Köttklubba-med-kött

Bästa köttklubban 2023 – Årets bäst i test

Bäst i test

Westmark-köttklubba

Westmark Robusto Special

Bästa köttklubban

Helt tillverkad i aluminium. Den är rejäl och hållbar, vilket garantin på 5 år vittnar om. Vi älskar att köttklubban är gjuten i ett enda stycke – vilket är perfekt för rengöring och hygien. En självklar vinnare i år!

Mer info i butik

Bästa köttklubban

Köttklubban är ett billigt redskap – men gör en så enorm skillnad när du lagar kött.

I årets bäst i test har vi recenserat och listat fyra typer av köttklubbor, för varje budget och syfte. Oavsett om du ska banka nötkött eller kyckling.


Bästa köttklubba: Westmark Robusto Special

Westmark-Robusto-köttklubba

Vi älskar det faktum att hela köttklubban är gjuten i ett stycke. Det underlättar rejält när det kommer till rengöringen. Eftersom matrester inte fastnar mellan handtag och klubba eller i skruvar och fästen.

Westmarks köttklubba är tillverkad av aluminium och känns rejäl och kvalitativ. Garantin på 5 år stärker intrycket av att det är en köttklubba som är gjord för att hålla.

Köttklubban är enkelt att använda, med en bra balans och smart design. På ena sidan har klubban tänder på ytan och på den andra sidan har den små räfflor.

Definitivt årets bästa köttklubba och ett självklart köp!


Redaktörens val: Exxent Biffklubba

Exxent-köttklubba

Det här är en gedigen biffklubba gjord av aluminium och med ett handtag i trä.

Utseendet betyder inte mycket i sammanhanget – men vi ska inte sticka under stolen med att det är en riktigt snygg klubba. Den har en traditionell och stilren design som passar in i de flesta kök.

Handtaget på Exxents biffklubba är rejält och greppvänligt. Balansen mellan handtag och klubban känns också bekväm att använda.

Klubban har en slät sida och en taggig sida för att du snabbare ska kunna möra köttet.

Helt klart en av årets favoriter. Den snygga designen och relativt låga priset är en välkommen bonus!


Väldigt populär: Funktion kötthammare

Funktion-biffhammare

Utan tvekan en av de mest populära köttklubborna i Sverige. Vilket inte är så konstigt – den har allt vi vill ha i en bra köttklubba.

Hammaren är gjord av stål och ger ett stabilt och pålitligt intryck.

Men det vi gillar vi gillar mest är handtaget! Greppet är, vad Funktion kallar det, ”soft touch”. Det vill säga mjukt och komfortabelt.

En riktigt bra kötthammare för att banka ur köttet. Tack vare det ergonomiska handtaget, så gör det inget om du behöver banka köttet längre än vanligt.


Bästa budgetval: Kitchen Craft Amco 4 i 1 kötthammare

Kitchen-Craft-kötthammare

Kitchen Crafts kötthammare kallas för ”4 i 1”, då den har fyra olika sidor med olika mönster. På så sätt kan hantera alla typer av kött och kyckling, oavsett storlek.

När du har hårdare kött som behöver bankas ut, så använder du helt enkelt sidorna med de stora tänderna. För tunnare kött använder du sidorna med mindre pyramider.

Hammaren känns smidig att arbeta med och vi gillar verkligen att den är så flexibel. Den främsta fördelen är definitivt möjligheten att kunna använda fyra olika ytor när du bankar köttet.

För ungefär 220 kronor så får du väldigt mycket för pengarna.


Hur du hittar bästa köttklubban för dig

Liten-kötthammare

Köttklubba, kötthammare och biffklubba – kärt barn har många namn.

Oavsett vad du kallar köttklubban, så finns det ett par saker du bör ha i åtanke innan du köper den.

Det finns nämligen skillnader mellan olika modeller, vilket kan vara avgörande för hur du använder klubban.

Här är allt du behöver tänka på när du köper en kötthammare.

Design

Det finns ett par kritiska saker att tänka på vad gäller designen.

Först och främst föredrar vi köttklubbor med ett handtag som har non-slip. Framförallt om du ska köpa en köttklubba med blad.

När vi arbetar i köket så kan händerna ibland vara blöta, vilket innebär en ökad skaderisk när vi hanterar vassa köksredskap. Därför bör du leta efter en klubba med ett tryggt och säkert designat handtag.

Den andra aspekten är typen av köttklubba. Det finns vanliga köttklubbor, men också de som har nålar och blad. Välj den typ som passar din matlagning.

Om du exempelvis ska tillreda små bitar kött, så kan för många blad slita sönder köttet.

Rengöring

Det finns köttklubbor som kan rengöras i diskmaskinen och det finns varianter som måste rengöras för hand.

Att slänga in kötthammaren i diskmaskinen är helt klart det smidigaste alternativet. Se därför till att du läser specifikationerna för hur respektive modell ska rengöras.

När du lägger en köttbankare i diskmaskinen är det viktigt att du sköljt av den först. Du vill inte att små köttbitar ska finnas kvar i bladen eller nålarna. Vissa tillverkare inkluderar en specialdesignad borste som hjälper dig att rengöra köttklubban för hand.

Handtaget

När du bankar kött vill du ha full kontroll över hammaren. Därför är det viktigt att köttklubban har en ergonomisk design och ett komfortabelt grepp.

Balansen mellan handtaget och själva klubban är också viktig.

En del biffbankare har ett vertikalt handtag, så att du kan hamra köttet med en nedåtgående rörelse.

Handtaget ska vara tillräckligt brett så att du kan trycka ner kötthammaren i köttet vid användning. Om det är för smalt kommer det påverka trycket och kraften i hamrandet.

Material

Precis som alla andra köksredskap, så är materialet i din köttklubba viktig. Materialet påverkar inte bara användningen och hållbarheten, men också hygienen.

De flesta köttklubbor är gjorda av antingen rostfritt stål, aluminium eller plast.

Rostfritt stål är ett bra val då det är vattentåligt och väldigt hållbart. Rostfritt stål fungerar bra för både traditionella köttklubbor och de som har nålar eller blad.

Aluminium väger mindre än rostfritt stål – men är inte lika hållbart. Tack vare den lätta vikten, så kan du arbeta med biffbankaren i längre perioder och segt kött utan att bli lika trött i armen.

Plast är inte lika vanligt som rostfritt stål och aluminium. De här kötthamrarna är billiga och lätta, men långt ifrån så hållbart ovanstående material. Vissa kötthammare i plast har en kärna av stål – vilket är att föredra framför en köttklubba helt i plast.

Säkerhet

Köttklubbor bör hanteras med försiktighet. Framförallt om du använder en köttklubba med blad eller nålar.

En del tillverkare har implementerat användbara säkerhetsfunktioner för att minimera risken för skador. Exempelvis:

  • Låsfunktion
  • Infällbara blad
  • Handskydd

Låsfunktionen gör så att bladen eller nålarna är på plats, även om du råkar applicera tryck på hammaren. Vissa modeller går också att låsa när nålarna är ute, så att du kan möra köttet snabbare.

Infällbara blad ser till att bladen är på insidan av hammaren när den inte används eller pressas.

Handskyddet är oftast gjort av hårdplast över hammarens huvud, eller handtagets slut. Så att du inte råkar dra handen ner mot bladet.

Hur använda köttklubba

Köttklubba-och-köttbit

En köttklubba mör köttet genom att bryta igenom muskelfibrerna när du hamrar köttet. Du hamrar helt enkelt köttet upprepade gånger med köttklubban för att göra det mört.

En köttklubba med blad eller nålar används på samma sätt. Skillnaden är att de skär in i köttet och därmed separerar köttets fibrer.

Biffklubbor med nålar eller blad bör användas för medium eller stora köttbitar. För små och tunna köttbitar är nålar och blad ett dåligt val, då de kommer att strimla sönder köttet.

Varför ska man banka kött

Innan du tillagar köttet är det bra att banka ut det. Genom att banka bulta köttet så blir det mört och du får ut mer stekyta – vilket också ger en bättre smak.

När djur rör på sig, så blir deras muskler tajtare, vilket gör att köttet blir mycket tuffare. Du vill därför banka köttet så att det blir mer mört, smakfullt, saftigt och mindre segt.

Genom att bryta upp muskelfibrerna när du bankar köttet, så blir köttet lenare, godare och du behöver inte tugga det lika mycket.