Kökstimer-på-köksbänk

Kökstimer bäst i test 2023 – Årets test

Bäst i test

Mingle-digital-kökstimer

Mingle digital kökstimer

Bästa kökstimer

En riktigt bra kökstimer med en klar och tydlig ljudsignal. Den har en magnet och bordsstativ på baksidan. Siffrorna på displayen är stora och lätta att se.

Mer info i butik

Bästa kökstimern

Det var faktiskt svårare än vi hade väntat oss att hitta en bra kökstimer.

Ett stort problem med många moderna kökstimers är att de har många hjälpsamma funktioner – men misslyckas med det mest fundamentala.

Oftast låter de alldeles för lågt eller så måste batteriet bytas ut varannan månad.

Trots det, så hittade vi ett par riktigt bra och prisvärda kökstimers.


Bästa kökstimer: Mingle Digital timer

Mingle-digital-kökstimer

Anledningar att köpa:

  • Timer upp till 99 minuter
  • Klar och tydlig ljudsignal
  • Magnet och bordsstativ
  • Stora siffror
Anledningar att inte köpa:

  • Belysningen slocknar efter en viss tid

Det här är definitivt vår favorit för i år. Den har alla de finesser och funktioner som gör att du kan använda den på mer än ett sätt.

Mingles digitala kökstimer kan ställas in upp till 99 minuter – vilket är nästan 40 minuter mer än de flesta andra, som är begränsade till 60 minuter.

Du kan själv välja om timern ska räkna upp eller ner.

Siffrorna på displayen är stora och enkla att läsa. Vilket är perfekt om du är långt ifrån timern, eller om du har glömt sätta på glasögonen. Du kan klart och tydligt se timern över hela köket.

Vi gillar att man har använt både en magnet på baksidan och ett bordsstativ. Du kan med andra ord fästa timern på metall, men också fälla ut stativet för att ställa den på köksbänken.

Signalen är klar och tydlig och kan höras även när du är i ett annat rum. Ljudsignalen låter i ungefär 30 sekunder innan den stängs av automatiskt.

Men det finns en negativ aspekt med den här timern: belysningen.

Displayen slocknar nämligen efter ett par sekunder. Den tickar fortfarande ner, men du kan inte se siffrorna. Det kan vara oerhört frustrerande om du vill kunna se hur lång tid som är kvar.

Det är inte hela världen för oss, eftersom maten ska tas ut ur ugnen först när tiden gått ut. Men om du vill ha konstant uppsikt över tiden, så är det bättre att välja en annan kökstimer.

Om du kan ha överseende med att displayen slocknar, så är det här en otroligt bra och prisvärd kökstimer.


Bästa budget kökstimer: Brabantia Digital kökstimer

Brabantia-kökstimer

Anledningar att köpa:

  • Väldigt enkel att använda
  • Kan sättas upp på kylskåpet
  • Snygg och tydlig display
  • Pålitlig
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

  • Ljudsignalen är ganska svag

Det här är en billig digital kökstimer som får jobbet gjort. Enkelheten och smidigheten gör att den känns som en klassisk äggklocka – men i digital form.

För att sätta timern så vrider du helt enkelt på den yttre ringen. Inga knappar eller rattar behövs.

Det är en kökstimer med magnet, vilket betyder att du kan sätta upp den på kylskåpet, frysen eller andra metallytor.

Displayen är snygg och tydlig. Den har en glasyta, vilket gör den superlätt att rengöra med en disktrasa.

Alarmet på timern är ganska svagt. När vi befinner oss i ett annat rum så hörs den knappt. Du bör därför ta med dig timern när du ska till ett annat rum, alternativt befinna dig i köket hela tiden.

Det positiva med ljudsignalen är att du inte kommer väcka eller störa någon annan i hushållet. Det negativa är att, såklart, att du riskerar att inte höra larmet om du lämnat köket.

Vad vi gillar mest med den här timern är dess enkelhet. Vrid på ratten för att ställa in tiden och sätt sedan upp den på kylskåpet eller över spisen. Hur smidigt som helst.

Det är en billig kökstimer, men det märks inte vad gäller funktionalitet och kvalité. Faktum är att vi föredrar den framför flera kökstimers som kostar nästan det dubbla i pris.

Om du kan ha överseende med den något svaga ljudsignalen, så är det ett riktigt bra köp.


Snyggast kökstimer: Alessi kökstimer

Alessi-timer

Anledningar att köpa:

  • Fantastiskt design
  • Enkel att använda
  • Klassisk kontroll
  • Analog timer upp till 60 min
Anledningar att inte köpa:

  • Högt pris

Alessis kökstimer är en unik och oerhört stilren liten pjäs. Den finns i tre olika färger: svart, blå och vit.

Det är en analog kökstimer som kan ställas in upp till 60 minuter. Med andra ord, en klassisk äggklocka – men med en modern design.

Kökstimern gör precis det den är gjord för att göra, och den gör det på ett väldigt elegant och smakfullt sätt.

Vi hade däremot önskat att ljudsignalen var lite, lite högre. Larmet är inte för lågt, men kunde ha höjts med någon decibel.

Troligtvis är volymen satt för att matcha timerns eleganta design. Du vill inte ha en stilig och fin timer som är skrikig, vilket är förståeligt.

Om du letar efter en snygg kökstimer, då är det här ett perfekt val. Designern Michael Graves har verkligen lyckats kombinera den traditionella äggklockan med en modern design.

Kökstimern kostar mellan 250 och 300 kronor, vilket är lite i överkant för oss. Det finns billigare kökstimers som presterar minst lika bra, om än inte lika snygga.

Om du vill ha en funktionell kökstimer som samtidigt fyller ett dekorativt syfte, då är det här den bästa kökstimern i år.


Hitta den bästa digitala kökstimern för dig

Äggklocka

Det finns en del kökstimer att välja på, varvid de kan variera ganska mycket i pris. Från billiga kökstimers för 20 kronor upp mot 300 kronor.

För att du ska undvika eventuella fallgropar, så har vi listat alla de saker du behöver tänka på när du köper en kökstimer.

Funktioner

Förr i tiden hade alla en vanlig äggklocka i köket. Du vet, den typen som höll i 30 år och som bara hade en funktion.

En sådan kökstimer fungerar givetvis bra även idag.

Men nuförtiden har många kökstimers funktioner som kan vara användbara för dig. Exempelvis:

  • Justerbart ljus när det är mörkt i köket
  • Justerbar display
  • Röstfunktion
  • Flera alarm
  • Möjligheten att pausa, fortsätta och stoppa

Den här typen av funktioner är hjälpsamma och bekväma att ha. Men du får komma ihåg att ju fler funktioner den digitala kökstimern har – desto högre är prislappen.

Användarvänlighet

Det här är en otroligt viktig faktor, då många kökstimers erbjuder olika typer av användbara finesser.

En av våra favoriter är kökstimers med magnet. De har en magnetisk baksida, vilket gör att du kan sätta fast kökstimern på metallytor.

En mycket praktisk lösning om du vill sätta upp timern på kylskåpet eller anslagstavlan i köket.

Det finns också digitala kökstimers som har ett hål på baksidan för att kunna hänga upp timern på krokar eller väggen.

Andra kökstimers har ett litet stativ som du kan fälla upp eller ner, så att timern kan stå upp på köksbänken.

Vi gillar också kökstimers som har en digital display där du själv kan förstora, eller förminska, siffror och text. Det gör att du kan se tiden på kökstimern på längre avstånd. Mycket användbart för oss som inte alltid har på oss glasögonen i köket.

Design

En billig kökstimer från ICA, Biltema eller Clas Ohlson kan verka lockande. Det kan till och med vara så att den fungerar bra och länge.

Men vi ska inte sticka under stolen med att många billiga kökstimers tenderar att ha en gräslig design.

Glöm inte bort att timern också ska passa in i ditt kök. En fyrkantig, rosa kökstimer kanske inte är det bästa alternativet om du har ett modernt kök i svart och vit.

Om du har en klassisk design på köket, så kan en mekanisk kökstimer med en naturlig färg vara riktigt snyggt.

Kökstimerns ljud

Alla kökstimers låter olika. Men det finns två aspekter som många glömmer bort:

  • Ljudets justerbarhet
  • Ljudets längd

Det finns kökstimers och äggklockor som fortsätter låta tills du manuellt stänger av den. Det kan vara hjälpsamt för vissa och en plåga för andra.

En del kökstimers ger av ett surrande ljud, medan andra har en mer klassisk rington.

Det finns till och med digitala kökstimers där du själv kan spela in ljudet som ska spelas upp när tiden är slut. Exempelvis kan du spela in när någon säger ”maten är klar!” – vilket är en rolig funktion, framförallt om du har barn.

Vi rekommenderar att du köper en kökstimer vars ljudnivå du själv kan justera. Få saker är så irriterande som en äggklocka vars volym är för hög och inte går att ändra.

Vad kostar en bra kökstimer

En bra kökstimer behöver inte kosta speciellt mycket. Enligt vår erfarenhet så brukar bra kökstimers kosta mellan 150-300 kronor.

De dyrare varianterna har oftast fler funktioner och en mer avancerad design.

Men det betyder inte nödvändigtvis att de dyrare äggklockorna är bättre. I en del fall betalar du för märket och inte funktionen.

Det finns flera billiga kökstimers som presterar minst lika bra som de dyrare modellerna.

Varför använda en kökstimer

Oavsett om du är en professionell kock eller bara lagar mat på kvällarna efter jobbet, så är en kökstimer oerhört viktig.

Även om du har tider på mikron, ugnen eller mobilen, så är det bra att ha ett dedikerat redskap för ändamålet. Det är sällan annan köksutrustning har det distinkta alarm som kökstimers har.

Eftersom kökstimers är portabla behöver du inte befinna dig i köket hela tiden.

När man lagar mat så är tiden alltid en av de viktigaste aspekterna. Vare sig du kokar ägg, lagar pasta eller ugnsbakar potatis. Om du går över tiden så kan hela måltiden vara förstörd. En bra och pålitlig kökstimer gör att du slipper sitta och titta på klockan eller räkna minuter hela tiden. Kökstimern sköter jobbet åt dig.

Använder professionella kök en timer

I princip varje restaurang använder en kökstimer. Det är ett simpelt och billigt köksredskap som gör att kocken kan fokusera på annat – utan att maten bränns.

När man jobbar professionellt i köket så behöver man rikta på fokus på flera saker samtidigt. Beställningar kommer hela tiden in och flera maträtter måste lagas. Det vore omöjligt att hålla koll på alla tider på egen hand.

Efter flera år i yrket så brukar de flesta kockar utveckla en instinkt för när maten börjar bli klar eller behöver skakas om. Men även de mest erfarna kockarna begår ibland misstag eller glömmer bort saker – vilket gör kökstimern till ett vitalt köksredskap.