Gjutjärnspanna-full-med-mat

Kolstål eller gjutjärn – Fördelar och nackdelar

Det är dags att köpa stekpanna och valet står mellan kolstål och gjutjärn.

Vilken ska du välja?

De båda har sina fördelar och nackdelar. För att göra valet lättare för dig, så har vi gått igenom de bådas styrkor, svagheter och skillnader.

Här är allt du behöver veta om stekpannor i kolstål och gjutjärn.

Kolstål eller gjutjärn

Stekpanna-hänger-i-köket

När det kommer till stekpannor så är kolstål och gjutjärn några av de populäraste materialen. Fördelarna med de två är många – även om det också finns ett par nackdelar.

Vad gäller grytor så är gjutjärn definitiv vår favorit. Missa inte vårt årliga test där vi listar den bästa gjutjärnsgrytan inom varje prisklass.

Gjutjärn

Gjutjärn är vida känt för sin extrema hållbarhet. Dessa grytor och pannor kan hålla i flera generationer om de hanteras på rätt sätt.

Fördelen med gjutjärn är att de har en naturlig non-stick-beläggning, vilket gör dem oerhört enkla att steka med.

När beläggningen börjar bli dålig, så kan du helt enkelt bränna in gjutjärnspannan igen för att skapa en ny beläggning.

Gjutjärnet avger också en mindre mängd järn när du steker mat, vilket både är nyttigt och höjer smakupplevelsen.

En annan fördel med gjutjärn är den exceptionella värmefördelningen. Gjutjärn värms upp långsamt, men när väl den är varm så fördelas värmen jämnt utöver hela stekytan.

Nackdelen med gjutjärn är att de är tunga – även om det finns stekpannor som är tillverkade av ”lätt gjutjärn”. Precis som kolstål, så går gjutjärn inte så bra ihop med syrlig mat.

Järnfällningen från gjutjärnet kan ge en ofin smak när det blandas med syrliga livsmedel.

Som du kan se i årets gjutjärnspanna bäst i test så är gjutjärn oftast mycket billigare än kolstål.

Kolstål

I likhet med gjutjärn, så har kolstål en naturlig antistick-beläggning. När beläggningen försvinner kan du enkelt återskapa den med lite olja och värme – istället för att köpa en helt ny stekpanna.

Kolstålspannor håller också väldigt länge, om du tar hand om dem på rätt sätt. Men det kräver också regelbunden omvårdnad och underhållning.

Kolstål får inte bli fuktiga eller blötläggas och ska enbart diskas med hjälp av vatten.

En fördel med kolstål över gjutjärn är att de väger mycket mindre. Vilket gör att de både är skönare att hantera, men också att de värms upp mycket snabbare.

Eftersom botten på kolstålspannor är tunnare, så bör du däremot vara försiktig med att inte värma upp dem för fort – då pannan kan slå sig.

Kolstålspannor och gryt är känsliga mot syrliga ingredienser. De kan nämligen fräta bort non-stick-beläggningen och bör därför undvikas.

En annan nackdel med kolstål är att de har lätt för att rosta och missfärgas. Kolstål bör därför hanteras varsamt.

Kolstål är oftast dyrare än gjutjärn.

Gjutjärn och kolstål är naturligt

Stor-svart-stekpanna

En stor fördel med både gjutjärn och kolstål är att de båda är naturmaterial. De är med andra ord helt befriade från giftiga kemikalier.

Det här har blivit ett starkt köpargument för många. Allra främst efter att det kommit fram studier som visat att teflonpannor kan avge giftiga gaser.

Man har kunnat se att när stekpannor i teflon värmts upp för mycket och för snabbt, eller när de är repade, så kan giftutsläppen öka. Dessa små partiklar letar sig sedan in i maten och våra kroppar.

Av den anledningen har många människor slutat använda teflonpannor och istället börja steka med antingen gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål.

Liknande Artiklar