Kaffekvarn-maler

Hur rengör man en kaffekvarn – Steg-för-steg

Har kaffet börjat smaka dåligt den senaste tiden? Då kan det vara dags att se över hur du rengör kaffekvarnen.

För optimal smak och hygien är det viktigt att din kaffekvarn rengörs på rätt sätt.

Så här gör du.

Hur rengör man en kaffekvarn

Du kan rengöra kaffekvarnen på två olika sätt. Ett snabbt och ett långsamt. Det långsamma sättet är en mer noggrann och traditionell rengöring som du bör göra med jämna mellanrum.

Det snabba sättet är att du helt enkelt maler vanligt bröd eller råris i kaffekvarnen. Det kommer att rengöra bladen, samtidigt som riset eller brödet kommer att absorbera oljor som finns kvar i maskinen.

Både ris och bröd blir som en svamp för vätskor. Men läs först i manualen om din modell klarar av den här typen av städning.

Efter det tömmer du kvarnen på smulor, samtidigt som du borstar den med en mjuk borste eller pensel.

Du kan göra den här snabba tekniken mellan de traditionella städningarna.

Traditionell rengöring av en kaffekvarn

Att mala bröd eller ris räcker bara till viss del. Förr eller senare kommer du att behöva genomföra en traditionell rengöring.

Gör så här:

1. Koppla ur kaffekvarnen

2. Ta bort alla lösa delar som kan kopplas bort. Läs i instruktionsboken om det är möjligt att maskindiska vissa delar. Om inte, börja diska dem för hand med varmvatten och lite, lite diskmedel.

3. Använd en borste, pensel eller tygbit för att ta bort partiklar från smuts och kaffe som finns på bladen och locket.

4. Torka av insidan av kaffekvarnen och bladen noggrant med en fuktig trasa.

5. Torka sedan insidan med en torr tygbit, handduk eller papper. Se till att insidan är helt torr innan du stänger locket. Du vill inte ha någon fukt eller vätska på insidan.

6. Gör sedan rent basen/utsidan av kvarnen. Använd en fuktig trasa. Var väldigt försiktig så att du inte får vatten eller vidrör elektroniska uttag på kvarnen.

Kom ihåg att aldrig lägga kvarnen i vatten eller dylikt. Allt måste göras för hand.

Det kan vara svårt att komma åt vissa hörn och kanter. Du kan då använda en gammal tandborste, topps eller en liten pensel för att göra rent.

Hur ofta ska man göra rent en kaffekvarn

Det beror helt och hållet på hur ofta du använder kvarnen. För en vanlig person kan det räcka med att göra en snabb rengöring en gång i veckan.

En djuprengöring, eller traditionell rengöring, som vi kallar det, kan du göra med ett par veckors mellanrum.

Men i slutet av dagen beror det helt och hållet på hur mycket du använder kvarnen. Om du maler kaffe flera gånger per dag, så kommer du behöva göra rent den oftare än någon som använder den en gång varannan dag.

Kan man rengöra en kaffekvarn i diskmaskinen

Vanligtvis finns det vissa delar på kaffekvarnen som du kan ta bort och lägga i diskmaskinen.

Hela kaffekvarnen ska du däremot aldrig lägga i diskmaskinen. Dels för att materialet ofta är delikat, men främst för att det finns elektroniska komponenter. Lägg aldrig elektronisk köksutrustning i diskmaskinen.

Liknande Artiklar