Vit-lökhackare

Bästa lökhackaren 2024 – Årets stora test

Bäst i test

Alligator-Family-lökhackare

Alligator Family lökskärare

Bästa lökhackaren

Kvalitén är mycket högre än allt annat i år. Det är en enastående maskin som är gjord för att hålla. Den hackar lök och skivar potatisstavar med bravur. Du får även 3 olika knivinsatser i paketet, vilket gör den väldigt mångsidig. Helt klart en av årets favoriter!

Mer info i butik

Våra favoriter

Det är svårt att hitta bra lökhackare idag. Många modeller låter bra i produktbeskrivningen – men är allt annat än effektiva.

Vi har däremot hittat ett par riktigt bra lökhackare, både för professionella kockar och för hemmakockar med en tajt budget.


Bästa lökhackaren: Alligator Family lökskärare

Alligator-Family-lökhackare

Anledningar att köpa:

 • Rostfritt stål
 • Väldigt hög kvalité
 • Robust och säker
 • Hackar lök och potatisstavar
 • 3 knivinsatser inkluderade
 • Lång hållbarhet
 • Professionell
Anledningar att inte köpa:

Alligator Familys lökskärare är utan tvekan den mest populära lökhackaren just nu. Med all rätt – den har allt du behöver i en lökhackare.

Först och främst är det en robust maskin gjord av rostfritt stål. Den är ganska tung, vilket gör att den känns väldigt stabil och säker när den används.

Kvalitén är genomgående hög och känns mycket bättre att använda än konkurrenterna. Lökhackare brukar vara plastiga och går sönder efter en kort tid – men den här är definitivt gjord för att hålla.

Maskinen är lika enkel att använda som att rengöra.

Vi gillar också att man får tre knivinsatser i paketet. Det gör att du kan skiva och hacka även andra ingredienser, för att göra exempelvis potatisstavar till pommes frites.

Alla knivar är riktigt vassa och skär igenom både lök och potatis utan några som helst problem.

Priset på lökskäraren är högre än de andra modellerna i årets test. Maskinen kostar ungefär 1000 kronor. Men då får du också en kvalité och hållbarhet som ingen annan har.

Definitivt en av de mest prisvärda lökhackarna på marknaden idag. Om den är inom din budget så är det ett självklart köp!


Bästa budget lökhackare: Markus Aujalay lökhackare

Markus-Aujalay-liten-lökhackare

Anledningar att köpa:

 • Liten och kompakt
 • Superenkel att använda
 • Fungerar för lök och kryddor
 • Gör sitt jobb bra
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Kan inte maskindiskas
 • Du måste dela löken först

Den bästa beskrivningen av Markus lökhackare är: liten och praktisk.

Lökhackaren har inga avancerade funktioner eller innovativa lösningar – utan det är en enkel lökhackare gjord för att hacka lök. Och den gör det med bravur.

Den kompakta och enkla designen kommer givetvis med sina fördelar och nackdelar.

Fördelen är att den är superlätt att använda. Lägg i löken i skålen och dra sedan i locket för att knivarna ska rotera.

Det går snabbt och löken delas effektivt i mindre bitar. Det finns heller ingen risk för att juicen från löken hamnar i ögonen – så inga fler tårar vid lökhackandet.

En annan fördel är den kompakta designen. Den är liten och tar upp minimalt med utrymme i köket. När den inte används är det bara att lägga den i kökslådan.

Nackdelen med att ha en så liten lökhackare är att kapaciteten. Du kommer inte få plats med en hel lök i skålen. Löken måste delas upp i mindre bitar innan du lägger i den. Även om det bara tar ett par sekunder, så är det värt att ha i åtanke.

Själva lökhackaren är gjord av hårdplast, medan bladen på insidan är tillverkade av metall. Knivarna är dessutom sylvassa – vilket vi inte hade förväntat oss för det här låga priset.

Den stora nackdelen med Markus Aujalays lökhackare är att den inte kan maskindiskas. Du måste rengöra den för hand. Det är manuell lökhackare i dess enklaste form, så vi är lite besvikna över att den måste handdiskas.

Om du letar efter en budget lökhackare som är liten och kompakt, då är det helt klart ett av de bästa valen. Om du kan ha överseende med att den måste diskas för hand, då är det ett riktigt bra köp!


Bra alternativ: Leifheit Lökhackare

Leifheit-vit-lökhackare

Anledningar att köpa:

 • Robust och stabil
 • Kan hacka lök, grönsaker, nötter och choklad
 • Lätt att använda
 • Snygg design
 • Smidig
 • Billig
Anledningar att inte köpa:

 • Måste rengöras för hand
 • Löken kan behöva delas

Det här är en billig och snygg lökhackare från tyska Leifheit. Men trots det låga priset så är den riktigt effektiv och praktisk att ha i köket.

Den är heller inte bara begränsad till lök, utan du kan också hacka grönsaker, nötter och choklad i maskinen.

Trots att lökhackaren är tillverkad i plast, så känns den ändå robust och stabil på köksbänken.

Precis som lökhackaren från Marcus Aujalays så är det en ganska liten maskin. Du kan därför behöva dela löken i två delar innan du börjar hacka den i maskinen.

Du kan heller inte maskindiska Leifheits lökhackare, utan det måste göras för hand. Vilket är en besvikelse. Även det är snabbt och enkel att rengöra den för hand, så hade vi gärna sett att man kunde rengöra den i diskmaskinen.

Överlag fungerar lökhackaren bra. Den är inte superb, men heller inte dålig. Den hamnar någonstans mitt-i-mellan – vilket är vad vi förväntar oss i den här prisklassen.

Om du letar efter en snygg och billig lökhackare som är bra på att hacka lök – då är det här ett bra köp. Vi gillar framförallt enkelheten med den här maskinen. Du kan hacka lök direkt och rengöra den snabbt efteråt. Praktiskt och smidigt!


Vilken lökhackare är bäst för dig

Stor-lök

Precis som med all annan köksutrustning så är inte alla lökhackare likadana. Det finns ett par saker att tänka på innan du köper en lökhackare. Oavsett om du ska köpa lökhackaren från Kitchentime, ICA, Rusta eller Jula.

Utöver vårt bäst i test har vi därför skrivit den här ”fusklappen”, så att du vet vad du ska titta efter när du ska köpa en lökhackare.

Elektrisk eller manuell lökhackare

Först och främst bör du avgöra om du vill ha en elektrisk lökhackare eller en manuell lökhackare.

Fördelen med manuella lökhackare är att de är mindre, billigare och du har full kontroll över lökhackandet. De brukar heller inte låta lika mycket som elektriska lökhackare.

När du använder en manuell lökhackare så lägger du löken på metallramen och applicerar sedan ett tryck för att hacka löken. Trycket kommer från att du antingen pressar locket eller drar i ett snöre, beroende på modell.

En automatisk, eller elektrisk, lökhackare fungerar ungefär som en matberedare. Du lägger löken i maskinen och trycker på en knapp för att den ska börja hacka löken.

Elektriska lökhackare tar upp mer plats och är dyrare. Men de är enkla att använda och passar bra för dig som vill ha en automatisk köksmaskin där du inte behöver göra något.

Stor eller liten lökhackare

Lökhackare finns i alla möjliga storlekar. Det finns små lökhackare som tar upp minimalt med plats på köksbänken – men det innebär också en mindre kapacitet.

En liten lökhackare kan innebära att du behöver hacka löken i mindre bitar innan du lägger den i maskinen.

En stor lökhackare är dyrare, men i vissa fall behöver du inte hacka löken på förhand.

Rengöring av lökhackaren

Många manuella lökhackare går att rengöra i diskmaskinen. Vilket, såklart, är enklast.

Det finns också elektriska lökhackare som går att lägga i diskmaskinen. Men notera att det inte gäller hela maskinen. Det gäller endast ett par avtagbara komponenter på lökmaskinen – resten behöver rengöras för hand.

Manuella lökhackare är i regel enklare att göra rent, eftersom de har färre komponenter och oftast kan läggas i diskmaskinen.

Innan du köper en lökhackare bör du titta hur den ska rengöras.

Vad är en lökhackare

Köksmaskin-för-lök-och-grönsaker

Lökhackaren är ett köksredskap som snabbt och enkel hackar dina lökar åt dig. Med hjälp av vassa blad och en låda, så kan du snabbt och enkelt hacka löken precis så som du vill ha den.

Det inte bara spar tid, men innebär också att du slipper rinnande och irriterade ögon.

Lökhackare, eller lökskärare, finns i två varianter; manuell och elektrisk.

Den manuella lökhackaren är små, kompakta, billiga och enkla att rengöra. Du behöver bara lägga löken mot bladen och applicera tryck. Antingen genom att dra i en sladd eller trycka på ett lock.

En elektrisk lökhackare är snabbare och enklare att använda, eftersom ingen fysisk ansträngning behövs från dig. Maskinen sköter allt. Men det innebär också att maskinen är större och dyrare än manuella lökhackare.

Om du vill skära och strimla grönsaker och inte bara lök, rekommenderar vi att du tittar på en grönsakssvarv.

Hur använder man en lökhackare

Lökhackare är väldigt enkla att använda och snabbar upp processen avsevärt när du hackar lök. Jämfört med om du hade gjort det för hand med en kökskniv.

Beroende på hur stor lökhackaren är, så kan du behöva dela löken i två delar innan du lägger den i maskinen.

Gör så här:
1. Ta bort skalet från löken
2. Dela löken i två delar och placera en av dem på lökhackarens metallram
3. Börja pressa lökhackaren upp och ner. Använd ett lätt tryck.

Du kan sedan repetera processen om du vill hacka löken i ännu mindre delar.

Varför köpa en lökhackare

Att hacka lök för hand innebär oftast att du måste hacka löken både vertikalt och horisontellt. Vilket innebär att det tar en hel del tid om du har många lökar att hacka. Framförallt om du inte är van.

För en hemmakock kan det ta runt 2-3 minuter att hacka en lök. Vilket är dyrbar tid om du ska hacka tre stycken lökar, samtidigt som stekpannan fräser och kastrullen kokar.

När du använder en lökhackare tar det mellan 40 sekunder och 1 minut att hacka en hel lök. Du halverar med andra ord tiden.

För oss som arbetar i köket så är avancerade funktioner, konstiga recept eller manuellt arbete sällan det största problemet. Det är tiden.

Vare sig du är köksmästare på en restaurang eller lagar middag där hemma, så arbetar vi ständigt mot tiden. En lökhackare inte bara underlättar hackandet av lök – men spar dig också otroligt mycket tid.

Kan man hacka lök i en matberedare

Matberedare-på-köksbänk

Det går alldeles utmärkt att hacka lök i en matberedare.

Men det är viktigt att bladen i matberedaren är vassa, annars finns en risk för att löken slits isär istället för att skäras och hackas.

För att underlätta processen, så kan du först skölja löken i kallt vatten för att göra det enklare för matberedaren att hacka löken.

Beroende på hur stor inmatningstuben är, så kan du behöva hacka löken i två eller tre delar innan du stoppar in den i maskinen.

Matberedaren är ett fantastiskt köksredskap som kan göra väldigt många saker. Allt från att hacka lök och skiva ost, till att mala kött, göra såser och smoothies.

Om du enbart ska hacka lök, rekommenderar vi att du köper en lökhackare istället för en matberedare. Det är mer kostnadseffektivt eftersom lökhackare är billigare.

Men om du har behov av en allt-i-allo-maskin som också kan hacka lök – då är matberedaren ett riktigt bra alternativ. Du kan se de bästa matberedarna här.

Kan man hacka grönsaker med en lökhackare

Det går att hacka även andra grönsaker i en lökhackare, exempelvis tomater och morötter.

Men du bör alltid läsa instruktionerna för din specifika lökhackare först. Inte alla lökhackare är tillräckligt stryktåliga för att kunna hantera alla typer av grönsaker och frukter.