Steker-ägg-i-stekpanna

Hur varm blir en stekpanna

Stekpannor och grytors maxtemperatur skiljer sig beroende på material och tillverkningsprocess.

Vi har listat de generella maxtemperaturerna för rostfritt stål, teflon och gjutjärn.

Du hittar också information om hur varm din spisplatta kan bli – oavsett om du har induktion eller en elektrisk spisplatta.

Innan du brassar på med höga temperaturer bör du alltid läsa instruktionerna för din specifika gryta eller panna.

Hur varm blir en stekpanna

Kock-steker-mat-i-stekpanna

Hur varm en stekpanna blir beror på materialet, spisen och vad som finns i stekpannan. Olika stekpannor har olika egenskaper. I regel brukar temperaturerna se ut så här:

  • Låg värme: Stekpannan värms upp till ungefär 145 °C.
  • Medium värme: Stekpannan värms upp till 180-200 °C på en gasspis. I de här temperaturerna kan du steka exempelvis grönsaker, omeletter och pannkakor.
  • Hög värme: Stekpannan når oftast en temperatur mellan 200 °C och 315 °C på högsta effekt.

De flesta stekpannor kan uthärda upp mot 150°C värme, vilket är en normal temperatur när du steker mat. Men när använder en stekpanna med non-stick, kan det vara bra att inte överstiga 150-180 °C – och framförallt inte för snabbt.

Hur hög värme tål rostfritt stål

Det finns olika typer av rostfritt stål och materialen kan skilja sig mellan tillverkare. Vissa pannor och grytor och pannor är tjockare än andra, vilket också påverkar maxtemperaturen.

Stekpannor av rostfritt stål är oftast gjorda för att användas på medium värme. Tekniskt sett kan de flesta klara av upp mot 260 °C och 315 °C.

Läs alltid instruktionerna för din specifika stekpanna eller gryta, då maxtemperaturen kan skilja sig mellan olika modeller.

Hur hög värme tål teflon

Stor-köttbit-i-stekpanna

Köksutrustning av teflon bör inte utsättas för temperaturer högre än 260 °C.

Om du överstiger 260 °C finns en risk för att materialet missfärgas och att non-stick-beläggningen förstörs.

Precis som med rostfritt stål så bör teflon endast användas på låg eller medium värme. Det finns också diskussioner om huruvida teflon är farligt eller ej. Det är vid högre temperaturer som man tror att material från teflonet kan hamna i maten.

Hur hög värme tål gjutjärnspannor

Själva gjutjärnet kan klara upp mot 815 °C och har en smälttemperatur på 1205 °C.

Men non-stick-beläggningen i gjutjärn har en mycket lägre maxtemperatur, som är på 371 °C. Du bör därför aldrig överstiga 370 °C i din gjutjärnsgryta eller gjutjärnspanna.

Även om gjutjärn har en relativt hög maxtemperatur, så bör du alltid använda låg eller medium värme.

Hur varm blir en spisplatta

Lagar-mat-på-spisplatta

Hur varm spisplattan kan bli beror på typ av teknologi och kvalitén på spisen. Induktion kan oftast nå upp mot 350 °C.

En elektrisk spisplatta på högsta effekt kan nå upp mot 500-600 °C. Det är inte rekommenderat att använda så hög värme. Dels för att det är för hög temperatur för de flesta maträtter, men också för att köksutrustningen inte kan utstå så hög värme.