Mjölkskum

Skumma mjölk hemma – 4 olika sätt för mjölkskum

Att skumma mjölk hemma är enkelt. Du behöver inte ens en mjölkskummare. Här är allt du behöver veta.

Du vill göra en cappuccino eller latte – men har ingen aning om hur du kan skumma mjölken hemma.

I den här artikeln visar vi hur du göra och vilken utrustning du kan använda för att skumma mjölk.

Hur skummar man mjölk hemma

Det finns flera olika sätt att skumma mjölk hemma. Du kan exempelvis använda en mjölkskummare, men också använda en kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare.

Du kan också använda en elvisp eller stavmixer för att skumma mjölken hemma.

Använd en mjölkskummare

Vår favoritmetod för att skumma mjölk är med hjälp av en mjölkskummare.

Det finns två typer av mjölkskummare:

  • De som vispar mjölken
  • De som ångar mjölken

Båda typerna används på samma sätt – men fungerar annorlunda.

Mjölkvispen stoppar du ner i mjölken och trycker på startknappen. Vispen kommer att snurra för att skapa mjölkskum. De är små, snabba och vispen cirkulerar i en hastighet som skummar mjölken.

En mjölkskummare som använder ånga använder du på ungefär samma sätt. Du stoppar ner pinnen, eller pipen, ner i mjölken och trycker på startknappen.

Mjölkskummaren pumpar då in ånga i mjölken, vilket skapar bubblor och skum. Den här metoden gör skummet med fylligt och krämigt än om du använder en mjölkvisp.

Använd en kaffemaskin med mjölkskummare

Häller-mjölkskum-i-kaffe

En del kaffemaskiner har en inbyggd mjölkskummare. Den fungerar på precis samma sätt som en separat mjölkskummare.

Skillnaden är att den finns i maskinen – och de tenderar att vara mer robusta och starkare än separata mjölkskummare.

Vanligtvis är de designade så att mjölkskummaren finns på sidan av kaffemaskinen. Allt du behöver göra är att stoppa kannan med mjölk under röret och sedan kontrollera ångningen genom maskinens display.

Om du vill ha en kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare så är det främst espressomaskiner som brukar ha den funktionen.

Skumma mjölk med en stavmixer

En stavmixer fungerar som en vanlig mjölkvisp. Oftast är stavmixern lite större och kraftfullare.

Fördelen med att använda och köpa en stavmixer är att de har många fler användningsområden än en vanlig mjölkskummare.

Utöver att vispa och skumma mjölk, så kan du också göra soppor, såser, potatismos och blanda barnmat.

Att skumma mjölk med en stavmixer är mycket enkelt. Fyll kannan med mjölk, placera stavmixern i mjölken och börja sedan mixa. Börja med en låg hastighet så att mjölken inte skvätter upp ur kannan.

En del stavmixrar har specialfunktioner som kan göra det lättare att skumma mjölken, exempelvis en pulsfunktion. Då kan du mixa mjölken i en takt och hastighet som gör att du kan få skummet precis så som du vill ha den.

Här kan du hitta den bästa stavmixern för att skumma mjölk.

Skumma mjölk med en elvisp

Du har säkert en elvisp i köket – vilket är ett perfekt redskap för att skumma mjölk hemma.

Gör så här:

  • 1. Värm upp mjölken i en hög kastrull eller kanna. Se till att det inte kokar.
  • 2. Placera elvispen i kastrullen och starta maskinen. Börja på en låg hastighet.
  • 3. Dra elvispen genom mjölken, så att cirkulationen inte sker på en och samma plats i mjölken.
  • 4. Fortsätt vispa tills mjölken börjar bli tjock och skumma.
  • 5. När du har den typ av skum du vill ha, så stänger du av maskinen och använder en sked för att ta ut skummet.

Om mjölken inte skummar, så kan du behöva använda en snabbare hastighet.

Liknande Artiklar