Knivblad

Knivblock eller knivlist – Så väljer du rätt typ

Den eviga frågan: hur ska man förvara sina knivar på bästa sätt? Är ett knivblock bättre än en magnetlist? Vi går snabbt och enkelt igenom allt du behöver veta om knivblock och knivlister.

Det är ingen hemlighet att kockknivar i lådor sällan går bra ihop. Oftast resulterar det i repor och fula jack i bladen.

Men det vet du givetvis redan om.

Frågan är om du bör använda en knivlist eller ett block och beroende på vem du frågar, så får du olika svar.

Syftet med den här guiden är att du ska få ett rakt svar. Du kommer att ha tillräckligt med kött på benen för att veta vad som är bäst för ditt kök och dina knivar.

Knivblock

Knivblock-med-knivar

Ett av de vanligaste sätten att förvara knivar på i hemmaköket. Dels för att de är otroligt snygga, men också för att många knivset kommer med ett knivblock.

Knivblocket kan framstå som idealt, men det finns ett par begränsningar.

Det finns olika typer av block och ställ. Vissa har fickor och skåror där du petar ner knivbladet, medan andra har ett spröt.

Fördelar

Du har alla dina knivar på ett och samma ställe. Knivblocket hjälper även knivarna att hålla skärpan.

Knivblock minimerar även olyckor. Då du inte riskerar att ta på bladet och bladen riskerar inte att nudda andra föremål som kan repa eller ge jack.

Allt som sticker ut är handtaget, vilket gör det enkelt att ta ut och stoppa in kniven.

Knivblock kan se väldigt snygga ut, då de ofta har naturliga trämaterial. De ser även professionella ut.

Nackdelar

Det är inte säkert att alla knivblock passar alla knivar. Om du fick ett knivblock med ett knivset du köpt, så är det inte säkert att det passar för dina andra knivar.

Knivblock tenderar även att göra bladen slöa efter en tid. För att ta ut eller stoppa in kniven i blocket, så innebär det att den dras mot plast eller trä och därmed blir slöa.

Det kan däremot ta lång tid innan detta sker och det gäller inte alla knivblock.

Knivblock har ofta väldigt, väldigt små springor och om du inte är försiktig så kan det växa mögel och bli en smittkälla. Det kan resultera i spridning av matförgiftning.

Eftersom dessa skåror är så pass små och djupa, är det nästintill omöjligt att rengöra dem.

Var därför extra noga med att rengöra och torka dina knivar innan du stoppar ner dem i ett knivblock.

Magnetlister/knivlister

Knivar-på-knivlist

Enligt oss är en magnetlist det absolut bästa och säkraste valet. Men det förutsätter att du har köpt en bra knivlist.

Billiga knivlister tenderar att ha svagare magneter, vilket kan resultera i att knivar glider ner och slutligen ramlar ner. Det kan inte bara skada din kniv, men är också farligt för alla som befinner sig i rummet.

En knivlist är en magnetremsa som du sätter upp på väggen. Du sätter sedan upp knivarna på listen och tack vare magneten, så hålls de kvar.

En del människor hänger upp sina knivlister horisontellt, andra lodrätt.

Fördelar

Det är enkelt sätt att organisera sina knivar på och de är hela tiden lättillgängliga. Bladen är även helt fria och riskerar inte nudda någonting och därmed förstöras eller försämras.

Eftersom allt sitter på en magnetremsa, så finns inga trånga eller fuktiga utrymmen – utan allt är superlätt att rengöra.

Lister är med andra ord väldigt hygieniska.

Eftersom kniven hela tiden är exponerad för luft, så torkar de även snabbt. Även detta reducerar risken för fukt och skador.

Magnetlister kan monteras överallt i köket, till skillnad från ett block som måste stå på en bänk eller ett bord.

Knivlister kan hantera alla typer av knivar och storlekar, till skillnad från ett knivblock som har specifika fack och skåror som inte passar alla knivtyper.

Nackdelar

Om listen är av dålig kvalitet, så innebär det ofta att magneten är dålig och därför inte kan hålla upp tyngre och större knivar.

Det kan också innebära att magnetens styrka försämras med tiden och slutligen inte kan hålla upp några knivar alls.

Båda dessa scenarier är farliga, både för de i rummet och dina knivar. Därför är det viktigt att man köper en pålitlig och kvalitativ list.

Eftersom knivlisten gör dina knivar så lättillgängliga, så kan de potentiellt vara inom ett barns räckhåll. Därför är det viktigt att man sätter upp dem på en plats där barn inte kan nå dem eller befinna sig under dem.

Du måste borra för att sätta upp listerna.

Du kan heller inte använda keramikknivar på knivlister.

Knivblock eller knivlist

De båda är fullt funktionella och är mycket bättre alternativ till att lägga knivarna i en låda eller på bara låta dem ligga på skärbrädan.

Knivblocket har många fördelar, men också ett par negativa faktorer som kan påverka både knivarna och hygienen i köket negativt.

Vi anser att knivlisten är det bästa och mest hygieniska alternativet.