Malet-kaffe

Mala kaffebönor – Så här gör du

Att mala kaffebönor hemma är inte bara enkelt, men ger dig också möjlighet att brygga ett riktigt gott kaffe. Du kan definitivt få samma, eller bättre, resultat än det dyra kaffet du köpet i butik.

För att lyckas med att mala kaffebönor, så behöver du ha koll på hur man gör och vilken malningsgrad du behöver.

I den här artikeln har vi gått igenom allt du behöver veta för att mala kaffe hemma – med bra resultat!

Varför mala kaffebönor

Man-maler-kaffe

Färskmalet kaffe har en rikare och färskare smak än malet kaffe som varit förvarat ett tag.

Rostat kaffe innehåller oljor som är väldigt viktiga för kaffets aromer. När kaffebönorna blir malda så reagerar dessa oljor på syret i luften. Den här reaktionen gör så att oljorna börjar avdunsta. Det vill säga försvinna.

Ju längre det malda kaffet står, desto mer av smaken försvinner. Oavsett hur du förvarar kaffet.

Av den anledningen kommer nymalet kaffe i majoriteten av fallen ha en rikare och mer distinkt smak än kaffe som fått stå ett tag.

Hur maler man kaffebönor

Det bästa sättet för att mala kaffe är med hjälp av en kaffekvarn. Det går också att använda en mixer, mortel eller en köksassistent – men kaffekvarnar bringar helt klart bäst resultat.

Så här maler du kaffebönor i en kvarn:

Steg 1: Häll kaffebönorna i kvarnen

Häll ner hela kaffebönor i din kaffekvarn. En knivkaffekvarn brukar kunna rymma kaffebönor för en bägare kaffe. Burrkaffekvarnar brukar ha en behållare som rymmer fler kaffebönor.

Vi rekommenderar att du endast maler den mängd kaffe som du kommer att dricka för dagen. Eftersom nymalet kaffe har fler aromer än mald kaffe som fått stå ett tag.

Steg 2: Välj malningsgrad

En burrkvarn låter dig välja malningsgrad med hjälp av ett knapptryck eller en spak. När du använder en knivbladskaffekvarn så avgörs malningsgraden för hur länge du maler kaffet.

För cold brew eller kokkaffe så vill du ha extra grovt. Presskaffe är medium-grovt och espresso kräver finmalt kaffe.

Steg 3: Välj mängd kaffe

De flesta burrkvarnarna låter dig välja hur mycket kaffe som ska malas. En knivbladskvarn låter dig inte välja, utan den kommer att mala alla kaffebönor som finns i maskinen.

När kaffebönor ligger kvar i maskinen utan att malas, så kan de stelna och förlora smak. Se därför till att du endast maler den mängd kaffe du behöver.

Steg 4: Börja mala

Med en burrkaffekvarn behöver oftast bara trycka på startknappen för att malningen ska börja. Med en knivbladskvarn brukar man behöva hålla nere en knapp eller spak.

När kaffet är malet, så är det dags att börja brygga kaffet. Gör det så snabbt som möjligt för att du ska få ett så smakrikt kaffe som möjligt.

Malningsgrader

Kaffe-malningsgrader

Olika kaffesorter kräver olika malningsgrader. Medan vissa kaffetyper gör sig bäst med grovmalda kaffebönor, så smakar andra bättre med finmalet kaffe.

  • Extra grovt – Kallbryggt kaffe
  • Grovt – Fransk press
  • Medium – Droppkaffe
  • Fint – Espresso och moka
  • Extra fint – Turkisk och grekisk kaffe

Ett bra sätt för att lära sig hur grovt- eller finmalet kaffet blir, är genom att ta på det. Lägg lite kaffe mellan fingrarna och gnid, för att känna hur det känns.

Efter ett par gånger kommer du inte behöva känna på kaffet, utan det räcker med att titta på malningen för att se om kaffet är grovt, medium eller fint.

Mala kaffebönor utan kvarn

Generellt sett, rekommenderar vi att du köper en kaffekvarn eller en espressomaskin med kaffekvarn. Resultaten blir helt klart bättre än i någon annan maskin.

Om du inte har en kvarn, så kan du använda:

Problemet med att mala i annat än en kaffekvarn är främst att resultatet inte blir jämnt. Kaffebönorna blir krossade eller malda, men med klumpar och ojämna delar. Vilket kommer påverka smaken på kaffet.

Men resultaten blir inte bara ojämna, men även väldigt svåra att kontrollera. Även om din matberedare har en pulsfunktion, så blir det väldigt svårt att få den exakta malningsgrad du vill ha.

Än dock, kan du använda annan köksutrustning för att mala ditt kaffe – men du gör bäst i att bara göra det vid nödfall. Om du är en kaffeentusiast som vill ha det godaste möjliga kaffet, då rekommenderar vi att du köper en kaffekvarn.