Ren-gjutjärnspanna

Rengöra gjutjärnspanna på rätt sätt – Gör så här

Gjutjärnspannor och grytor rengörs inte på samma sätt som exempelvis rostfritt stål och teflon.

Eftersom gjutjärn är ett naturligt material med en naturlig non-stick-beläggning, så är det viktigt att du tar hand om pannan på rätt sätt.

Så här gör du för att rengöra en gjutjärnspanna på bästa sätt.

Vi går också igenom hur du får bort fastbränd mat, rost och hur du oljar in gjutjärn.

Hur man rengör en gjutjärnspanna

Flera-gjutjärnspannor

För att rengöra en gjutjärnspanna behöver du endast varmvatten och en stekspade i trä eller gummi.

Allt du behöver göra är att spola rent gjutjärnspannan med varmvatten och skrapa med stekspaden.

I situationer där matrester inte går bort, så kan du använda en liten klick milt diskmedel.

Många tror att man inte ska använda diskmedel i gjutjärn, vilket till viss del är korrekt. Du ska inte använda mycket, då det kan skada beläggningen. Men diskmedel nuförtiden är inte lika starkt som det var förr i tiden.

Tidigare använde man lut och vinäger i diskmedel. Det har en slitande effekt på beläggningen och skadar gjutjärnet. Idag innehåller diskmedel sällan dessa två ingredienser.

Men börja alltid med varmvatten, en stekspade och lite papper. Försök spola och skrapa bort så mycket som möjligt innan du använder diskmedel.

Torka och olja in gjutjärnspannan

När rengöringen av gjutjärnspannan är avklarad, så är det dags för att torka redskapet. Börja med att torka med en handduk eller papper, för att sedan ställa den i diskstället för att lufttorkas.

När pannan är helt ren och torr kan du olja in pannan. Här kan du läsa mer ingående om hur man oljar in en gjutjärnspanna.

Hur man oljar in pannan:

  • Placera stekpannan på spisplattan på hög temperatur. Ungefär 60% av spisens maximala effekt.
  • Häll i ett tunt lager olja i pannan eller grytan. Pensla ut oljan över hela stekytan och kanterna på pannan.
  • När gjutjärnet börjar bli varmt så höjer du temperaturen. Om din spis har en maxeffekt på 10, så kan du använda 8 eller 9.
  • Om olja börjat försvinna eller blivit ojämnt fördelat, kan du hälla i och pensla ut mer olja.
  • Hela processen ska ta ungefär 10 minuter, räknat från steg ett.
  • Stäng av spisplattan, men låt gjutjärnspannan stå kvar tills den svalnat.
  • När pannan eller grytan är i rumstemperatur är det dags att spola den rent med varmvatten.

Genom att olja in gjutjärnspannan på det här sättet så återskapar och förstärker du pannans non-stick-beläggning.

Kom ihåg att pannan ska vara helt ren och inte innehålla några matrester när du oljar in den.

Få bort fastbränd mat i gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna-med-ägg

Om din gjutjärnspanna inte har oljats in på ett tag, eller om du inte använder tillräckligt med fett när du lagar mat, så kan matrester bränna fast i stekytan.

Det kan också ske om du har lämnat mat för länge i pannan på för hög värme.

Det bästa sättet för att få bort bränd mat i gjutjärn är genom att använda en matskrapa eller stekspade och varmvatten.

Om maten fortfarande inte släpper kan du hälla i lite vatten i pannan och låta det stå i 3 till 5 minuter. Spola sedan bort vattnet och försök skrapa bort matresterna under rinnande varmvatten igen.

När du fått bort alla matrester och gjutjärnspannan torkat, så är det rekommenderat att olja in stekpannan igen för att stärka non-stick-beläggningen.

Få bort rost från gjutjärn

Rost i gjutjärnsgrytor och pannor är ett resultat av att materialet utsatts för fukt och vätskor under längre perioder. Därför är det viktigt att alltid torka gjutjärn för hand, men också låta den lufttorkas.

För att bli av med rosten måste du rengöra pannan, för att sedan förstöra beläggningen – eftersom det är där rosten sitter.

Efter det återskapar du en ny non-stick-beläggning.

1. Skrubba gjutjärnspannan

Att skrubba gjutjärn med en hård borste eller stålull är något du aldrig bör göra. Förutom nu.

Målet är att ta bort ytbeläggningen för att sedan återskapa den.

Använd varmvatten och en hård borste för att skrubba pannan eller gjutjärnsgrytan. Du behöver använda mer kraft än vanligt – men ta inte i för mycket.

Om du använder för mycket kraft riskerar du att slipa ner gjutjärnet. Du vill endast ta bort beläggningen.

2. Torka gjutjärnet

När du rengjort och tagit bort beläggningen ska du torka pannan. Använd en ren handduk eller papper för att torka pannan utvändigt och invändigt.

Din panna ska vara helt fri från rost, olja och matrester. Inget ska finnas kvar.

Låt även stekpannan lufttorkas om det skulle behövas.

3. Ugn och olja

Sätt på ugnen mellan 250 och 300 grader. Under tiden som ugnen värms upp kan du börja olja in gjutjärnspannan.

Vanligtvis brukar man använda en vegetabilisk olja med en hög rökpunkt. Undvik oljor med låg rökpunkt eller som har starka smaker. Du vill ha en olja med neutral smak.

När pannan är inoljad och ugnen är uppvärmd så placerar du pannan i ugnen. Du kan lägga folie under pannan så att oljan inte droppar ner i ugnen.

4. Ta ut gjutjärnspannan

När pannan eller grytan har stått i ugnen i ungefär en timma, så är det dags att ta ut den. Placera den på spisen eller köksbänken och låt den svalna.

Du har nu återskapat non-stick-beläggningen i stekpannan. I vissa fall kan du behöva genomföra processen från steg 3 ett par gånger för att verkligen stärka beläggningen.