Neutral-olja

Neutral olja – Allt om neutrala oljor

Neutrala oljor, raffinerade och oraffinerade oljor – vad betyder allt?

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om neutrala oljor. Vad de används till och vilja oljor som är neutrala. Oavsett om du ska laga mat eller baka.

Vad är en neutral olja

Neutral-rapsolja

En neutral olja är en olja som har väldigt lite, eller ingen, smak. De används ofta för matlagning och bakning, då de inte påverkar smaken på maten.

Generellt sett, brukar neutrala oljor även ha en hög rökpunkt – vilket gör dem bra för att fritera och steka i.

En hög rökpunkt innebär att oljan klarar av högre temperaturer, medan en låg rökpunkt resulterar i att oljan och maten bränner vid lägre värme.

Det spelar därför ingen roll hur bra fritös du har – om du använder en olja med låg rökpunkt. Det kommer att påverka maten negativt. Eftersom man friterar i väldigt höga temperaturer, så behöver du en olja med hög rökpunkt. Gärna också med en neutral smak, så att oljan inte påverkar maten.

Neutrala oljor

Många neutrala oljor som fungerar bra för fritering, bakning, stekning och att ha på sallader.

Här är de vanligaste neutrala oljorna:

  • Jordnötsolja
  • Avokadoolja
  • Majsolja
  • Rapsolja
  • Solrosolja
  • Frityrolja

Jordnötsolja

Jordnötsolja är en vegetabilisk olja som utvinns från jordnötter. En jordnötsolja är antingen varmpressad eller kallpressad.

I Italien brukar man använda jordnötsolja för sallader. Oljan är också väldigt populär i det asiatiska köket när man lagar wok.

Avokadoolja

Avokadoolja har en väldigt hög rökpunkt på 270 °C – vilket är perfekt för matlagning. Oftast är avokadooljor väldigt milda i smaken.

Precis som namnet avslöjar, så tillverkas oljan av avokado.

Avokadoolja används både till matlagning och i kosmetiska produkter, eftersom den är så nyttig.

Majsolja

Majsolja är mild och mjuk i smaken. Den har en minimal påverkan på dina ingrediensers smak.

Det här är en billig neutral olja som kan användas till mångt och mycket.

Rapsolja

Rapsolja har en hög rökpunkt på hela 204 grader. Den har också en neutral smak. Dessa två i kombination gör rapsoljan till en väldigt bra olja att fritera med.

Vanligtvis brukar man fritera i 175 till 190 grader, så rapsoljan fungerar perfekt för ändamålet.

Solrosolja

Solrosolja har en mild smak och en relativt hög rökpunkt. Det är en populär neutral matolja i det svenska köket.

Solrosolja kommer från pressade frön från solrosblomman (Helianthus annuus).

Solrosolja är en bra källa till vitamin E.

Frityrolja

Frityrolja är en olja som tillverkats specifikt för fritering. Det innebär att den har en neutral smak och en hög rökpunkt, för att ge bästa möjliga resultat när du friterar mat.

Frityrolja är en blandning av flera vegetabiliska oljor.

Raffinerad eller oraffinerad olja

Raffinerad-solrosolja

Oljor som är raffinerade har gått igenom extra processer vid tillverkningen. Bland annat har man neutraliserat fettsyrorna i oljan och spolat oljan i en centrifug.

Det resulterar i att raffinerad oftast har en längre livslängd och innehåller färre partiklar än oraffinerad olja.

Även om vi lagt stor fokus på neutrala oljor och fritering, så går det faktiskt att fritera mat utan olja. Nuförtiden varmluftsfriterar många människor mat i en airfryer för att få ett resultat som liknar fritering.

Airfryern anses vara ett hälsosammare alternativ till klassisk fritering, eftersom du använder minimalt med fett. Om du vill veta mer så har vi recenserat och listat årets bästa airfryer för varje budget.

Vilken neutral olja för bakning

Den vanligaste oljan för bakning är rapsolja. En av de främsta anledningarna är att den inte lägger till någon stark smak till bakningen.

Rapsoljan låter smaken från varje ingrediens komma fram, samtidigt som bakelserna får en fuktig textur.

Om du bakar på hög värme, är det viktigt att du också har koll på rökpunkten. Vanligtvis baka man under 200 graders värme, vilket är ungefär var rapsoljans rökpunkt ligger.

Om du skulle gå över oljans rökpunkt, så kan det påverka smaken på bakelsen negativt. Därför bör du välja en olja med en hög rökpunkt om du ska baka i ovanligt höga temperaturer.

För de flesta recept och bakelser så fungerar rapsolja perfekt!