Kokplatta-steker-mat

Bästa kokplattan 2024 – Portabla kokplattor för varje budget

Bäst i test

Severin-kokplatta-induktion

Severin Induktionshäll KP 1071

Bästa kokplattan

Den är liten, smidig och enkel att rengöra. Den har en väldigt hög effekt på 2000 watt, vilket gynnar både uppvärmningen och värmehållningen. Maskinen har överhettningsskydd och har en maxtemperatur på 240 grader. Definitivt årets absoluta favorit!

Mer info i butik

Bästa kokplattan

Det finns många situationer då en bra kokplatta kommer till hands. Exempelvis när du ska campa och resa, eller om du behöver en portabel spis i sommarstugan, båten eller när ni renoverar köket.

Kruxet är att hitta en kokplatta som är pålitlig och säker att använda. Det är inte ovanligt att vissa plattor tappar effekt, eller slutar att fungera, efter bara ett eller två år.

För att du ska undvika att kasta pengar i sjön, så har vi recenserat och listat årets bästa kokplattor. För varje budget och syfte.


Bästa kokplattan: Severin Induktionshäll KP 1071

Severin-kokplatta-KP-1071

Anledningar att köpa:

 • Kokplatta av glaskeramik
 • Liten och smidig
 • Enkel att rengöra
 • 2000 watt
 • 60- till 240 grader
 • Överhettningsskydd
Anledningar att inte köpa:

 • Endast en kokplatta

Den är liten, smidig, enkel att rengöra och har användbara säkerhetsfunktioner. KP 1071 pricker rätt på allt! Lägg därtill att det är en kokplatta av glaskeramik.

Vi gillar också att den har en belyst display, så att du kan använda kokplattan även i mörkret.

Kokplattan har en effekt på 2000 watt och har temperaturinställningar mellan 60 grader och 240 grader. Du kan själv välja mellan 10 olika effektsteg.

En annan fiffig funktion är timern, som tillåter dig att ställa in exakt hur länge maten ska tillagas. När den är klar så hörs ett pipljud och kokplattan försätts i viloläge.

Eftersom KP 1071 är så platt och inte har några utåtstickande rattar, så är den superlätt att rengöra. Det är bara att ta en fuktig trasa och göra rent. Det går på nolltid.

Severin har även installerat ett överhettningsskydd. Det innebär att om en tom gryta eller stekpanna placeras på kokplattan, så stängs maskinen automatiskt av. En bra funktion för att undvika olyckor och skador på kokkärlen.

Det enda negativa med KP 1071 är att den endast har en kokplatta. Om du endast ska koka vatten eller steka en köttbit så räcker det gott och väl. Men för större måltider lär du behöva fler plattor.

Om du endast behöver en kokplatta, så är det här definitivt en av de bästa elplattorna på marknaden idag. Kvalitén, funktionerna och säkerheten är riktigt bra.


Bästa dubbla kokplattan: Severin dubbel kokplatta

Severin-dubbel-kokspis

Anledningar att köpa:

 • Dubbla kokplattor
 • Flera inställningar för termostaten
 • 2500 watt
 • Värms upp snabbt
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Det här är utan tvekan en av de bästa kokplattorna på marknaden idag. Både vad gäller kvalité, funktioner och det låga priset.

KP1071 är en kokspis tillverkad av gjutjärn med ett hölje i rostfritt stål. Den har dubbla kokplattor och en effekt på hela 2500 watt. Den kan med andra ord värmas upp snabbt och behålla värmen bra.

Det finns fyra inställningar för termostaten. Du har 1-2 för att hålla den varm, 3-4 för långsam kokning, 4-5 för kokning och stekning och MAX för snabbstekning och förkok. Så den täcker hela spektrummet för vad en vanlig spis kan göra.

Under tiden som plattan eller plattorna värms upp så lyser en lampa. När den förinställda temperaturen nåtts så slocknar lampan, så att du vet när det är dags för kokning eller stekning.

Själva konstruktionen känns stabil och pålitlig. Den har en längd på 46 cm och är 29 cm djup. Den väger ungefär 3,7 kilo.

Severin får bonuspoäng för den stilrena designen, den ser definitivt ut att kosta mer än vad de gör.

Vilket för oss till nästa fördel: priset. Det är en förvånansvärt billig kokplatta. Den kostar ungefär 600 kronor, vilket är ett kap.

Om du behöver en kokplatta av god kvalité, som värms upp snabbt och som har dubbla plattor – då är det här ett självklart köp!


Bästa budget kokplatta: Severin 1092 kokplatta

Severin-Kokplatta-1092

Anledningar att köpa:

 • Rostfritt stål
 • Kontrollampa
 • Justerbar temperatur
 • Enkel användning
 • Bra effekt
 • Mycket för pengarna
Anledningar att inte köpa:

Den här kokplattan är nästan identisk med Severins dubbelplatta. De främsta skillnaderna är att den är billigare och har en lägre effekt.

Dubbelplattan har en effekt på 2500 watt, medan singelplattan är på 1500 watt. Vilket är förståeligt, eftersom mindre ström behövs för att värma upp en kokplatta istället för två.

Severin 1092 är gjord av borstat stål och har både kontrollampa och justerbar temperatur.

Den är mycket smidig att använda och vi gillar att den tar upp så lite plats. Med andra ord perfekt för sommarstugan, båten eller vardagsrummet när ni renoverar köket.

Det är en budget kokplatta om man ser till priset, men kvalitets- och funktionsmässigt så är den riktigt bra. Apparaten kostar ungefär 400 kronor – men vi hade kunnat betala 200-300 kronor mer och fortfarande varit lika nöjda.

Om du vill ha en liten och billig kokplatta av god kvalité, då är det här ett riktigt bra köp. Definitivt en av årets favoriter.


Hur väljer man bästa kokplattan

Kock-steker-mat-på-kokplatta

Precis som med all annan köksutrustning, så finns det ett par saker att hålla koll på innan du köper en kokplatta.

Hur och var du ska använda elplattan spelar en stor roll. Börja därför med att avgöra om du behöver en portable kokplatta för camping – eller om du bara vill ha en enkel kokplatta hemma.

Här är allt du behöver tänka på.

Hur många plattor

En portabel spis har i regel en eller två kokplattor. För en enkel campingutflykt där du bara ska koka vatten så räcker det oftast med en platta.

Men om du planerar att laga eller koka flera saker samtidigt, är det bäst att köpa en induktionshäll med 2 plattor.

En platta innebär en mindre spis som är lättare att resa med och att bära I väskan. Två plattor är desto tyngre, och oftast dyrare, men ger dig såklart fler valmöjligheter.

Portabilitet

När du ute och campar i skogen så vill du ha en så lätt och portabel kokplatta som möjligt. Vissa modeller är tyngre och större än andra.

Se därför till att du håller koll på vikten och måtten på kokplattan innan du köper den.

Om du endast ska använda kokplattan hemma, på balkongen eller på gården, så kan en större variant vara att föredra. Det brukar innebära fler inställningar och två spisplattor istället för en.

Om behöver en liten induktionshäll som är portabel nog att resa med, så rekommenderar vi dig alltid att ta mått. Som med många andra köksredskap så kan produkten se mindre ut på bilder än vad den är I verkligheten.

Hur många watt ska en kokplatta ha

De flesta kokplattor har en effekt på 1800 watt. Men det finns fortfarande modeller mellan 1300 och 1600 watt.

De kokplattor med en lägre effekt fungerar i regel bra. De värms upp lite långsammare och har lite svårare för att hålla temperaturen – men inte så att det påverkar resultaten.

Antalet watt är sällan en avgörande faktor och är inte något du behöver titta speciellt noggrant på. Så länge du håller dig runt 1300-1800 watt så är den stark nog.

Rengöring

De flesta kokplattorna behöver bara rengörs med en fuktig handduk eller papper. Det brukar vara enklare att rengöra en portabel kokplatta än en stationär induktionshäll.

Kom ihåg att fler knappar och utrymmen innebär mer rengöring.

För utflykter och resor föredrar vi en så enkel kokplatta som möjligt. Den bästa kokplattan är den som kräver minimalt med underhållning och som gör jobbet snabbt och enkelt. Fler funktioner och utrymmen innebär inte nödvändigtvis att den är bättre – det beror helt på situationen.

Vad kostar en kokplatta

Du kan hitta bra kokplattor för mellan 400-900 kronor. Du behöver inte gå över tusenlappen för att hitta en bra, hållbar och effektiv elplatta.

Faktum är att du kan komma väldigt billigt undan när du köper en kokplatta. Det finns många bra alternativ även för dig som är på en budget.

Även om du behöver en robust portabel spis med 2 plattor så behöver du inte sträcka dig över 1000 kronor. Som du kan se I vårt bäst i test så finns det flera bra alternativ runt 600 kronor.

Hur fungerar en kokplatta

Elspis

En induktionkokplatta fungerar annorlunda jämfört med gas och el. Istället för traditionell värmeöverföring, så värms kokplattorna upp med hjälp av elektromagnetisk induktion.

Det betyder att spisen har en kopparslinga som skapar ett magnetfält. När magnetfältet får kontakt med en magnetisk panna så skapas värme.

Av den anledningen behöver du stekpannor, grytor och kastruller som passar för induktion. Annars skapas ingen värme.

Många äldre pannor och kastruller är inte kompatibla med induktion. Eftersom induktionshällar har blivit en ny standard i det västerländska köket, så fungerar många nya grytor och pannor med induktion.

Om du behöver köpa nytt, så har vi tidigare listat de bästa stekpannorna för induktion och de bästa kastruller för induktion här.

Fördelar med portabel induktionshäll

Kokplatta-steker-kött

Det finns många anledningar och situationer där en portabel induktionshäll kommer väl till hands.

Faktum är att du säkerligen behövt och haft användning av en portabel spis många gånger. Men eftersom konceptet av att ha en portabel kokplatta är ganska främmande för många, så är det inget vi tänker på.

Här är ett par situationer där en portabel kokplatta är användbart:

 • När du har besök. Många gäster och många munnar att mätta. Då är det lätt hänt att alla spisplattor blir upptagna och du behöver vänta innan du kan börja steka eller koka nästa sak.

  Då är det perfekt att kunna dra ut den portabla kokplattan och börja koka – istället för att förlora dyrbar tid. Det kan dessutom göras på middagsbordet, vilket är väldigt mysigt om du exempelvis använder en Sauteuse.

 • När du reser. Oavsett om du ska på utflykt i skogen, campa eller bara reser mellan länder eller städer. Då är det perfekt att ha en portabel kokplatta med sig, så att du kan koka och laga mat när som helst.
 • På landet eller i husbilen. Om du har ett sommarhus eller en husbil utan spis – då kommer en portabel spis väl till hands. Att slippa köpa en dyr spis, dra sladdar och ta upp en massa utrymme, så kan du istället använda en liten kokplatta.
 • Vid renovering av köket. Att renovera och göra om köket innebär att du tvingas vara utan spis, mikro och ugn ett par dagar. Då är det perfekt att ha en portabel induktionshäll som kan laga mat och koka vatten på. Eftersom det är induktion så går det dessutom snabbt att värma upp pannan eller kastrullen.