Wokpanna
Kockskolan

Så här rengör du wokpannan snabbt och enkelt

Att ta hand om och rengöra din wokpanna kan innebära att du dubblerar dess livslängd och gör så att den behåller sin kvalité. I den här artikeln går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om din wokpanna.

Det du först och främst bör göra är att rengöra wokpannan direkt efter användning.

Att göra pannan ren är ingen långdragen process och du behöver ingen dyr extrautrustning.

Hur man rengör en wokpanna

Wokpannor är delikata och det gäller att behålla ytbehandlingen. Här är det vanligaste sättet att rengöra en wok.

1. Skölj pannan med varmt vatten

2. Skrubba försiktigt bort mat som har fastnat. Använd något som inte är i metall, helst trä eller gummi. Om du inte får bort maten, fyll woken med varmt vatten och låt det stå i fem minuter och försökt sedan igen.

3. Skölj woken igen med varmt vatten, så all mat du skrubbat bort försvinner.

4. Torka rent wokpannan med pappershanddukar.

5. Ställ woken på spisen och sätt på medelhög värme. Bara för en kort tid så att den torkar.

6. Efter att wokpannan svalnat, kan du försiktigt smörja in woken med vegetabilisk olja. Syftet är att motverka rost.

Undvik diskmedel och diskmaskin

Du vill till varje pris undvika att lägga din wokpanna i diskmaskinen.

Det långvariga varma vattnet, ångan och diskmedlet kommer att förstöra ytan och materialet på din wokpanna. Det kommer att försämra kvalitén och livslängden avsevärt.

När den ligger i diskmaskinen så är det också en stor risk att pannan träffar och gnids mot annan utrustning, vilket kan orsaka repor, jack och andra skador.

Vi rekommenderar dig att undvika diskmedel så gott det går också, då det försämrar ytbehandlingen. En wok blir bra först efter att den har använts flera gånger, samt blivit inoljad. Diskmedel förstör den processen.

Du kan använda lite diskmedel vid nödfall, när det finns mat som inte går loss från woken. Men var sparsam och använd det endast när du inte har något annat val.

Varför ytbehandling av wokpannor är viktigt

Ytbehandling (kallat season, på engelska) motverkar rost och att mat fastnar i pannan.

En ytbehandlad wokpanna ger mycket bättre resultat än en icke-ytbehandlad wokpanna.

Varje gång du lagar mat med olja i woken, så blir den per automatik ytbehandlad. För varje gång blir pannans patina tjockare och tyngre, vilket skapar en naturlig non-stick-beläggning.

Den här beläggningen har även en positiv påverkan på hur maten smakar.

Vilka oljor för att ytbehandla wokpanna

Vissa oljor har även en hög rökpunkt, vilket innebär att du kan steka maten i högre temperaturer utan att maten bränner.

Undvik oljor med en låg rökpunkt, exempelvis olivolja och sesamolja.

Istället bör du använda sojabönsolja, druvkärneolja, avokadoolja, jordnötsolja eller vegetabilisk olja.

Liknande Artiklar