Knivblad

7 Sätt du omedvetet förstör dina köksknivar på

All köksutrustning bör hanteras varsamt, men knivar är extra delikata och det är viktigt att de vårdas på rätt sätt. Här är sakerna du aldrig bör utsätta dina knivar för.

Vi har identifierat de 7 vanligaste sakerna folk gör som förstör deras köksknivar.

Tidigare publicerade vi en artikel om hur du tar hand om köksknivar på bästa sätt – nu är det dags att se vad du inte ska göra.

7 Sätt du förstör dina köksknivar på

Om du vill att dina knivar ska behålla skärpan länge och ha en lång livslängd, då måste du undvika de här sakerna.

1. Lägga knivarna i diskmaskinen

Det gör ont i kockhjärtat att höra om hur vissa människor lägger sina knivar i diskmaskinen.

Det varma vattnet, ångan och diskmedlet är ett perfekt recept för att förstöra bladet och handtaget.

Diskmedlet kan missfärga bladet, vilket vore förfärligt, allra främst om du har en snygg santokukniv med Damascus-mönster.

Det finns även en överhängande risk att knivarna studsar, nuddar och gnider mot annat material – vilket kommer att göra dem slöa.

2. Förvara knivarna i en låda

Få saker förstör köksknivar så bra som en besticklåda.

Knivarna gnids och trycker mot annan utrustning, oftast av metall, vilket resulterar i repor och fula jack.

Det är också en fråga om säkerhet, då vassa knivar som ligger huller om buller i en låda är lättare att skada sig på.

Förvara alltid dina knivar antingen i en knivlist eller ett knivblock – det inte bara är hundra gånger bättre för knivarna, det är också supersnyggt!

3. Lufttorka kökskniven

Det spelar ingen roll vilket material kniven är tillverkad av – de ska aldrig lufttorkas!

Så fort du har tvättat kniven så bör du ta en handduk och torka av den. Se till att de verkligen är helt torra.

Anledningen är att om vätska eller fukt lämnas kvar, så kommer kniven att rosta. Även rostfritt stål kan rosta, trots namnet.

4. Använder fel skärbräda

Alla dina skärbrädor ska vara i antingen trä eller plast. Det är snällast mot knivarna och det är mest hygieniskt.

Marmor och glas må se vacker och elegant ut, men det är en dödsdom för dina knivar. Skär aldrig någonsin på ett annat underlag än trä eller plast.

Om du behöver köpa en ny skärbräda kan du läsa vår artikel där vi listar de bästa skärbrädorna. Där hittar du all information du behöver för att välja rätt skärbräda för dina knivar.

5. Drar kniven längs skärbrädan

När vi ändå är inne på ämnet skärbrädor. Det här är en otroligt vanlig sak som folk gör, vilket kan sabba bladet totalt.

Det vi syftar på är när du har skurit eller hackat klart råvarorna och sedan drar dem åt sidan, med bladet riktat neråt. Du drar alltså knivbladet sidled.

Kniven är gjord för att hacka eller skiva rakt, inte dras åt sidan. Om du drar åt sidan kommer bladet att bli slött och oskarpt.

Vänd istället på kniven så att du använder toppen av bladet (baksidan) när du drar maten åt sidan. Alternativt använd din hand.

6. Slipa knivarna på fel sätt

Att slipa köksknivar är inte speciellt avancerat nuförtiden, men det är fortfarande möjligt att du gör fel eller begår misstag.

Använd fel teknik eller fel utrustning och slipningen kan få motsatt effekt. Det absolut enklaste sättet är att använda en knivslip, då maskinen sköter den största och viktigaste delen av jobbet. Perfekt för hemmakockar.

7. Använda kniven till annat än mat

Vi alla har begått det här misstaget, trots att vi vet bättre. Man har ingen sax eller kniv nära till hands och istället för att gå och hämta en, så tar man närmaste kökskniven.

Aja-baja!

Köksknivar är gjorda för att skära mat. Inte för att skära i tejp eller kartong, öppna flaskor eller skruvar.

Det är inte bara av hygieniska skäl eller för att vi har någon sorts yrkesstolthet och anser att köksutrustning bara får användas till kökssaker. Ungefär som när man gick i skolan och inte fick sparka på basketbollen.

Men faktum är att kniven går sönder när du använder den till annat än mat. Den kommer att bli slö och skadas. Använd din ostkniv endast till ost, köttkniven endast till kött och så vidare.