukar rekommendera kockknivar mellan 17 och 21 cm, en längre kockkniv riskerar att kännas klumpig och osmidig. Ett längre blad brukar vara bäst för större råvaror eller när du gör långa och fina snitt.

En kockkniv är designad för att vara en ”allt-i-allo” i köket. Den hanterar både små, stora, lätta och svåra arbetsområden. Därför vill de flesta kockar ha en kniv vars storlek och hårdhet är mitt-i-mellan.

En specialiserad kockkniv kommer att kompensera med något annat område. Om den är jättebra på stora snitt, är risken att den är sämre på små och precisa uppgifter.

Av den anledningen är det alltid rekommenderat för hemmakockar att köpa en kockkniv runt 20 cm. Det brukar vara en perfekt längd för att kunna hantera både större och mindre arbetsuppgifter i köket.

Vilken kockkniv är bäst för dig

Kockkniven är ett av de mest personliga redskapen i varje kök. Den typ av kockkniv du föredrar, kan skilja sig helt och hållet från en annan kocks. Detta gäller även bland professionella köksmästare.

Vi skrev tidigare en artikel om hur du hittar den bästa kockkniven för dig. Där har vi recenserat marknadens bästa knivar, men även skrivit en guide om vad du ska tänka på när du köper en ny kockkniv

Här är en kortare version om vad du ska tänka på.

Storleken på kniven

Västerländska knivar finns i alla möjliga storlekar, men de allra flesta kockar föredrar en bladlängd mellan 17 och 21 cm.

När det kommer till japanska knivar, som hanterar en annan typ av matkultur, så brukar många professionella kockar använda mellan 24 och 27 cm långa blad.

För en vanlig hemmakock är det däremot säkrare att välja samma längd som på en västerländsk kockkniv.

Vilken bladtyp

Rostfritt stål är att föredra när du använder en västerländsk kockkniv. Det rostfria stålet gör kniven vass, uthållig, rostfri och väldigt stryktålig.

Eftersom du vill använda kniven till så många olika saker, så är rostfritt stål definitivt det bästa valet.

Priset för en kockkniv

En person som dagligen, eller till yrket, lagar mat, har ett mycket större behov än en vanlig hemmakock. De knivarna är oftast mycket dyrare.

Men det betyder inte att billigare knivar är dåliga. Snarare tvärtom. Faktum är att det finns förvånansvärt många billiga kockknivar av väldigt hög kvalitet.

I vårt bäst i test av kockknivar, så hittade vi riktigt bra knivar för under tusenlappen.

Du behöver med andra ord inte tömma hela plånboken för att köpa en bra kockkniv. Det räcker gott och väl med 800-1000 kronor för en bra och kvalitativ kökskniv som håller i flera år framåt.

De främsta tillverkarna

En kockkniv är ett väldigt fint hantverk som kräver precision, både i tillverkningen och när du använder den.

Därför föredrar många människor att köpa kockknivar från tillverkare som är etablerade och erkända i branschen. De har ofta ett rykte att upprätthålla och har en erfarenhet och kvalitetskontroll som mindre företag sällan har.

När vi köper kockknivar så gör vi det gärna från:

  • Global
  • Yaxell
  • Satake
  • Miyabi
  • Zwilling
  • Kai
  • Wüsthof

Det finns givetvis flera andra tillverkare med väldigt bra knivar och gott rykte. Men de här tillverkarna utgör oftast kärnan av den tillverkare som har kvalitativa knivar till ett bra pris, som inte kostar skjortan.