Bästa-knivsetet

Knivset bäst i test 2024 – Bästa knivsetet

Bäst i test

Global-G-2538-knivset

Global G-2538

Bästa knivsetet

Tre knivar av väldigt hög kvalité. De håller länge och är väldigt vassa direkt ur lådan. De är lika bekväma att använda som de är enkla att rengöra, tack vare designen. Global är fortfarande herren på täppan när det kommer till köksknivar!

Mer info i butik

Bästa knivset

Fördelen med att köpa ett knivset istället för separata köksknivar är att det oftast blir billigare.

Kruxet är att hitta ett knivset som innehåller knivar som du faktiskt behöver och kommer att använda. Som dessutom är av god kvalité.

För att hjälpa dig att välja rätt, så har vi plockat ut, listat och recenserats årets bästa knivsets – för varje budget.


Bästa knivset: Global G-2538

Global-G-2538-knivset

Innehåller: Kockkniv, grönsakskniv och skalkniv


Anledningar att köpa:

 • Väldigt hög kvalité
 • Smart design
 • Håller länge
 • Professionell känsla
 • Bekväma att använda
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Global har ett exceptionellt bra sortiment av köksknivar. De har hög kvalité, en smart design och är kostnadseffektiva för alla typer av kockar.

Det här knivsetet består av en kockkniv (G2), en grönsakskniv (GS-5) och en skalkniv (GS-38). Dessa tre knivar täcker majoriteten av våra behov i köket.

Alla knivar har den klassiska Global-designen, där bladet och handtaget är gjutet i ett stycke. Vi gillar den lösningen, då det innebär att matrester och annat inte fastnar i skruvar eller mellan styckena.

Det gör det också väldigt enkelt att rengöra knivarna.

Knivarna är av riktigt hög kvalité. Faktum är att vi tidigare utnämnt Global G2 (kockkniven) till årets bästa kniv. Den är bekväm att hålla, väldigt hållbar, vass och ger en professionell känsla. Vilket är en beskrivning som kan appliceras på de två andra knivarna också.

Sammanfattning:

Det här knivsetet kostar ungefär 1500 kronor – vilket är ett kap. Kvalitén på Globals knivar är fenomenal. Hållbarheten, skärpan och designen är riktigt bra.

Paketet innehåller en kockkniv, grönsakskniv och en skalkniv.

Om vi ser till pris och kvalité, så är det här definitivt det bästa knivsetet på marknaden idag.


Bästa budget knivset: Dorre knivset

Dorre-knivar

Innehåller: Kockkniv, allaround-kniv, skalkniv, brödkniv och japansk kockkniv


Anledningar att köpa:

 • Bra skärpa
 • Rostfritt stål
 • 5 olika knivar
 • Väger lite
 • Väldigt lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Brödkniven är inte så bra för mjukt bröd

Vi var till en början skeptiska. I skrivande stund kostar Dorres knivset ungefär 200 kronor för 5 stycken knivar.

Det är ett väldigt lågt pris för så många knivar. Om det verkar vara för bra för att vara sant – så är det oftast så.

Men i det här fallet blev vi positivt överraskade. Dorres köksknivar håller faktiskt en förvånansvärt hög standard.

Knivsetet innehåller en allround-kniv, skalkniv, brödkniv, kockkniv, och en japansk kockkniv. De alla är tillverkade av rostfritt stål.

De är vassa och känns hållbara. Kvalitén är över förväntan. De presterar bra både för att skära kött och hacka grönsaker.

Vi gillar också att de är så pass lätta, vilket gör dem enkla att hantera och kontrollera.

Det enda negativa med de här knivarna är brödkniven. Den fungerar bra för hårt bröd, men när du ska skära mjukare bröd så blir det lite svårare. Om än inte omöjligt, bara lite svårare. Men det är en nackdel vi kan acceptera, med tanke på det låga priset.

Sammanfattning:

Ett förvånansvärt lågt pris för så pass kvalitativa knivar. De är vassa, väger lite och känns hållbara.

De går givetvis inte att jämföra med dyrare knivar från Global eller Yaxell. Men för hemmakocken som vill ha ett bra knivset till ett bra pris – då är det här ett självklart val. Du får väldigt mycket för pengarna.


Bästa japanska knivset: Yaxell Zen knivset

Yaxell-knivset

Innehåller: Kockkniv, örtkniv och universalkniv


Anledningar att köpa:

 • Otroligt hög kvalité
 • Vacker design
 • Supervassa
 • Professionella
 • De enda knivarna du behöver
Anledningar att inte köpa:

 • Övre prisklassen

Yaxell har länge tillverkat några av de bästa knivarna för både hemmakockar och köksmästare. Kvalitén på deras knivar är fantastisk!

I det här paketet hittar du en kockkniv, en skalkniv (örtkniv) och en universalkniv som är lite mindre än kockkniven.

Först och främst är vi helt förälskade i designen på knivarna. De är otroligt snygga och har ett högt dekorativt värde, utöver sina nästintill perfekta prestationer i köket.

Knivarna har tillverkats i japansk rostfritt stål och handtagen är gjorda av micarta. Micarta är en hygienisk komposition av olika material, så som fiberglas, kolfiber, papper, canvas och tyg.

Balansen mellan knivbladet och handtaget är riktigt bra. De ligger också bra i handen, vilket ger dig optimal kontroll – oavsett vilken råvara du hanterar och vilken rörelse du gör.

Varje kniv är sylvass. Definitivt några av de vassaste knivarna i årets test. Vilket gör det superenkelt att skära igenom kött, kyckling, grönsaker och frukter.

Sammanfattning:

Det här är japansk konst och expertis ut i fingerspetsarna. Knivarna är otroligt vassa, samtidigt som de har en perfekt balans mellan bladet och handtaget. Vilket gör dem till en fröjd att använda.

Designen på knivarna är otroligt vacker, med sina konstnärliga mönster i bladen.

Yaxell Zen knivset är i den övre prisklassen – men då får du också vad du betalar för. Knivsetet täcker alla dina behov i köket. Om du vill ha hög kvalité, supervassa knivar och maximal kontroll, då är det här ett av de bästa knivseten just nu.


Bästa premiumval: Miyabi 5000MCD BIRCH

Miyabi-knivset

Innehåller: Kockkniv och universalkniv


Anledningar att köpa:

 • Professionell kvalité
 • Vassare än alla andra
 • Bekväma handtag
 • Exceptionell design
 • Vackra mönster
 • Perfekt för proffs och entusiaster
Anledningar att inte köpa:

 • Priset

Det här är inte ett knivset för dig som är på en budget. Miyabis knivset innehåller endast två knivar: en kockkniv och en universalkniv. Prislappen är på ungefär 5500 kronor.

Det är med andra ord ett knivset gjort för professionella kockar och riktiga entusiaster som vill ha högsta kvalité i köket.

Kvalitén på knivarna är fenomenal. Det är kvalité rakt igenom, från bladet och skärpan, till handtaget och designen. De har allt det vi förväntar oss från professionella knivar.

Du kan skära igenom allt som om det vore smör i solsken. Yaxells köksknivar är vassa, men Miyabi tar vassheten till en helt annan nivå.

Det spelar ingen roll om du vill skära precisa snitt i en tomat och fisk, eller om du vill hantera tuffare köttbitar – knivarna tar sig igenom allt med enkelhet!

Knivarna är dessutom oerhört vackra och stilrena. Bladen har klassiska japanska mönster och handtagen är gjorda av Masur-björk. Otroligt skönt att ergonomiskt att hålla i.

Vi är totalförälskade i de här knivarna. De är varje kocks dröm. Men det kostar också därefter. 5500 kronor är lite i överkant för den vanlige hemmakocken. Men entusiaster och professionella köksmästare är det ett självklart köp.

Sammanfattning:

Om du letar efter ett knivset för professionella kockar eller entusiaster som vill ha köksknivar av högsta kvalité – då rekommenderar vi Miyabi starkt.

Kvalitén på bladen och handtagen på dessa två knivar är överlägsen alla andra. De är en fröjd att använda!

Priset är högt, vilket gör att de inte passar till vanliga hemmakockar som inte lagar mat så ofta. Men för köksmästare och matlagnings-entusiaster så är det här en dröm.

Ett varmt rekommenderat knivset om du är seriös med matlagning!


Väldigt populär: Victorinox knivset

Victorinox-knivar-i-knivset

Innehåller: Tre knivar, 12 cm, 19 cm och 22 cm


Anledningar att köpa:

 • Vassa
 • Håller skärpan länge
 • Traditionell design
 • Komplett set
 • Bra för hemmakockar
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Bra på allt, men inte bäst på något

De är effektiva, vassa, hållbara och billiga. För en vanlig hemmakock så kan man inte fråga om mer. Vilket andelen positiva recensioner för det här knivsetet reflekterar.

Knivsetet består av tre knivar, varav två är för större och tyngre råvaror, så som kött, och en för mindre ingredienser, exempelvis grönsaker.

Knivarna är gjorda av rostfritt stål, med handtag av trä. En enkel, men ändå stilren design som passar in i de flesta kök.

Victorinox knivar är alltid vissa. Men vad som gör dem unika är hur länge de håller skärpan. Vi föredrar helt klart knivar, likt dessa, som inte behöver slipas speciellt ofta.

Det är inte så mycket som urskiljer knivarna i det här knivsetet, mer än storleken. Vilket har sina fördelar och nackdelar.

Fördelen är att de alla kan användas som ”allt-i-allo” utan problem. Kött, fisk, kyckling, frukt och grönsaker – inga problem. Det är perfekt för hemmakockar.

Nackdelen är att professionella kockar, eller riktiga entusiaster, behöver specialiserade knivar. Det vill säga att utformningen och designen är gjord för en specifik arbetsuppgift.

Vi skulle därför vilja beskriva det här knivsetet som: bra på allt – men inte bäst på något. Vilket, i majoriteten av fallen, är precis vad vanliga hemmakök söker. För det här priset så är det ett riktigt bra köp.

Sammanfattning:

Du får tre vassa, snygga och hållbara köksknivar för under 1000 kronor. Tillverkade av rostfritt stål och med ett stilrent handtag i trä. Det är ett kap!

Knivarna passar bäst för vanliga hemmakockar som inte behöver väldigt specifika knivar. Men för professionella köksmästare finns det bättre alternativ.

För det vanliga köket, där du inte ägnar dig åt några superavancerade maträtter – då är det få knivset som är så prisvärda och effektiva som det här.


Hitta bästa knivsetet för dig

Bästa-knivsetet

När du köpet ett set av knivar så finns det ett par saker att tänka på.

Det största misstaget många gör är att de köper knivar de egentligen inte behöver.

Ett bra knivset bör innehålla knivar av bra kvalité som du verkligen behöver och kommer att använda.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper ett knivset.

Antal och typ av köksknivar

Knivsets kommer i alla möjliga storlekar. Från 3 knivar upp till 20 knivar.

Felet många gör är att de köpet ett för stort knivset.

Att köpa ett paket som innehåller 5-6 knivar kan låta lockande. Men i själva verket behöver vi sällan mer än tre knivar.

I majoriteten av fallen räcker det med att köpa ett knivset som innehåller en kockkniv, brödkniv och en filékniv eller grönsakskniv. Då täcker du de flesta arbetsområden.

Du behöver tänka igenom vilken typ av mat du tillreder mest. Om du sällan gör fisk, men skär i mycket kött – då kan det vara bra att byta ut filékniven mot en köttkniv eller en robust kockkniv.

Det viktiga är givetvis att köksknivarna är bra, men också att du inte köper för mycket. Du vill inte köpa flera knivar som du sedan inte använder – då hade du lika gärna kunnat köpa dem separat.

Vad kostar ett knivset

Ett bra knivset kan kosta allt från 1000 kronor upp till 7000 kronor. Allt handlar om kvalitén på knivarna och hur många som finns i ditt knivset.

Det här är också en anledning till varför du inte vill köpa fler knivar än du egentligen behöver.

Vi betalar hellre 3000 kronor för tre bra köksknivar, än 3000 kronor för 5 knivar. Med största sannolikhet kommer du ändå inte använda dem alla.

När du köper ett knivset bör du fokusera på kvalité framför antal.

Förvaring

Innan du köper ett knivset är det viktigt att du vet var och hur de ska förvaras. Det spelar ingen roll hur bra knivarna är om du ändå ska förvara (och förstöra) dem i en kökslåda.

Förvara alltid dina knivar i ett knivblock eller på en bra knivlist.

Se till att antalet knivar du köper får plats i ditt förvaringsutrymme. Du vill gärna inte inse att alla knivar inte får plats efter köpet.

Här kan du hitta det bästa knivblocket för i år, för varje knivtyp och budget.

Vanliga köksknivar i knivset

Vanliga-knivar-i-knivset

Knivsets kommer i alla möjliga variationer. De flesta paket innehåller de allra vanligaste och mest använda knivarna.

Medan andra knivset är mer specialiserade för exempelvis kött eller grönsaker. Andra knivsets är mer inriktade på asiatisk eller europeisk matkultur.

Det första du behöver göra är att identifiera vilka knivar du använder mest och vilka du känner dig mest bekväm med att använda.

Kockkniv

”Kockkniven är kockens bästa vän”, som man brukar säga. Det är en allround-kniv som kan göra det mesta. Från att hacka lök och grönsaker, till att skära kött och fisk.

Varje kök behöver en kockkniv, och just därför finns det alltid en kockkniv i de flesta knivset.

Även om du redan har en kockkniv hemma, så kan det vara bekvämt att ha två. Framförallt i situationer där du ska använda kockkniven till flera uppgifter och därför slipper rengöra den stup-i-kvarten.

Santoku

Santoku kniven brukar beskrivas som det japanska kökets kockkniv. Ordet ”santoku” betyder ”tre förmågor”, och syftar på att den kan både hacka, skiva och tärna.

Santokukniven är inte lika stryktålig som den västerländska kniven, men är mer vassare.

Om du lagar mer kött så är en vanlig kockkniv att föredra. Men om du hackar mycket frukt och grönt, då kan en santoku vara mer effektiv.

Skalkniv

Skalkniven är liten, smidig och sylvass. Perfekt för att skala, skära och skiva frukter och grönsaker.

Den fungerar perfekt för mindre arbeten där du vill ha mycket precision och mångsidighet.

Brödkniv

I Sverige äter vi mycket bröd, vilket har gjort brödkniven till en standard i det svenska köket.

Brödkniven är lång och har tandade blad, vilket gör att det är den bästa kniven för att skära bröd.

Vad många hemmakockar inte tänker på är att brödkniven också fungerar bra för större frukter och grönsaker.

Urbeningskniv

Urbeningskniven gör det enkelt att ta bort kött från ben. Du kan också använda en urbeningskniv för att separera senor från köttet.

De här knivarna är vanligtvis väldigt tunna och har en längd på 12 till 17 cm.

Istället för urbeningskniv så kan vissa knivset innehålla en slaktarkniv eller annan typ av kniv för att hantera kött.

Filékniv

Filékniven är lång och smal och är designad för att filea fisk.

Bladet är extremt vasst och samtidigt flexibelt, för att enklare kunna hantera fisk med precision. Man kan också använda filékniven för att skära bort fett och senor från kött.

Vilka köksknivar är viktigast

Köksknivar-på-skärbräda

Kockkniven är alltid den viktigaste kniven. Det är definitivt den kniv som används mest i köket.

En kockkniv brukar vara mellan 18 och 35 cm lång. Många professionella kockar föredrar kockknivar som är runt 23-24 cm långa.

För en vanlig hemmakock bör du däremot rikta in dig på en kockkniv mellan 18 och 21 cm. Det ger en bra flexibilitet och storlek för att kunna hantera majoriteten av alla arbetsuppgifter i köket.

Sedan brukar vi rekommendera ett knivset innehållande en brödkniv, samt en skalkniv eller grönsakskniv.

Med dessa tre knivar fyller du i princip hela spektrumet för vad du kan tänkas behöva göra i köket.