Skärbräda-kniv-grönsaker

Så här rengör du din skärbräda i trä

Att ta hand om sin köksutrustning på rätt sätt, har blivit lite av en förlorad konst.

Framförallt när det kommer till skärbrädor i trä. Vilket i sin tur kan leda till katastrofala problem, då just skärbrädor kan bli riktiga bakteriehärdar.

Andra problem kan uppstå om du inte tar hand om skärbrädan på rätt sätt, bland annat kan den böjas och förminskas.

Rengör din skärbräda i trä med 3 enkla steg

Att kunna rengöra en träbräda i trä är A och O när det kommer till hygien i köket.

Följ de här enkla stegen och du är före de flesta när det kommer till renhållning och hygien.

1. Rengör skärbrädan

Använd varmt vatten, en svamp och en mindre mängd diskmedel.

Skrubba sedan bort mat, vätskor och smuts som finns på skärbrädan. Kom ihåg att det viktiga är inte hur mycket diskmedel du har, utan hur mycket vatten du använder och hur bra du skrubbar med svampen.

Var noga när du skrubbar med svampen och gör det under rinnande vatten, så att varenda liten partikel försvinner bort från skärbrädan.

2. Desinfektera skärbrädan

För att desinfektera skärbrädan kan du använda vit vinäger och bakpulver. Kom ihåg att enbart använda vit vinäger, då annan vinäger kan göra så att skärbrädan börjar lukta.

Häll ut ungefär 2 dl bakpulver över skärbrädan. Se till så att det finns på de allra värsta delarna där mest smuts och fläckar finns. Häll sedan 2 dl vinäger över skärbrädan, så att det blandas med bakpulvret.

Ta sedan en handduk eller tygbit och smeta ut blandningen över hela skärbrädan. Låt det sedan stå så i ett par minuter.

Det här kommer inte bara desinfektera brädan, men även ta bort eventuella fläckar.

Skölj sedan av skärbrädan med varmvatten riktigt noga.

3. Torka skärbrädan

Efter att du har desinfekterat och sköljt brädan, så är det väldigt viktigt att du torkar av den.

En blöt och fuktig träskärbräda kan böjas och ändra form. Det händer när träet utsätts för mycket vatten, exempelvis när den tillåts stå kvar otorkad eller legat i vatten.

För mycket vatten sugs nämligen in i träets fiber och sväller upp. Det här är en vanlig anledning till varför många skärbrädor i trä ”går sönder”, för att man har utsatt den med för mycket vatten.

Det här är varför man aldrig lägger en skärbräda i trä i diskmaskinen.

Så nu är det dags att torka brädan noga med en torr handduk. Var noga.

När du är klar, så ställer du den vid diskhon eller annan plats där både baksidan och framsidan har fritt luftflöde.

4. Olja in skärbrädan

Det här är inte nödvändigt och är inte ett steg som tillhör rengöringsprocessen.

Än dock är det bra att olja in dina skärbrädor av trä ibland.

Vi skrev tidigare en artikel om hur man oljar in en skärbräda i trä – om du vill gå djupare på ämnet.

När brädan är torr, så kan du applicera olja över hela skärbrädan. Använd rikligt med olja, så att det riktigt dryper.

Du kan använda exempelvis mineralolja, kokosnötsolja, paraffinolja eller bivax.

Använd aldrig olivolja eller solrosolja, då det kommer att förstöra brädan – främst genom lukter som är svåra att bli av med.

Efter att du har hällt olja över skärbrädan, så tar du en pensel eller handduk och sprider ut den över hela brädan. På kanterna, framsidan och baksidan. Var försiktig så att handduken eller penseln inte suger upp för mycket olja.

Låt sedan skärbrädan stå, med fritt luftflöde på fram- och baksida, i ett par timmar. Helst över natten.

Vilken skärbräda är bäst

Det finns ett stort urval av skärbrädor att välja på idag.

De material du bör använda är plast och trä, inget annat. Övriga material är oftast dåliga för kniven, eller så är de ohygieniska.

Vi gör årligen ett stort test för att hitta den bästa skärbrädan just nu. I den guiden kan du både hitta de mest prisvärda skärbrädorna, både i trä och plast, men också få tips på hur man väljer en skärbräda.

När du ska köpa en ny skärbräda, är det främst materialet och designen du ska titta på, för att avgöra om det är ett bra köp eller ej.

I artikeln här ovanför, går vi djupare inpå vad du behöver veta och kunna för att göra ett lyckat köp.