Mateus porslin – Våra 8 favoriter från Mateus

Med sin elegans, spännande formgivning och stora sortiment – så är Mateus porslin definitivt ett av våra favoritmärken. I den här artikeln har vi listat våra 8 favoriter från Mateus.

Det som gör Mateus porslin unikt är det faktum att man blandat den Sydeuropeiska stilen med den Skandinaviska.

Man har tagit det bästa ur båda världar och skapat något unikt, fräscht och exklusivt. Deras kollektioner har något som många andra tillverkare saknar.

Våra 8 favoriter från Mateus

Mateus har en enorm mängd produkter för alla möjliga smaker, tillställningar och behov.

För att hjälpa dig att navigera genom de olika kollektionerna, så har vi listat de tallrikar, skålar, fat och muggar som vi gillar mest.

Mateus Bubbles tallrik grå

Mateus-Bubbles-tallrik

En av våra absoluta favoriter från Mateus är deras Bubbles-tallrik i grå färg. En otroligt fin tallrik som är både handgjord och handmålad.

Det fina med den här tallriken, och Bubbles-kollektionen generellt sett, är att de fungerar till varje tillfälle.

Du kan använda den vid finare tillfällen, så som födelsedagar, nyår eller när barnbarnen tagit studenten – men också till vardags.

Om man ser till andelen positiva recensioner, så är det här med största sannolikhet Mateus toppsäljare. Vi kan bara stämma in med kören – det är en fantastiskt fin tallrik!


Mateus Bubbles skål sand

Mateus-Bubbles-skål

Bubbles-kollektionen består av flera typer av tallrikar och skålar. Varav skålen med sand-färg är en av de bästa. Sand-färgen är en beige färg som ger ett mysigt och varmt intryck.

Skålen är smakfull och stilren. Den passar perfekt både för användning och som dekoration.

En skål, som rymmer ungefär 60 cl, kostar runt 450 kronor – vilket är lite i överkant. Men då får du också ha i åtanke att den är handgjord och handmålad.

Ett självklart köp för varje typ av kök, oavsett om du har traditionell eller modern inredning. Den smälter in bra i alla miljöer.


Mateus Oyster skål sand

Mateus-Oyster-skål

Det här är en beigefärgad skål från Oyster-kollektionen. Precis som namnet avslöjar, så påminner formen en hel del om ostron.

Färgen, i kombination med formen, för tankarna till havet, solen och värmen. Du kan såklart använda skålen även under vinterhalvåret – men vi föredrar att ta fram den under sommaren.

Skålen ser ganska liten ut på produktbilder, men i verkligheten är den ganska stor. Den mäter ungefär 24 cm på diametern. Perfekt när du har gäster på besök i sommar.


Mateus Bubbles tallrik sand

Mateus-Bubbles-sand-tallrik

Det här är samma typ av tallrik som vi beskrev tidigare – men i beige färg.

Precis som övriga delar av kollektionen så är tallriken handgjord och handmålad. Det innebär att varje exemplar är unik.

Ingen Mateus servis är komplett utan en sandfärgad tallrik, gärna från Bubbles-serien.


Mateus Oyster skål mini sand

Mateus-Oyster-mini-skål

En mini-skål från Oyster-serien. Skålen har en diameter på 13 cm, så det är en relativt liten skål.

Den fungerar bra för yoghurten på morgonen, eller jordgubbar med grädde i trädgården på sommaren.

Skålen är elegant och mysig med sin härliga form och mysiga färg.

Den enda nackdelen är att den är ganska dyr. Den kostar i skrivande stund 365 kronor, vilket känns lite i överkant för en så liten skål.

Men om den är inom din budget, så är det definitivt en bra och, framförallt, snygg skål.


Mateus Bubbles mugg sand

Mateus-Bubbles-mugg-beige

Den här muggen följer övriga kollektionens mönster och formgivning. Prickig, beige och elegant.

Kom ihåg att muggarna är glaserade för hand, vilket betyder att de kan skilja sig både vad gäller färg och form. Det innebär att varje mugg är unik.

Det är också varför Mateus porslin har blivit så populärt. Deras unika elegans och exklusivitet gör att du får något som ingen annan har.


Mateus Bubbles ovalt fat grå

Mateus-Bubbles-serveringsfat

Om du letar efter ett ovalt fat som går ihop med Mateus andra produkter, så rekommenderar vi Bubbles ovala serveringsfat.

Fatet är snyggt, användbart och elegant. Det passar perfekt som present, men också till dig själv om du vill unna dig något lite extra.

Färgen är grå och fatet mäter 35 cm på diametern.


Mateus Bubbles sopptallrik

Mateus-Bubbles-grå-sopptallrik

Om du letar efter en djup tallrik från Mateus så rekommenderar vi deras Bubbles sopptallrik.

Tallriken följer samma mönster och färggivning som övriga produkter i kollektionen. Med skillnaden att den här tallriken är djupare.

Om du ofta äter grytor, soppor eller andra maträtter med mycket vätska – då är det här ett självklart val.


Vem tillverkar Mateus porslin

Mateus är ett varumärke skapat av Teresa Mateus. Hon är född och uppvuxen i Portugal, men flyttade senare till Sverige, där hon år 1993 skapade Mateus.

Företagets unika stil är vad som har gjort Mateus till ett välkänt märke i Sverige. Många designer är en kombination av det Portugisiska hantverket och den skandinaviska stilen. Vilket har visat sig vara ett vinnande koncept.

Men det vi gillar mest med Mateus är tanken bakom sina produktioner. Varje ny kollektion är nämligen designad för att passa ihop med tidigare kollektioner.

Idag drivs företaget av både Teresa och hennes dotter Filippa.

Tillverkningen sker i precis samma fabrik, i Portugal, som när företaget först startade under 90-talet.

Är Mateus porslin bra

Vi gillar Mateus porslin och tallrikar. Men smak är något subjektivt, så du behöver nödvändigtvis inte tycka likadant.

Men, vad vi gillar med Mateus är deras unika design och stora sortiment. De har nyskapande kollektioner som blandar det bästa från Portugal med det bästa från Skandinavien.

Just deras Bubbles-kollektion har blivit mäkta populär och är definitivt en av våra favoriter. Men vi gillar också deras ”basic”-sortiment med färgen sand och cinnamon.

Mateus har funnits sedan tidiga 90-tal och är långt ifrån ett anonymt företag. Det är ett familjeföretag som drivs av mor och dotter – vilket vi gillar!

Det är något speciellt med att använda ett hantverk som gjorts av ett litet familjeföretag, istället för en massiv organisation med flera fabriker i Asien.

Om du vill ha något unikt, hållbart och fint, då rekommenderar vi verkligen att du testar Mateus porslin. I deras kollektioner hittar du allt från uppläggningsfat och serviser, till djupa tallrikar och skålar.

Mateus porslin och kollektioner

Mateus har funnits sedan 1993 och har under den tiden producerat en stor mängd kollektioner. Det finns något för alla.

De har allt från färgglada och somriga tallrikar, till eleganta och traditionella fat och glas.

Populära kollektioner:

  • Bubbles
  • Basic
  • Lace
  • Oyster
  • MSY
  • Stripes

Som du kan se i vår lista, så har vi en förkärlek till deras porslin från Bubbles och Oyster-serierna. Men även Lace och Basic har ett par väldigt snygga och stilrena tallrikar och skålar.

Vi gillar också att Mateus porslin finns för alla tänkbara tillfällen, situationer och användningsområden. De har allt från tallrikar, skålar, muggar och kannor, till fat och ljusstakar.

Eftersom Mateus är ett exklusivt märke med handgjorda och handmålade produkter, så tenderar de att kosta därefter. Men det händer att Mateus porslin har REA och kampanjer.

Varje vecka listar vi olika köksbutikers rabatter och kampanjer – ibland dyker även Mateus porslin upp där. Du kan hitta våra kampanjer här.

Kan man ha Mateus porslin i diskmaskinen

Mateus porslin kan rengöras i diskmaskinen.

Vid tillverkningen så bränner Mateus keramiken i väldigt höga temperaturen. Det skapar en hård och hållbar yta. Det minimerar också risken för att porslinet absorberar vätska.

Men även om det går att använda Mateus produkter i diskmaskinen, så rekommenderar vi att du rengör tallrikarna för hand så ofta du kan.

Diskmaskinen är en hård och slitsam miljö. Du utsätter tallrikar, glas och muggar för långa perioder och stora mängder av varmvatten och ånga. För att inte nämna allt diskmedel.

Det kommer förr eller senare slita på materialet – även om det är säkert för diskmaskinen.

För att dina köksredskap ska behålla sin kvalité så länge som möjligt, så rekommenderar vi att du handdiskar så ofta du kan.

Kan man ha Mateus porslin i mikron

Enligt Mateus, så kan man använda all deras keramik i mikrovågsugnen – förutom deras Shining-kollektion.

Shining är en äldre kollektion i silver och guld, vilket inte går ihop med mikron. Du bör därför diska dessa för hand.

Vi vill också påpeka att saker kan förändras. Mateus porslin kan mikras idag, men det är möjligt att de släpper en kollektion i framtiden, utan vår vetskap, som inte tål mikron.

Du bör därför alltid dubbelkolla i produktbeskrivningen att det går att använda den specifika produkten i mikrovågsugnen.