Färdiglagad-mat

Så förhindra du att ris fastnar i riskokaren

Riskokare är otroligt smidiga att använda och kan spara dig mycket tid. De är också enkla att rengöra och riset blir regelbundet bra.

Det finns relativt få nackdelar med riskokare.

Men det finns små problem som kan dyka upp, exempelvis att ris fastnar i botten av riskokare. Det kan du däremot lösa väldigt enkelt.

Förhindra att ris fastnar i riskokaren

För att minimera risken för att ris klibbar fast i riskokaren, så finns det ett par saker du kan göra:

Spola riset med vatten. Det är alltid rekommenderat att spola riset med vatten innan du börjar koka det.

När ris fraktas i lastbilar, eller förvaras på lager, så skaver riskornens stärkelse mot varandra. Den här pudriga stärkelsen hamnar då utanpå riskornen och gör riset mycket klibbigare vid tillagning. Börja därför med att spola riset innan de åker ner i riskokaren.

Smör i riskokaren. Gnid in kärlet i riskokaren med ett lätt täcke av smör, eller matlagningsspray. Det motverkar att riset klibbar fast. Om din riskokare inte har en nonstick-beläggning så kan det vara till stor hjälp.

Använd rätt mängd vatten. Vitt ris behöver i regel mindre vatten än brunt ris. Ju mer vatten du använder när du kokar ris, desto klibbigare kommer det att bli. Läs därför instruktionerna för riset och riskokaren innan du tillagar riset.

Använd värmefunktionen

En av fördelarna med riskokare än deras värmefunktion. När riset i klart stängs kokningen automatiskt av, men du kan välja att använda en funktion som gör att riset behåller värmen utan att kokas.

Det här är givetvis tidseffektivt och bekvämt, men det kan också motverka att ris klibbar fast i maskinen.

Ångan som finns i riset kommer att spridas runt i maskinen och allt ris som fastnat i botten kommer långsamt att lossna när ångan absorberas.

Du kommer att behöva använda värmefunktionen i 10-60 minuter för att det här ska fungera.

Ta hand om nonstick-beläggningen

Vad många inte vet är att om kärlet har repor så ökar det risken för att ris klibbar fast. Oavsett om din maskin har anti-stick-beläggning eller ej.

Men om din riskokare har anti-stick, så förstörs beläggningen om maskinen repas.

Använd därför alltid köksutrustning som är tillverkad av trä, nylon, gummi eller silikon när ”arbetar” på insidan av riskokaren. Ta aldrig upp ris och skrapa aldrig insidan med något som är gjort av metall, då det repar och förstör ytan.

Att använda rätt utrustning kommer att öka maskinens livslängd, men också minska mängden ris som klibbar fast i det repade materialet.