Stor-kökssax

Bästa kökssaxen 2023 – Kökssaxar bäst i test

Bäst i test

Satake-kökssax

Satake multisax

Bästa kökssaxen

Med sitt vassa tandade blad, material av titanium och 5 olika funktioner – så är det här en fantastisk kökssax. Kvalitén är exceptionellt hög, vilket den 10 år långa garantin vittnar om. För under 180 kronor är den här saxen ett riktigt kap!

Bagaren och kocken

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa kökssaxen

Varje kök behöver en kökssax. Inte en vanlig sax för papper, tyg eller kartonger. Utan en riktig kökssax, som är designad för just köksanvändning.

Precis som med köksknivar, så skiljer sig kvalitén och effektiviteten mellan olika köksknivar drastiskt.

Bara för att saxen marknadsförs som en kökskniv och har en hög prislapp, så är den nödvändigtvis inte bra.

Faktum är att vi hittat billiga kökssaxar som presterar bättre än saxar som kostar nästan det dubbla i pris.

För att hjälpa dig att hitta den bästa saxen för ditt kök, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda alternativ.


Bästa kökssaxen: Satake Multisax

Satake-kökssax

Anledningar att köpa:

  • 5 olika funktioner
  • Gjord av titanium
  • Tandade blad
  • 10 års garanti
  • Fantastisk kvalité
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Helt klart en av de populäraste kökssaxarna på den svenska marknaden. Det är en riktigt bra kökssax med många olika användningsområden.

Just flexibiliteten är vad som gör att vi föll pladask för den här saxen.

Utöver att använda den som en vanlig sax, så kan du också använda saxen som nötknäppare, kapsylöppnare, vakuummejsel, skaldjurstång och fiskfjällare.

Det finns med andra ord en hel uppsjö av saker den här saxen kan göra.

Själva saxen är rejäl och klipper väldigt bra. Det räfflade bladet gör det enkelt att klippa kött såväl som matkartonger.

Saxen är tillverkad av titanium och Satake erbjuder en garanti på 10 år! Det är väldigt talande för vilken kvalité det är på saxen.

Det faktum att den endast kostar 175 kronor gör oss ännu gladare. För det priset är det ett riktigt kap!

Sammanfattning:

Utöver att klippa, så är saxen också en nötknäppare, vakuummejsel, kapsylöppnare, skaldjurstång och fiskfjällare.

Saxen är gjord av titanium och har räfflade blad som tar sig igenom allt mer lätthet. För att inte nämna garantin på 10 år!

För under 200 kronor är den här saxen ett kap. Den sopar mattan med i princip alla konkurrenter. Definitivt en av årets bästa kökssaxar – oavsett budget!


Bästa premium kökssax: Global GKS-210

Global-GKS-210-kökssax

Anledningar att köpa:

  • Superb kvalité
  • Tillverkad av stål
  • Sylvassa blad
  • Kan också knäcka nötter
  • Enkel att rengöra
  • 21 cm lång
  • Professionell
Anledningar att inte köpa:

  • Priset
  • Ganska tung

Det här är den enda kniven du behöver för ditt kök. Den gör och klarar allt.

Från att klippa kött och kyckling, till att knäcka nötter och öppna förpackningar.

Precis som Globals knivar, så är även den här saxen oerhört vass. Mycket vassare än många andra saxar. Vilket underlättar väldigt mycket när du ska slita och klippa i sega köttbitar.

GKS-210 är gjord av stål och har en längd på 21 cm. Det är ett ganska tungt redskap som väger mer än de flesta andra köksknivar.

Men det ger en bra stabilitet och ett professionellt intryck. Kvalitén är enastående från topp till botten. Den är gjord för att hålla, även vid intensiv användning.

Bladen är fint tandade, vilket är bra när du klipper kött. Det ger ett bättre grepp om köttbiten eller kycklingen när du klipper.

Saxen följer Globals traditionella design och mönster, vilket är snyggt och stilrent.

GKS-210 får inte maskindiskas, utan den måste rengöras för hand. Vilket inte är speciellt tidskrävande, med tanke på hur saxen är konstruerad.

Den enda nackdelen med den här kökssaxen är priset. Den kostar mellan 600 och 700 kronor, vilket är precis på gränsen för vad vi är beredda att betala för en sax.

Men med tanke på kvalitén och den professionella användningen, så är den väl värd pengarna.

Sammanfattning:

Det här är en professionell kökssax som prickar alla kriterier för att utnämnas till årets bästa kökssax. Med sin exceptionella kvalité, sylvassa blad och lätta användning även vid sega köttbitar – så är den en fröjd att använda.

Den är dyr och den är ganska tung, men fördelarna överväger nackdelarna med måtta. Det är en fantastisk sax som gör allt i köket med lätthet.

Ett självklart köp om den är inom din budget.


Redaktörens val: Fiskars Classic kökssax

Fiskars-klassisk-kökssax

Anledningar att köpa:

  • Väldigt hållbar
  • Justerbar bladspänning
  • Förbättrad klassiker
  • Bekvämt grepp
  • Klassisk design
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Du känner säkert igen den här kökssaxen. Under ett par så hade i princip alla hemmakock en sån här sax i sin arsenal.

Faktum är att Fiskars Classic är nästan identisk med hur den var för 10 år sedan – med en märkbar förbättring.

Man har nämligen gjort så att du kan spänna eller lätta på skruven i mitten av saxen. Det gör att du kan justera spänningen i bladen, så att du får exakt den precision och kraft du behöver.

En suverän uppgradering som vi gillar starkt.

Utöver det så är Fiskars Classic sig lik. Den är vass, pålitlig och en riktig arbetshäst i köket. Den genomför alla arbetsuppgifter med bravur.

Saxen är skön att hålla i och greppet känns stabilt och säkert.

Bladen är tillverkade av rostfritt stål, vilket oftast är det föredragna materialet för hemmakockar. Minimal risk för rost och missfärgningar är synonymt med rostfritt stål – vilket passar bra för kökssaxar.

Sammanfattning:

En av de mest pålitliga kökssaxarna på marknaden. Hållbarheten är fenomenal!

Man har uppgraderat saxen en aning. Man har implementerat en justerbar skruv, som låter dig anpassa spänningen i bladen. Vi gillar den här förbättringen starkt, då vi kan anpassa saxen utefter våra behov och arbetsuppgifter.

För ungefär 260 kronor är det här en riktigt bra kökssax. Den kommer att tjäna dig väl under många år framöver!


Hur du hittar bästa kökssaxen för dig

Kökssax-med-köksutrustning

Att köpa en vanlig sax är inte svårt. Arbetsuppgifterna de är designade för att utföra är inte speciella komplexa.

Att köpa en kökssax kräver däremot lite mer baktanke.

Kökssaxens arbetsområden kräver precision, tålighet och rätt typ av konstruktion för att kunna användas effektivt.

Utöver vårt årliga bäst i test, så har vi här nedanför gått igenom allt du behöver tänka på innan du köper en kökssax.

De kräver en precision, tålighet och funktionalitet

Kolstål eller rostfritt stål

Precis som köksknivar så är kökssaxar tillverkade av olika typer av material. Oftast är de gjorda av kolstål eller rostfritt stål.

Kolstål är mer hållbart och håller skärpan längre, men är mer mottagliga för rost.

Rostfritt stål är väldigt resistent mot både rost och missfärgningar, men kräver mer underhållning – i form av slipning.

De allra bästa kökssaxarna är gjorda av kolstål med en beläggning av rostfritt stål. Dessa erbjuder det bästa ur två världar – men då kostar det också därefter.

För vanliga hemmakockar är rostfritt stål det vanligaste och bästa valet. Materialet är kostnadseffektivt, hållbart och enkelt att arbeta med.

Komfort och grepp

När du klipper med en kökssax så kan det vara under längre stunder och ibland även vått. Framförallt om du har en stor kyckling eller mycket grönsaker som behöver klippas.

Du vill därför ha en kökssax som:

  • Är dämpat vid handtaget
  • Inte glider

De bästa kökssaxarna har oftast mjukt, men ändå stabilt, gummi vid greppet. Gummit inte bara gör det bekvämare och mjukare att använda saxen, men gummi har även en anti-glid-effekt.

Kökssaxar kan också ha ABS-plast vid greppet, vilket även det fungerar bra.

När du köper en kökssax är det viktigt att den passar din hand. Om du har stora händer vill du ha en lite större sax och vice versa.

Det spelar ingen roll hur bra kökssaxen är – om den inte ligger bra i handen. En obekväm sax är en dålig sax. Du måste kunna hantera den bekvämt och stabilt för att den ska kunna användas effektivt.

Kökssaxar för vänsterhänta och högerhänta

På kökssaxar för högerhänta så lyfts alltid det högra saxbladet upp, medan det vänstra saxbladet är nersjunket.

På kökssaxar för vänsterhänta så är saxbladet på vänster sida upplyft, medan högersidan droppar ner.

Det finns universella kökssaxar som fungerar för både vänsterhänta och högerhänta människor. Dessa saxar har dubbeleggade blad med handtag som kan roteras i 180 grader. Tanken är god, men det är en ganska omständlig design.

Det är givetvis bäst att köpa en kökssax som passar exklusivt för vänsterhänta eller högerhänta.

Men om du är vänsterhänt och vill ha en kökssax för högerhänta, bör du köpa en sax med lite böjda blad. Det motverkar att bladen dras isär och att skärpunkten blir någorlunda bättre.

Separerade blad

Det finns kökssaxar som har en skruv mellan bladen. Om du tar bort skruven så separerar du de två bladen.

Genom att separera bladen från varandra, så blir det mycket enklare att slipa saxarna.

Det är också bra om du ska rengöra saxen för hand. Eftersom matrester kan fastna i och under skruven på saxen, så kan bakterier och mögel växa fram. Genom att separera de två bladen så kan du göra rent även det utrymmet.

Om kökssaxen kan rengöras i diskmaskinen så är det oftast inte ett problem. I diskmaskinen så blir det rent även under skruven.

Men kom ihåg att det är mycket svårare att slipa kökssaxen om du inte kan separera bladen från varandra.

Kökssaxar vs vanliga saxar

Klipper-kött-med-kökssax

Det är framförallt två saker som skiljer kökssaxar från vanliga saxar:

  • Längden på bladet
  • Handtagen

Vanliga hushållssaxar väger mindre, har kortare blad och kan oftast användas av både höger- och vänsterhänta människor.

De är också designade för att kunna hantera olika typer av arbetsuppgifter, från papper, till kartong, plast och tyger.

Kökssaxar är både tyngre och har längre blad. Vissa av dem är designade för att kunna klippa genom ben och segt kött – vilket en vanlig sax aldrig skulle kunna göra.

Deras handtag är också bekvämare, då de oftast har ”vadderats” med gummi eller ABS-plast. Det gör det mycket lättare att hantera tyngre arbetsuppgifter.

Kökssaxar är oftast designade för specifika uppgifter i köket, exempelvis hantering av kött eller frukt. Även om det också finns så kallade ”multipurpose”-saxar som kan hantera allt.

På de flesta kökssaxarna kan man också separera bladen. Av hygieniska skäl är det viktigt att kunna rengöra även mellan bladen och på undersidan där bladen möts.

Det behövs inte på vanliga saxar, eftersom de inte hanterar livsmedel som kan sprida bakterier.

Vad används kökssaxar till

Klipper-pizza-med-kökssax

Det finns kökssaxar för det mesta i köket. Det finns saxar som är designade för att vara ”allt-i-allo”. Men de flesta är gjorda för specifika arbetsuppgifter, exempelvis:

  • Klippa örter
  • Klippa grönsaker
  • Klippa kött
  • Klippa ben

Du kan använda kökssaxar till allt från att klippa färsk bacon till att trimma tomater och klippa genom kött och ben.

Faktum är att du inte ens behöver en pizzaslicer – det räcker med en bra kökssax för att klippa pizzan i flera delar.

Hur rengör man en kökssax

Först och främst bör du läsa instruktionerna för din specifika sax. Alla kökssaxar rengörs inte på samma sätt.

En del kökssaxar kan tvättas i diskmaskinen, andra behöver rengöras för hand.

Även om saxen kan rengöras i diskmaskinen, är det viktigt att komma ihåg att diskmaskinen är en tuff miljö för saxar och knivar. Saxens skärpa kommer att försämras snabbare i diskmaskinen än om du rengör den för hand.

När du rengör saxen är det rekommenderat att separera de två bladen. Oftast genom att ta bort skruven som sitter i mitten på saxen.

Det bör göras då livsmedel kan ha fastnat i det trånga utrymmet mellan bladen. Det är svårt, nästintill omöjligt, att komma åt den delen utan att ta isär kniven. Av hygieniska skäl bör du göra det regelbundet.

Efter att saxen rengjorts är det viktigt att torka den för hand, men också låta den lufttorka på egen hand.

Hur slipar man en kökssax

Precis som med köksknivar, så är saxar med räfflade blad (tänder) svåra att slipa hemma. Då är det bäst att skicka saxen till en specialist för slipning.

Om det görs på fel sätt riskerar du att slipa ner och förstöra tänderna på bladet. Därför rekommenderar vi att du inte gör det hemma.

Kökssaxar som inte har räfflade blad är desto enklare att slipa. Du gör på samma sätt som när du slipar köksknivar hemma. Exempelvis kan du använda en slipsten.

Liknande Artiklar