Kvinna-håller-i-skärbräda

Bästa skärbrädan 2024 – Topp 6 skärbrädor

Bäst i test

Nordwik-skärbräda-bäst-i-test

Nordwik Skärbräda Ändträ

Bästa skärbrädan på marknaden

Den är snygg, praktisk och har ett lågt pris. Man har använt ändträ av väldigt hög kvalité, vilket är både snällt mot dina knivar och enkelt att arbeta med. Ett riktigt kap!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa skärbrädan

Det finns två viktiga anledningar till att använda en bra skärbräda.

Dels är det mer hygieniskt och dels innebär det att dina knivar håller sig längre.

Skärbrädor används inte bara för bekvämlighetens skull, utan de påverkar både maten och övrig köksutrustning (kniven) i allra högsta grad.

En dålig skärbräda kan göra dina knivar slöa och det kan innebära en ohygienisk arbetsmiljö.

Framförallt materialet är viktigt när man väljer en skärbräda. Mer om det längre ner.

Först ska vi slänga ett öga på de bästa skärbrädorna som främjar hygien, en bekväm arbetsmiljö och som är snälla mot kniven.


Bäst i test: Nordwik Skärbräda Ändträ

Anledningar att köpa:

 • Otroligt hög kvalité
 • Utmärkt material för dina knivar
 • Lågt pris
 • Handtag på undersidan
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

 • Saknar skåra för att samla upp safter

Nordwik hade inga skärbrädor på förra årets lista – men i år har de tagit oss med storm! Brädan är gjord av ändträ, vilket är extra snällt mot dina köksknivar.

Vi gillar också att man har fasat ut två handtag på undersidan. Det gör det enkelt att lyfta och förflytta skärbrädan. Ja, till och med använda den som serveringsfat.

Vi föredrar skärbrädor med en skåra runtom brädan, så att alla safter och delar av råvara samlas upp. Det finns tyvärr inte på den här brädan, men den höga kvalitén överglänser det faktum.

Skärbrädan är superenkel att använda och prismässigt är den ett riktigt kap. Andra tillverkare hade utan tvekan lagt på åtskilliga hundralappar i priset.

Det låga priset är en stor bonus!

Brädan finns i två olika storlekar: 28 cm och 40 cm.

Sammanfattning:

Snygg, praktisk och lågt pris. Det här är en självklart bäst i test-vinnare för i år.

Skärbrädan är gjord av ändträ, som är ett otroligt snällt material för dina köksknivar. Man har även gröpt ur två handtag på vardera sida, vilket gör det busenkelt att förflytta och bära på brädan.

Vi älskar allt med den här skärbrädan och för det här priset är det verkligen ett kap!


Väldigt Populär: Anders Petter Signerat Skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Hög stabilitet
 • Gummifötter på undersidan
 • 4 cm hög
 • Snygg design
Anledningar att inte köpa:

Det här är en riktigt rejäl skärbräda för dig som behöver extra stabilitet och kontroll.

Skärbrädan skiljer sig en hel del från många andra skärbrädor. Den har gummifötter på undersidan för optimal stabilitet. Höjden på brädan är hela 4 cm.

Den är med andra ord mer upphöjd än de flesta andra skärbrädor du testat tidigare. Det är en personlig preferens vad du föredrar, men vi gillar upphöjningen skarpt!

Brädan är tillverkad av amerikansk ek, vilket är ett hårt material som är enkelt att arbeta på. Men du kommer att behöva underhålla brädan en del.

Vi gillar att det finns en rejäl skåra/ränna runtom hela skärbrädan, för att plocka upp eventuella safter och juicer.

Du får mycket valuta för pengarna här. Det är en gedigen skärbräda – som dessutom ser väldigt snygg ut!

Sammanfattning:

Med sina gummifötter på undersidan och höjd på 4 cm, så är det definitivt en av de stabilaste skärbrädorna vi tittat på.

Det känns väldigt bekvämt och säkert att hacka och skiva råvaror på den här brädan.

Brädan är gjord av kvalitativ ek, vilket är ett snyggt och bra val av material för en skärbräda. Men kom ihåg att du kommer att behöva underhålla den en del.

Överlag är det en riktigt bra skärbräda med många positiva recensioner på nätet. Vi ställer in oss i kören och håller med om vilken klass det här på den här brädan. Mycket bra!


Redaktörens Val: Culimat Ek Skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Väldigt snygg
 • Mellanstor storlek
 • Nordisk ek
 • Ränna runt hela skärbrädan
 • Robust
 • Väldigt hög kvalité
Anledningar att inte köpa:

 • Något dyrare än övriga

Ingen topplista är komplett utan Culimats skärbräda. Den är helt gjord av nordisk ek och har en stilren design med en ränna runtom.

Även den här skärbrädan är ganska hög med sina 4 cm. Det är en medelstor skärbräda med 40 cm på längden/djupet och 25 cm på bredden. Så den kan definitivt användas till flera olika typer av råvaror, stora som må.

Det märks direkt att det är bra kvalité på skärbrädan och den är mycket enkel att använda.

Vi får lov att ge Culimat stilpoäng för den här skärbrädan också, den är riktigt snygg. Du kan helt klart använda den som dekoration när den inte används.

Men mest troligt är att det blir din huvudskärbräda – så bra är den.

Sammanfattning:

En supersnygg mellanstor skärbräda gjord av nordisk ek.

Den har en ränna som går runt hela skärbrädan för att samla upp eventuellt spill, så att du slipper få det på köksbänken.

Den är något kostsam om man jämför med övriga brädor, men utan att vara dyr.

Det är en av våra favoritbrädor för i år och om den är inom din budget, har det här potential att bli en av dina bästa skärbrädor någonsin.


Bästa Stora Skärbrädan: Nordwik XXL Skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Väldigt stor
 • Ränna för köttsaft
 • 78 cm bred
 • Gjord av ek
 • Elegant design
Anledningar att inte köpa:

 • Kan vara för stor för väldigt små kök

När man gav den här skärbrädan ”XXL” så överdriv man inte. Den är verkligen stor!

Skärbrädan är 78 cm på bredden, 38 cm lång/djup och 4 cm hög. Om du vill kunna hantera mycket råvara på en gång, eller av annan anledning vill ha mycket plats, då är det här ett självklart köp.

Alla kockar har någon gång skivat en kyckling eller annat kött, och behövt lägga de skivade bitarna på en tallrik för att skärbrädan är för liten. Med den här brädan är det problemet som bortblåst.

Men brädan är inte bara stor – den har även designen och kvalitén på sin sida.

Skärbrädan är gjord av massiv ek, vilket talar gott för livslängden och hållbarheten. Fukt och vassa knivar är med andra ord inga som helst problem.

Den är även utrustad med en ränna för köttsaft och annat.

Om du letar efter en snygg och rejäl skärbräda som ger dig mycket arbetsyta, då är det här den bästa skärbrädan för dig. Oslagbart!

Sammanfattning:

En riktigt stor skärbräda med hela 78 cm på bredden! Du kommer att få plats med alla typer av råvaror här, oavsett mängd.

Vi gillar också materialet man valt, vilket är ek, som är känt för att hantera fukt och hårda tag bra. Det bådar gott för framtiden.

Sist men inte minst, är den också otroligt snygg. Den känns exklusiv och elegant och passar definitivt in i varje typ av kök.

Om du vill ha en stor skärbräda – då är det här ett givet val.


Bäst i plast: Global stor skärbräda

Anledningar att köpa:

 • Går snabbt att tvätta
 • Snäll mot kniven
 • Billig
 • Superenkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

 • Finns bara i svart

Du kanske höjer på ögonbrynen nu. En stor skärbräda i plast för under 200 kronor, vad gör den i vår bäst i test-lista?

Oroa dig inte, vi har inte tappat förståndet.

Trä är exklusivt, bra för knivseggen och är många gånger bäst på att hålla bakterier borta. Men det innebär inte att plast är ett dåligt val.

Plastskärbrädor är lätta, väldigt enkla att tvätta (många gånger går de att ha i diskmaskinen) och är snälla mot kniven.

Just den här modellen är gjord av Global, som är en av de främsta tillverkarna av knivar. Bland annat utnämndes en av deras kockknivar till bäst i test av oss. Poängen är att de kan köksredskap och framförallt knivar.

Deras skärbrädor är gjorda med knivar i åtanke, vilket också är anledningen till varför den här skärbrädan är gjord i LD-PE plast som är extra skonsamt för knivbladet.

Skärbrädan har också skåror längst sidorna för att plocka upp eventuell vätska. Det är ovanligt för plastbrädor som vanligtvis bara har en enda stor yta.
Sammanfattning:

Den är oerhört billig, enkel att rengöra, snäll mot kniven och har en effektiv design. Vad mer kan man önska? Den vinner inga stilpoäng, men den får jobbet gjort – till ett billigt pris.

Om du letar efter en skärbräda i plast så är det här ett självklart val.


Effektiv: Continenta skärbräda med lådor

Anledningar att köpa:

 • Lådor på undersidan
 • Stabil
 • Exklusiv
 • Väldigt funktionell
 • Otroligt snygg
Anledningar att inte köpa:

 • Diskmedel bör undvikas
 • Övre prisklassen

Den här skärbrädan är helt gjord i trä, förutom lådorna på undersidan som är gjorda av rostfritt stål.

Ytan på brädan är väldigt stor och träet är stabilt och skönt att arbeta på. Trots att brädan är lite upphöjd, så att lådorna får plats på undersidan, är konstruktionen väldigt robust och stabil. Den håller sin position när du hackar och skär.

Det som utmärker den här skärbrädan är finessen att kunna ha lådor på undersidan. Det är oerhört smidigt och bekvämt att bara dra ner grönsakerna i lådorna. Istället för att behöva lyfta på skärbrädan eller ta upp det man hackat med händerna och lägga i grytan.

Eftersom den här skärbrädan är gjord av gummiträ, så bör du undvika diskmedel. Använd en fuktig trasa och olja för att rengöra den.

Sammanfattning:

En riktigt bra och stor skärbräda med praktiska kantiner på undersidan. Konstruktionen är väldigt stabil och står på plats när du hackar och skär.

Skärbrädan är en av de dyrare, men om den är inom din budget så är det helt klart en av de bästa skärbrädorna i trä. Den har allt du kan tänkas vilja ha. Helt klart en av våra favoriter.


Vilken skärbräda är bäst för dig

Bra-skärbräda-för-kockar

Mycket skiljer sig skärbrädor emellan. Allt från material, till design och prissättning.

Det första du bör titta på är materialet.

 • Val av material
 • Hur ska du använda skärbrädan
 • Rengöringsmöjligheter
 • Är den snäll mot kökskniven

Val av material

En rekommendation är att alltid ha en träskärbräda och en plastskärbräda där hemma. Plast är effektivt och behändigt, just därför att de är så simpla och enkla att tvätta. De flesta kan användas i diskmaskinen utan problem.

Plastbrädor är även otroligt billiga. De vinner inga stilpoäng, men de får arbetet gjort på ett enkelt och snabbt sätt. Det är rekommenderat att byta plastskärbrädor drygt en gång om året, vilket inte bör vara något problem då de kostar mellan 100 och 300 kronor.

I vår bäst i test-lista hittar du en riktigt bra skärbräda av plast från knivtillverkaren Global.

Träbrädor är å andra sidan väldigt snälla mot kniven, håller längre och känns skönare att använda. De flesta kockar föredrar att skära och hacka på träunderlag än plast.

Om du ska använda skärbrädan hemma 1 eller 2 gånger om dagen, så rekommenderar vi att du köper en plast och en trä för att variera dig.

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan skärbrädor i trä och plast.

Skärbrädans design

En del skärbrädor har även en design som gör att de fungerar som serveringsbrickor vid speciella tillfällen. Framförallt runda skärbrädor är populära vid sådana sammanhang.

Tänk efter vad du kan tänkas vilja använda brädan till – bara för att skära och hacka lök eller ska den också fungera vid servering av ost och annat gott?

Brädan ska tvättas också

Många glömmer även bort rengöringsmöjligheterna på skärbrädor. Träbrädor är, generellt sett, känsliga mot fukt. Så de rengörs bäst med hjälp av en fuktig handduk, för att sedan smörjas med vanlig matolja. Det kan ta lite tid och alla har inte lust att göra det jobbet.

Plastbrädor är desto enklare att rengöra, då man kan använda tvål och vatten – vilket gör dem rena på någon minut.

Ett annat alternativ är träslaget teak, vilket är materialet som vår bäst i test-vinnare har, som är enklare att rengöra än övriga trätyper.

Hur snäll är skärbrädan mot kniven

Det har blivit populärt att använda skärbrädor gjorda av marmor och glas. Den trenden har nog fått all världens kockar att höja på ögonbrynen och skaka på huvudet.

Glas och marmor ser snyggt ut, men det är direkt skadligt för kniven. Knivbladet kommer att bli slö inom en väldigt kort tid – så du gör bäst i att antingen skippa den typen av material helt, eller låta brädorna fungera som dekoration.

Kom ihåg att en skärbräda inte bara är gjord av hygienskäl och för att det ska bli minskat dräll på köksbänken. De är även gjorda för att din kockkniv ska slitas ut så lite som möjligt.

Material i skärbrädor

Trä-skärbräda

Skärbrädor görs i flera olika typer av material – men endast två av dem bör du använda.

Materialet i skärbrädan påverkar både kniven och hygienen. Därför är det väldigt viktigt att hålla koll på för- och nackdelarna med respektive material.

Trä

De bästa skärbrädorna är gjorda av trä. Möjligen inte det mest populära, eftersom plast är billigare och enklare att rengöra. Men hemma i köket så har träbrädor definitivt sin plats.

Vid större kvantiteter av mat, dagligen, så kan det vara rekommenderat att använda en plastbräda istället.

Trä är snällt mot kniven och gör så att bladet inte slits så mycket. En skärbräda i trä är dessutom mångt mycket snyggare än plastbrädor, vilket gör att de ofta också används som serveringsbrädor.

Det negativa med skärbrädor i trä är att de behöver mer omvårdnad. Fukt är en fiende till trä, så det är viktigt att man inte använder för mycket vatten. Helst ska man tvätta brädan med lite vatten och en handduk, för att sedan olja in skärbrädan.

Använd aldrig en träskärbräda i diskmaskinen. Du kan läsa här om hur du rengör en skärbräda i trä på bästa sätt.

Trä är naturligt och generellt sett mycket bättre för hemmakocken än andra typer av material.

Plast

Plast är, för många, det bästa alternativet om man jobbar länge och mycket i köket. Att rengöra en träbräda kan helt enkelt konsumera för mycket tid ibland. Plast är mycket enklare och kan spara dig mycket tid.

Plastbrädor är inte lika snygga och de är lite elakare mot knivbladen än en bräda av trä. Man får helt enkelt avgöra vad man ska laga, hur ofta och vilken tid man har. Därför är det rekommenderat att ha både plast och trä i beredskap där hemma.

Plast håller dessvärre inte speciellt länge. I ett vanligt hushåll brukar man behöva köpa en ny plastbräda en gång om året, vilket är helt ok med tanke på det billiga priset.

Marmor och glas

Undvik de båda som pesten. Jag har sett att det finns ”experter” som ibland rekommenderar den här typen, men de har nog aldrig satt sin fot i ett professionellt kök förut.

Den här typen av material förstör dina knivar.

Det finns inget mer att säga om saken. Det enda du kan använda brädor av marmor och glas till är vid servering och dekoration. Men då är de inte skärbrädor – utan serveringsbrädor.

Köp en skärbräda i trä eller plast istället, helst en av varje. Men låt inte dina knivar nudda vid marmor eller glas.

Vilken skärbräda är bäst för vilket kök

Stor-skärbräda

Kom ihåg att restauranger använder sina skärbrädor konstant. Att använda skärbrädor av trä är ovanligt i professionella miljöer.

Vanligtvis använder man vita skärbrädor av plast. Detta då man kan tvätta dem för hand eller i diskmaskinen direkt och sedan börja använda dem igen. Valet av färg (vit) är för att man enkelt ska kunna identifiera smuts eller slitage.

En del restauranger har valt att använd gröna skärbrädor för grönsaker, röda för kött och så vidare. Vi rekommenderar vår artikel om vilka färger på skärbrädan du bör använda för olika råvaror..

Vissa restauranger använder givetvis träbrädor också, men långt ifrån alla. Det beror på typ av matlagning, intensitet och storleken på köket.

Om du lagar mat där hemma 1-2 gånger per dag, så går det utmärkt att använda en skärbräda av trä. Fördelarna är många. Skillnaden mellan hemmaköket och den upptagna restaurangen är just att den är upptagen. De måste hela tiden diska, rengöra, skära och hacka.

Liknande Artiklar