Kvinna-håller-i-skärbräda

Bästa Skärbrädan 2021 – 3 Bäst i test Skärbrädor

Bäst i test

BILDTAGGHÄR

Skagerak teak skärbräda

Bästa skärbrädan på marknaden

Skärbrädan är gjord av teak, vilket är ett träslag som man tidigare brukade bygga skepp av. Med andra ord handerar den vatten, syror och safter ypperligt!

Runt skärbrädan finns en skåra som samlar upp safter och smulor. En smart och snygg design! Passar in i varje modernt hem.

Bagaren och kocken

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa skärbrädan

Det finns två viktiga anledningar till att använda en bra skärbräda.

Dels är det mer hygieniskt och dels innebär det att dina knivar håller sig längre.

Skärbrädor används inte bara för bekvämlighetens skull, utan de påverkar både maten och övrig köksutrustning (kniven) i allra högsta grad.

En dålig skärbräda kan göra dina knivar slöa och det kan innebära en ohygienisk arbetsmiljö.

Framförallt materialet är viktigt när man väljer en skärbräda. Mer om det längre ner.

Först ska vi slänga ett öga på de bästa skärbrädorna som främjar hygien, en bekväm arbetsmiljö och som är snälla mot kniven.


Bäst i test: Skagerak teak skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Träslaget är fenomenalt
 • Enkel att rengöra
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Det finns dyrare och det finns billigare skärbrädor. Om du är van vid att köpa plastskärbrädor på ICA så kommer du att få en chock av både priset och kvaliteten.

Om du tidigare använt skärbrädor av trä, så kommer du att bli väldigt imponerad av Skagerak.

Materialet är av störst betydelse när det kommer till skärbrädor. Den här modellen är gjord av teak, vilket är ett träslag som kommer från Asien. Historiskt sett så brukade man bygga skepp av just teak, då trätypen tål fukt mycket bra och dessutom är ovanligt stark.

Andra träsorter behöver oftast någon form av behandling och oljning för att behålla sin form, men också för att hålla borta bakterier och parasiter.

Teak behöver det ytterst sällan, då den har ett naturligt skydd mot förruttnelse och bakterier. Vilket gör den perfekt för möbler och utrustning som utstår svåra väderförhållanden, vätska och fukt.

Med andra ord: utmärkt för skärbrädor!

Utmed kanten av brädan finns en skåra, vars uppgift är att plocka upp köttsaft, smulor och annat som kan tänkas rinna eller komma från det du skär. En smart design för att undvika att hela bänken blir kladdig, våt eller nersmutsad. Allt stannar på skärbrädan.

Arbetsytan är stor och har utrymme för det mesta. Den här skärbrädan finns i olika storlekar, så du kan välja om du vill ha en liten, stor eller medium skärbräda.

Rent designmässigt så är det en snygg skärbräda som kan användas till att hacka upp sallad och kött, men också till att servera mat på under högtider. Den har en exklusiv och naturlig look.

Sammanfattning:

En riktigt snygg skärbräda helt gjord i ändträ. Den är väldigt funktionell med sina inbrända handtag, samt skåra som gör att inga safter rinner ut på diskbänken eller bordet.

Ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha både stil och funktionalitet.


Bäst budgetval: Global stor skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Går snabbt att tvätta
 • Snäll mot kniven
 • Billig
 • Superenkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

 • Finns bara i svart

Du kanske höjer på ögonbrynen nu. En stor skärbräda i plast för under 200 kronor, vad gör den i vår bäst i test-lista?

Oroa dig inte, vi har inte tappat förståndet.

Trä är exklusivt, bra för knivseggen och är många gånger bäst på att hålla bakterier borta. Men det innebär inte att plast är ett dåligt val.

Plastskärbrädor är lätta, väldigt enkla att tvätta (många gånger går de att ha i diskmaskinen) och är snälla mot kniven.

Just den här modellen är gjord av Global, som är en av de främsta tillverkarna av knivar. Bland annat utnämndes en av deras kockknivar till bäst i test av oss. Poängen är att de kan köksredskap och framförallt knivar.

Deras skärbrädor är gjorda med knivar i åtanke, vilket också är anledningen till varför den här skärbrädan är gjord i LD-PE plast som är extra skonsamt för knivbladet.

Skärbrädan har också skåror längst sidorna för att plocka upp eventuell vätska. Det är ovanligt för plastbrädor som vanligtvis bara har en enda stor yta.
Sammanfattning:

Den är oerhört billig, enkel att rengöra, snäll mot kniven och har en effektiv design. Vad mer kan man önska? Den vinner inga stilpoäng, men den får jobbet gjort – till ett billigt pris.

Om du letar efter en skärbräda i plast så är det här ett självklart val.


Mest effektiv: Continenta skärbräda med lådor

Anledningar att köpa:

 • Lådor på undersidan
 • Stabil
 • Exklusiv
 • Väldigt funktionell
 • Otroligt snygg
Anledningar att inte köpa:

 • Diskmedel bör undvikas
 • Övre prisklassen

Den här skärbrädan är helt gjord i trä, förutom lådorna på undersidan som är gjorda av rostfritt stål.

Ytan på brädan är väldigt stor och träet är stabilt och skönt att arbeta på. Trots att brädan är lite upphöjd, så att lådorna får plats på undersidan, är konstruktionen väldigt robust och stabil. Den håller sin position när du hackar och skär.

Det som utmärker den här skärbrädan är finessen att kunna ha lådor på undersidan. Det är oerhört smidigt och bekvämt att bara dra ner grönsakerna i lådorna. Istället för att behöva lyfta på skärbrädan eller ta upp det man hackat med händerna och lägga i grytan.

Eftersom den här skärbrädan är gjord av gummiträ, så bör du undvika diskmedel. Använd en fuktig trasa och olja för att rengöra den.

Sammanfattning:

En riktigt bra och stor skärbräda med praktiska kantiner på undersidan. Konstruktionen är väldigt stabil och står på plats när du hackar och skär.

Skärbrädan är en av de dyrare, men om den är inom din budget så är det helt klart en av de bästa skärbrädorna i trä. Den har allt du kan tänkas vilja ha. Helt klart en av våra favoriter.


Vilken skärbräda är bäst för dig

Mycket skiljer sig skärbrädor emellan. Allt från material, till design och prissättning.

Det första du bör titta på är materialet.

 • Val av material
 • Hur ska du använda skärbrädan
 • Rengöringsmöjligheter
 • Är den snäll mot kniven

Val av material

En rekommendation är att alltid ha en träskärbräda och en plastskärbräda där hemma. Plast är effektivt och behändigt, just därför att de är så simpla och enkla att tvätta. De flesta kan användas i diskmaskinen utan problem.

Plastbrädor är även otroligt billiga. De vinner inga stilpoäng, men de får arbetet gjort på ett enkelt och snabbt sätt. Det är rekommenderat att byta plastskärbrädor drygt en gång om året, vilket inte bör vara något problem då de kostar mellan 100 och 300 kronor.

I vår bäst i test-lista hittar du en riktigt bra skärbräda av plast från knivtillverkaren Global.

Träbrädor är å andra sidan väldigt snälla mot kniven, håller längre och känns skönare att använda. De flesta kockar föredrar att skära och hacka på träunderlag än plast.

Om du ska använda skärbrädan hemma 1 eller 2 gånger om dagen, så rekommenderar vi att du köper en plast och en trä för att variera dig.

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan skärbrädor i trä och plast.

Skärbrädans design

En del skärbrädor har även en design som gör att de fungerar som serveringsbrickor vid speciella tillfällen. Framförallt runda skärbrädor är populära vid sådana sammanhang.

Tänk efter vad du kan tänkas vilja använda brädan till – bara för att skära och hacka lök eller ska den också fungera vid servering av ost och annat gott?

Brädan ska tvättas också

Många glömmer även bort rengöringsmöjligheterna på skärbrädor. Träbrädor är, generellt sett, känsliga mot fukt. Så de rengörs bäst med hjälp av en fuktig handduk, för att sedan smörjas med vanlig matolja. Det kan ta lite tid och alla har inte lust att göra det jobbet.

Plastbrädor är desto enklare att rengöra, då man kan använda tvål och vatten – vilket gör dem rena på någon minut.

Ett annat alternativ är träslaget teak, vilket är materialet som vår bäst i test-vinnare har, som är enklare att rengöra än övriga trätyper.

Hur snäll är skärbrädan mot kniven

Det har blivit populärt att använda skärbrädor gjorda av marmor och glas. Den trenden har nog fått all världens kockar att höja på ögonbrynen och skaka på huvudet.

Glas och marmor ser snyggt ut, men det är direkt skadligt för kniven. Knivbladet kommer att bli slö inom en väldigt kort tid – så du gör bäst i att antingen skippa den typen av material helt, eller låta brädorna fungera som dekoration.

Kom ihåg att en skärbräda inte bara är gjord av hygienskäl och för att det ska bli minskat dräll på köksbänken. De är även gjorda för att din kockkniv ska slitas ut så lite som möjligt.

Material i skärbrädor

Skärbrädor görs i flera olika typer av material – men endast två av dem bör du använda.

Materialet i skärbrädan påverkar både kniven och hygienen. Därför är det väldigt viktigt att hålla koll på för- och nackdelarna med respektive material.

Trä

De bästa skärbrädorna är gjorda av trä. Möjligen inte det mest populära, eftersom plast är billigare och enklare att rengöra. Men hemma i köket så har träbrädor definitivt sin plats.

Vid större kvantiteter av mat, dagligen, så kan det vara rekommenderat att använda en plastbräda istället.

Trä är snällt mot kniven och gör så att bladet inte slits så mycket. En skärbräda i trä är dessutom mångt mycket snyggare än plastbrädor, vilket gör att de ofta också används som serveringsbrädor.

Det negativa med skärbrädor i trä är att de behöver mer omvårdnad. Fukt är en fiende till trä, så det är viktigt att man inte använder för mycket vatten. Helst ska man tvätta brädan med lite vatten och en handduk, för att sedan olja in skärbrädan.

Använd aldrig en träskärbräda i diskmaskinen. Du kan läsa här om hur du rengör en skärbräda i trä på bästa sätt.

Trä är naturligt och generellt sett mycket bättre för hemmakocken än andra typer av material.

Plast

Plast är, för många, det bästa alternativet om man jobbar länge och mycket i köket. Att rengöra en träbräda kan helt enkelt konsumera för mycket tid ibland. Plast är mycket enklare och kan spara dig mycket tid.

Plastbrädor är inte lika snygga och de är lite elakare mot knivbladen än en bräda av trä. Man får helt enkelt avgöra vad man ska laga, hur ofta och vilken tid man har. Därför är det rekommenderat att ha både plast och trä i beredskap där hemma.

Plast håller dessvärre inte speciellt länge. I ett vanligt hushåll brukar man behöva köpa en ny plastbräda en gång om året, vilket är helt ok med tanke på det billiga priset.

Marmor och glas

Undvik de båda som pesten. Jag har sett att det finns ”experter” som ibland rekommenderar den här typen, men de har nog aldrig satt sin fot i ett professionellt kök förut.

Den här typen av material förstör dina knivar.

Det finns inget mer att säga om saken. Det enda du kan använda brädor av marmor och glas till är vid servering och dekoration. Men då är de inte skärbrädor – utan serveringsbrädor.

Köp en skärbräda i trä eller plast istället, helst en av varje. Men låt inte dina knivar nudda vid marmor eller glas.

Vilken skärbräda är bäst för vilket kök

Kom ihåg att restauranger använder sina skärbrädor konstant. Att använda skärbrädor av trä är ovanligt i professionella miljöer.

Vanligtvis använder man vita skärbrädor av plast. Detta då man kan tvätta dem för hand eller i diskmaskinen direkt och sedan börja använda dem igen. Valet av färg (vit) är för att man enkelt ska kunna identifiera smuts eller slitage.

En del restauranger har valt att använd gröna skärbrädor för grönsaker, röda för kött och så vidare. Vi rekommenderar vår artikel om vilka färger på skärbrädan du bör använda för olika råvaror..

Vissa restauranger använder givetvis träbrädor också, men långt ifrån alla. Det beror på typ av matlagning, intensitet och storleken på köket.

Om du lagar mat där hemma 1-2 gånger per dag, så går det utmärkt att använda en skärbräda av trä. Fördelarna är många. Skillnaden mellan hemmaköket och den upptagna restaurangen är just att den är upptagen. De måste hela tiden diska, rengöra, skära och hacka.

Liknande Artiklar