Pizzastål-i-ugn

Pizzastål bäst i test 2023 – Bästa pizzastålen

Bäst i test

Nordwik-pizzastål

Nordwik bakstål

Bästa pizzastålet

Ett pizzastål av exceptionellt hög kvalité. Med en superb värmefördelning och snabb uppvärmning, så blir pizzorna precis som på restaurangen.

Mer info i butik

Bästa pizzastålet

Ett pizzastål ger dig möjligheten att grädda lika goda, eller godare, pizzor som hos den lokala pizzerian.

Men det gäller att köpa rätt typ av bakstål.

Vi har recenserat och listat årets bästa pizzastål – för varje budget och storlek.


Bästa pizzastålet: Nordwik Bakstål 37 cm

Nordwik-pizzastål

Anledningar att köpa:

  • Väldigt hög kvalité
  • Tillverkat i Sverige med svenskt stål
  • Exceptionell värmefördelning
  • Värms upp snabbt
  • Lång livslängd
  • Kan användas direkt vid leverans
Anledningar att inte köpa:

Helt klart det populäraste pizzastålet på svenska marknaden just nu. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner för det här pizzastålet – med all rätt!

Det här är ett riktigt bra pizzastål av högsta kvalité.

Redan vid första gräddningen så blev resultatet bra; en genomgräddad pizza med krispig och god skorpa.

Vi uppskattar också att stålet levereras förbehandlat, så du behöver inte olja in materialet innan användning.

Materialet känns hållbart och stryktåligt. Vi gillar att Nordwik valt att tillverka pizzastålet i Sverige, med ett stål som kommer från Norrland.

Värmefördelningen är exemplarisk och uppvärmningen går snabbt – precis som förväntat med stål.

Nordwiks pizzastål mäter 37 x 33 cm och har en tjocklek på 0,6 cm. Stålet väger ungefär 6 kg.

Helt klart ett av årets bästa pizzastål – oavsett kategori och budget. Ett självklart val om du vill ha hög kvalité och kunna grädda pizzor med samma resultat som på restauranger och pizzerior.


Bästa runda pizzastålet: Nordwik Pizzastål rund

Nordwik-runt-pizzastål

Anledningar att köpa:

  • Superb kvalité
  • Rund form
  • Mycket bra värmefördelning
  • Snabb uppvärmning
  • Hållbar
Anledningar att inte köpa:

Precis som Nordwiks fyrkantiga pizzastål, så är även den här tillverkad i Sverige med stål från Kiruna.

Kvalitén är genomgående hög. Det märks så fort man håller i stålet. Den är gjord för att hålla länge.

Pizzastålet är 39 cm på diametern, har en tjocklek på 0,6 cm och väger ungefär 5,3 kg. Med andra ord lite lättare än Nordwiks fyrkantiga bakstål.

Tack vare pizzastålets runda form, så är den enkel att använda både i ugnen och på grillen. Ett runt pizzastål tar i regel mindre plats, vilket även är bra när du ska förvara pjäsen.

Tjockleken på 0,6 cm är en perfekt balans mellan tjockt och tunt. Vilket resulterar i en mycket bra värmefördelning, samtidigt som stålet värms upp snabbt.

Botten på pizzan blir frasig och god, medan kanterna blir bubbliga och kompakta. Pizzorna blir tusen gånger bättre än när du använder en vanlig bakplåt eller direkt på gallret.

Om du letar efter ett bra, runt pizzastål – då är Nordwiks pizzastål varmt rekommenderat.


Bästa paketet: Ankarsrum Original pizzastål och bakspade

Ankarsrum-pizzastål-pizzaspade

Anledningar att köpa:

  • Pizzaspade och pizzastål
  • Hög kvalité
  • Stål från Kiruna
  • Pizzaspade gjord av björk
  • Enkel att använda
  • Lång livslängd
  • Resultat som från pizzerian
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska högt pris

När du använder ett pizzastål så behöver du en pizzaspade. Det inte bara underlättar när du tar in och ut pizzan ur ugnen – men gör det hela även säkrare.

Ankarsrum Original är ett paket som innehåller både ett pizzastål och en bakspade.

Pizzastålet påminner en hel del om pizzastålen från Nordwik. Materialet kommer från malmfälten i Kiruna. Stålet har en tjocklek på 6 mm, är 370 mm brett och 330 mm djupt.

Brödspaden är handtillverkad och gjord av björk.

Med andra ord är både pizzaspaden och pizzastålet av naturliga material – vilket vi uppskattar.

Rent funktionsmässigt så fungerar de båda väldigt bra. Uppvärmningen är snabb med en fantastisk värmefördelningen. Spaden är enkel att använda, både när du ska stoppa in degen och ta ut pizzan ur ugnen.

Det är ett riktigt bra köp om du vill slippa köpa pizzastål och bakspaden separat.

Nackdelen är priset. I skrivande stund kostar paketet ungefär 1200 kronor, vilket är lite i överkant. Om de hade pressat ner priset en aning, så hade det definitivt varit ett mer prisvärt alternativ.

Men om du vill ha hög kvalité och vill få allt du behöver i ett paket, då är det här ett riktigt bra val. Ankarsrum har ett väldigt gott rykte inom restaurangbranschen, och deras spade och stål gjorde oss inte besvikna. Tvärtom.

Varmt rekommenderad!


Bästa premium pizzastål: Gourmetstål Norrland pizzastål

Gourmetstål-Norrland-bakstål

Anledningar att köpa:

  • Enastående kvalité
  • 1 cm tjocklek
  • Professionella resultat
  • 20 års funktionsgaranti
  • Recepthäfte och skötselråd
Anledningar att inte köpa:

  • Övre prisklassen
  • Ganska tung

Även om det finns billigare alternativ, så har vi ändå fastnat för Norrland pizzastål från Gourmetstål.

Den skiljer sig en del från de andra pizzastålen i testet, både vad gäller konstruktion och resultat.

Man har använt varmvalsat stål och en tjocklek på 1 cm. Vilket gör att den tar lite längre tid att värma upp, men värmefördelningen blir å andra sidan superb. Jämnt och fint gräddas hela pizzan.

Den har en bredd på 33 cm, är 37 cm djup och väger ungefär 9 kg. Vilket är nästan är nästan 4 kilo tyngre än många andra pizzastål.

Den, relativt, tunga vikten är en konsekvens av stålets tjocklek. Vilket är ett pris värt att betala, då den tjocka botten definitivt ger en genuin smakupplevelse. Det är som att pizzorna är gjorda i pizzans hemland, Italien.

Gourmetstål har en lång funktionsgaranti på 20 år, vilket talar för den höga kvalitén.

Man har även inkluderat information om skötselråd och ett recepthäfte med pizzastålet. En fin ”touch” som visar att man bryr sig om sina kunder. Det ger en bra kundupplevelse som vi hoppas att fler tillverkare tar efter.

Den här typen av kvalité kommer dessvärre inte gratis. Räkna med att betala runt 920 kronor – men då får du också vad du betalar för. Ett pizzastål i toppklass.


Vilket pizzastål är bäst för dig

Pizza-på-pizzastål

Det finns många olika pizzastål att välja på. Både vad gäller tjocklek, pris och form.

Innan du går ner till Clas Ohlson, Biltema eller Jula – eller beställer över nätet – så finns det ett par saker att hålla koll på.

Här är allt du behöver veta för att hitta det bästa pizzastålet för dig och din budget.

Om du vill ha en pizzasten istället, så kan du läsa vårt pizzasten bäst i test.

Tjocklek

Pizzastål finns i olika tjocklekar, vilket inte bara avgör hur mycket värme stålet kan hålla – men även priset på pizzastålet.

Ju tjockare pizzastålet är, desto mer värme kan det hålla. Det resulterar i en fylligare och mer kompakt skorpa.

Nackdelen med tjocka pizzastål är att de är tyngre, dyrare och tar längre tid att värma upp.

De tunna pizzastålen värms upp snabbare och ger en krispig skorpa. De brukar också vara billigare än de tjockare pizzastålen.

Om du vill ha ett billigt och snabbt alternativ, då är tunnare pizzastål definitivt det bästa valet.

Men om du har tid att vänta på att pizzan ska bli klar, och vill ha en fylligare pizza, då bör du köpa ett tjockt pizzastål.

Storlek och form

Precis som pizzastenar, så finns pizzastål i olika storlekar och former. Vanligtvis är pizzastålet runt eller fyrkantigt.

Ett fyrkantigt eller rektangulärt pizzastål ger dig mer yta, så att du kan grädda två pizzor åt gången.

Men det viktiga är att du har koll på din ugns dimensioner. Ett stort pizzastål är givetvis bra om du vill laga stora pizzor – men se till så att stålet verkligen får plats i din ugn.

Kom också ihåg att pizzastålet ska förvaras någonstans. Ett litet pizzastål är enklare att förvara än ett stort – men med konsekvensen att du inte kan grädda speciellt stora pizzor.

Storleken och formen på pizzastålet påverkar inte kvalitén på pizzan i någon högre grad. Det viktiga är att du mäter ugnen, så att du vet att bakstålet får plats.

Pris

Pizzastål är i regel dyrare än pizzastenar. I många fall kostar de dubbelt så mycket. Men du får du också flera fördelar som en pizzasten inte kan erbjuda.

Ett bra pizzastål kan kosta allt från 500 kronor, upp mot 1000 kronor.

Priset på pizzastålet dikteras av:

  • Kvalitén på stålet
  • Storleken
  • Tjockleken
  • Tillverkaren

Tjockare pizzastål tenderar att vara dyrare än tunnare pizzastål.

Det finns också pizzastål med handtag på sidorna, vilket gör det enklare att ta ut och in plåten från ugnen. En väldigt användbar funktion, men det kan också höja priset med en hundralapp eller två.

Om du bara ska laga pizza ibland, så finns det bra och billiga pizzastål för runt 400-600 kronor.

Om du planerar att laga pizza regelbundet, då rekommenderar vi att du köper ett stål av lite högre kvalité. De bästa pizzastålen brukar kosta mellan 700 kronor och 900 kronor.

Hur använder man pizzastål i ugn

Det är väldigt enkelt att använda pizzastål i ugnen. Det finns olika metoder du kan använda för att få olika resultat. Exempelvis om du vill ha en krispig eller mjuk skorpa.

Här är en vanlig metod för att laga pizza i ugnen:

  • Uppvärmning. Placera pizzastålet i ugnen och sätt på 260 °C. Låt både ugnen och stålet värmas upp mellan 45-60 minuter.
  • Lägg in pizzan. Efter ungefär en timme, så lägger du in pizzan på pizzastålet. Se till att pizzan ligger i mitten av bakstålet.
  • Grädda pizzan. Låt pizzan gräddas 8 till 10 minuter. När hälften av tiden har gått, så snurrar du pizzan 180 grader.
  • Ta ut pizzan. Använd en pizzaspade för att ta ut pizzan. Stäng av ugnen och låt pizzastålet svalna innan du tar ut den.

För att få olika resultat, så kan du låta pizzan gräddas antingen längre eller kortare tider i ugnen.

Kan man använda pizzastål på grillen

De flesta pizzastålen går att använda på grillar. Men var noga med att läsa tillverkarens instruktioner och rekommendationer först.

Vi föredrar att grädda pizzor på grillen istället för i ugnen. Grillen är nämligen mer lik en pizzaugn, vilket gör att resultatet blir helt annorlunda jämfört med när du gör pizzan i en vanlig ugn.

Det blir mer som pizzorna från pizzerian.

När du lagar pizzor direkt på grillgallret, så får du fula märken i brödet och pizzan tenderar att bli lite bränd. Alternativt ojämnt gräddad.

Pizzastålet gör att du får den där perfekt gräddade och krispiga skorpan, med smält ost och stekta ingredienser – utan brännmärken på undersidan.

Skötselråd för pizzastål

Pizzastål är väldigt stryktåliga och hållbara. Till skillnad från pizzastenar, så är de exempelvis inte känsliga för värmechock.

Men det är ändå viktigt att du tar hand om pizzastålet på rätt sätt, för att bevara stålets kvalité och livslängd.

  • Efter användning låter du pizzastålet stå kvar och svalna i ugnen. Ta inte ut stålet direkt, då det är extremt varmt och farligt.
  • Rengör pizzastålet med varmvatten och en borste. Torka stålet noga efteråt och förvara sedan på en torr plats. Använd aldrig diskmedel och se till att stålet är torrt, annars finns risk för rost.
  • Pizzastål behöver ibland oljas in. Det minskar risken för rost och ger stålet en non-stick-yta. Det kan vara bra att olja in pizzastål var tredje eller sjätte månad.
  • Färgen på pizzastålet kommer att förändras med tiden. Det är fullt normalt och inget som behöver åtgärdas.

Det är också viktigt att komma ihåg att pizzastål blir extremt varma, samtidigt som de håller värmen väldigt länge.

Du bör därför alltid hantera pizzastål med grillvantar. Låt även stålet svalna ett par timmar innan du tar ut det från ugnen.

Vad är bäst pizzastål eller pizzasten

Hemmagjord-pizza

Vi har tidigare gått igenom skillnaderna mellan pizzastål och pizzastenar. Där kan du se i detalj vad som skiljer de två produkterna åt.

Fördelen med pizzastenar är att de är billiga, har en bra värmefördelning och ger en hård och krispig skorpa.

Nackdelen med pizzastenar är att de är ömtåliga, framförallt när det kommer snabba temperaturförändringar och fall.

Även om du hanterar pizzastenen bra, så är stenens livslängd inte lika lång som ett pizzastål. Med tiden kommer sprickor uppstå i materialet, vilket är oundvikligt.

Pizzastål har en lång livslängd, är stryktåliga och värms upp snabbare än pizzastenar. De är mycket bra på att behålla värmen i materialet, till skillnad från pizzastenar.

Nackdelen med pizzastål är att de är dyrare än pizzastenar. Om du har köpt ett tjockt pizzastål så kan det också vara tyngre och därmed svårare att hantera.

Om du lagar mycket pizza, eller vill ha det absolut bästa resultatet – då är ett pizzastål definitivt det bästa alternativet.

Även om pizzastål är dyrare, så blir det billigare i längden, eftersom de håller längre än pizzastenar.