Mortel-och-mortelstöt

Mortel bäst i test 2023 – Bästa mortlarna

Bäst i test

Dorre-mortel

Dorre Birkedal mortel

Bästa mortel

Dorres mortel är gjord av granit av exceptionellt hög kvalité. Storleken är nästintill perfekt och designen gör att du varken spiller eller stänker. Bra dimensioner för både kryddor, örter och såser. Det låga priset är en välkommen bonus!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa morteln

Även om mortlar kan se nästintill identiska ut, så skiljer de sig ändå väldigt mycket från varandra.

Det krävs precision när det kommer till dimensionerna på både morteln och stöten. En kort mortel ger mer kraft, men är desto mindre bra för såser och röror.

Om du ska göra såser så vill du också ha en mortel med djup och höga kanter för minimalt med spill.

Tillverkaren behöver därför ha en bra balans för måtten i morteln. Vilket är aspekt som skiljer bra mortlar från dåliga mortlar.

För att du ska undvika de sämre varianterna, så har vi recenserat och listat årets bästa mortlar – för varje syfte, storlek och budget.


Bästa mortel: Dorre Birkedal

Dorre-Birkedal

Anledningar att köpa:

  • Granit
  • Hög kvalité
  • Bra dimensioner
  • Lätt att använda
  • Minimalt med stänk & spill
  • Stilren design
  • Billig
Anledningar att inte köpa:

Dorres mortel är helt klart en av de populäraste just nu – med all rätt. Det är en riktigt bra mortel gjord av granit. Det låga priset är en välkommen bonus.

Morteln mäter 9 cm på höjden och 13 cm i diameter. Den är väldigt enkel och bekväm att stöta med.

Vi skulle vilja påstå att dimensionerna är nästintill perfekta för majoriteten av alla ingredienser du kan tänkas vilja krossa och mala i morteln.

Tack vare höjden så slipper du både stänk och spill. Allt innehåll stannar kvar i morteln, samtidigt som du har tillräckligt med utrymme för att effektivt mala det du ska mala.

Det här är definitivt årets bästa mortel och mortelstöt. Kvalitén, designen och den enkla användningen är exceptionellt bra. Trots att det är en av de billigaste mortlarna i årets test.

Ett självklart köp!


Redaktörens val: Satake Mortel i gjutjärn

Satake-Mortel

Anledningar att köpa:

  • Gjutjärn
  • Hällpip
  • Mycket utrymme
  • Höga kanter
  • Bekväm att använda
  • Bra för såser, pesto och kryddor
  • Lång livslängd
Anledningar att inte köpa:

Vi blev positivt överraskade av Satakes mortel i gjutjärn. Framförallt på grund av designen.

De flesta mortlarna brukar ha en identisk design. Men Satake har vidareutvecklat och förbättrat den traditionella morteln.

Med sitt djup, höga kanter, hällpip och (relativt) tunna väggar så är den en fröjd att använda.

Vi gillar att man får så mycket utrymme att arbeta med stöten inuti morteln, samtidigt som djupet gör att inget spiller över på köksbänken.

Hällpipen är en av våra favoriter eftersom vi gör mycket såser. Det gör det mycket lättare att hälla över såser och vätskor till en kopp, ett glas eller en bunke. Supersmidigt!

Morteln är gjord av gjutjärn, vilket innebär att den har en riktigt lång hållbarhet. Om du tar hand om den på rätt sätt så kan den hålla i flera generationer.

Nackdelen är att gjutjärn behöver underhållas lite mer än andra typer av material. Men stryktåligheten och den långa livslängden gör det väl värt besväret!

Oavsett om du ska mala kryddor och örter, eller laga pesto eller dressing, så är det här en riktigt bra mortel. Utan tvekan en av årets favoriter!


Liten mortel: Ernst Mortel

Ernst-mortel-och-mortelstöt

Anledningar att köpa:

  • Granit
  • Tar upp minimalt med plats
  • Enkel att använda
  • Traditionell design
  • Snygg inredningsdetalj
Anledningar att inte köpa:

  • ”ERNST”-trycket på sidan
  • Priset

Ernst mortel finns i tre olika storlekar: liten, medium och stor. Vi föredrar den lilla versionen. Den är perfekt när du ska göra mindre blandningar, eller om du har sparsamt utrymme i köket.

Morteln och stöten har den klassiska designen och är tillverkad av granit.

Den känns stabil och pålitlig att använda. Den är mycket enkel och har en utformning som gör det enkelt att mala kryddor och örter snabbt.

Med det finns två nackdelar med Ernst mortel.

Det första är att man har tryckt ”ERNST” med stora bokstäver på sidan av morteln. Vi hade gärna sett att skippade det trycket, då det ser lite billigt ut.

Den andra negativa aspekten är priset. Den här lilla morteln kostar strax under 300 kronor, vilket är i samma prisklass som mortlar som är dubbelt så stora.

Om du vill ha en liten mortel av hög kvalité, då är det här definitivt en av årets bästa mortlar. De två nackdelarna vi noterade här ovanför är endast små petitesser om man ser till helheten.

I slutet av dagen tar den upp minimalt med plats, är enkel att använda och är gjord av kvalitativt material. Det gör den till ett bra köp för dig som vill ha en liten och effektiv mortel.


Stor mortel: Nordwik Mortel

Nordwik-stor-mortel

Anledningar att köpa:

  • Granit
  • Designad för örter och kryddor
  • Den korta stöten ger dig mer kraft
  • Stor och stabil
  • Snygg design
Anledningar att inte köpa:

  • Passar inte för såser och röror

Precis som de flesta andra mortlar i årets test så är Nordwiks mortel helt gjord i granit.

Det är en extra stor mortel med en diameter på 20 centimeter. Vilket även känns när man använder den; den är stor, stadig och väldigt enkel att använda.

Morteln fungerar exemplariskt för kryddor och örter. Men för såser och röror är den dessvärre inte speciellt bra. Trots storleken.

Anledningen är att morteln helt enkelt är för grund, vilket gör att vätskor kan spilla upp över kanterna. Om du ska göra pesto eller dressing rekommenderar vi därför att du har ett underlägg under morteln.

Det här reflekteras även i stötens storlek. Den är väldigt kort, vilket gynnar dig när du vill ha kraft och precision när du krossar örter. Men det är desto mindre användbart när du hanterar såser.

Nordwiks mortel är fantastisk på alla sätt och vis. Men det är viktigt att du köper den av rätt anledningar.

För kryddor och örter är den perfekt. Men för såser och dressing bör du köpa en annan mortel.

Om du vill ha en stor och rejäl mortel specialiserad på kryddor och örter – då är det här ett fenomenalt bra alternativ!


Vad är en mortel

Mortel-med-kryddor

En mortel är ett köksredskap som används för att mala (stöta) exempelvis kryddor och örter.

Mortlar är oftast gjorda av marmor, trä, sten eller gjutjärn. De är skålformade med en robust och tung design.

Redskapet du använder för att stöta kryddorna i morteln kallas för mortelstöt, eller pistill. I de flesta fall är den tillverkad av samma material som morteln.

Morteln anses vara ett av de äldsta köksredskapen i världen. Till en början använde man endast två stenar för att mixa och mala ingredienserna. Men designen och valet av material har utvecklats för att optimera användningen.

Den skålformade mortel som vi ser idag, kom att bli populär i Sverige under 1600-talet och används flitigt än idag. Både av hemmakockar och professionella köksmästare.

När använder man en mortel

Mortlar kan användas till många olika saker. Det finns otaliga tekniker och användningsområden.

Här är ett par exempel:

  • Mala kryddor för att skapa olika blandningar
  • Göra pesto
  • Blanda marinader
  • Krossa nötter
  • Göra guacamole
  • Laga Caesardressing

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra med en mortel.

Oftast brukar kockar göra olika typer av kryddblandningar med en mortel och mortelstöt, men också för att göra saker som guacamole och dressing.

Vilket material ska en mortel ha

Kvinna-stöter-kryddor-med-mortel

En bra mortel måste vara hård nog att kunna krossa ingredienserna. Det är också viktigt att de är stryktåliga och av ett hårt material, så att de inte går sönder när du krossar med mortelstöten.

Materialet behöver vara kompakt och fast för att bitar av materialet inte ska hamna i maten.

En mortel av keramik brukar vara bra för att krossa örter och växter till små, fina pulver. Nackdelen är att de är ganska ömtåliga och materialet missfärgar lätt.

Mortlar av glas fungerar bra för vätskor och missfärgar inte. Men de är ömtåliga och går lättare sönder än andra typer av material. De gör inte lika fina pulver som keramik.

De bästa mortlarna för generell användning är oftast gjorda av sten. De är hårda, tåliga och är bra på att bryta ner ingredienserna. En annan fördel är att de håller i många år, till skillnad från mjukare material.

Vanliga material:

  • Sten
  • Marmor
  • Granit
  • Gjutjärn
  • Trä
  • Keramik
  • Glas

Hur rengör man en mortel

Använder-mortel

Mortlar rengörs på olika sätt beroende på vilket material de är tillverkad av. En grundregel för de majoriteten av alla mortlar är att du aldrig ska tvätta dem med diskmedel.

Tips för din mortel:

  • Efter varje användning spolar du rent morteln och mortelstöten med varmvatten. Upprepa spolningen ett par gånger.
  • Använd aldrig diskmedel i en mortel. Framförallt inte i en mortel av sten. De har små hål där lukten och smaken från diskmedel kan fastna. Använd därför bara varmt vatten.
  • Om du har en stenmortel kan du köpa en köksborste för att lättare göra rent de små hålen som finns i morteln.
  • Torka alltid morteln noggrant efter rengöring. Torka först med en ren handduk, för att sedan ställa morteln upp och ner för att lufttorka. Lämna aldrig en mortel fuktig, då det kan orsaka mögel.

Innan du börjar rengöra din mortel är det viktigt att du läser tillverkarens instruktioner först. Hur redskapen ska tvättas kan skilja sig mellan olika tillverkare och material.

En mortel i trä ska i de flesta fallen inte spolas med vatten. Använd istället en torr pappersduk för att ta bort matrester och smuts. Du kan sedan använda en fuktig pappersbit för att göra rent morteln lite extra. Men var noga med att torka morteln noga efteråt.

Liknande Artiklar