Stekpanna-i-rostfritt-stål

Stekpanna i Kolstål eller Rostfritt stål

Kolstål och rostfritt stål är två av de mest populära materialen för stekpannor idag.

De båda kommer med en stor mängd fördelar, men har också ett par svagheter.

Deras främsta styrkor är att de är hållbara, pålitliga, lätta och icke-reaktiva – vilket gör dem till ett perfekt val vid intensiv användning.

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med stekpannor gjorda av kolstål och rostfritt stål.

Stekpannor av kolstål

De här stekpannorna är gjorda av en kombination av järn och kol.

En stor fördel är att kolstålpannor har en naturlig non-stick-beläggning. Det gynnar dig både när du lagar mat och när det är dags att rengöra stekpannan.

Stekpannor av kolstål är oftast lite tyngre än stekpannor av rostfritt stål.

Fördelar

  • När pannor av kolstål har förlorat sin naturliga non-stick-beläggning, är det möjligt för dig att göra den non-stick igen om du underhåller den på rätt sätt
  • De kan värmas upp i högre temperaturer än rostfritt stål
  • Kan användas i ugnen i höga temperaturer
  • Mindre fett behövs i en kolstålspanna än i stekpannor av rostfritt stål

Nackdelar

  • Stekpannor av kolstål bör inte hantera syrlig mat, då syran kan förstöra den naturliga non-stick-beläggningen och ger maten en metallisk smak. Ett exempel på en sådan syrlig mat är tomater
  • För att förhindra att den rostar, behöver du tvätta, torka och olja in stekpannan regelbundet
  • De kan inte användas i diskmaskinen, till skillnad från många stekpannor i rostfritt stål
  • Har lätt för att missfärgas

Tips för stekpannor av kolstål

Eftersom kolstålspannor inte reagerar bra på syrlig mat, är det bäst att undvika recept och såser som innehåller tomater, vinäger och vin.

Dessa livsmedel kan förstöra ytbehandlingen, men också göra så att maten får en metallisk smak.

Om du inte planerar att använda pannan på ett tag, gör du bäst i att olja in den innan du lindar in den i en handduk och förvarar den i skåpet. Kom ihåg att förvara pannan på en torr plats i köket.

Eftersom stekpannor i kolstål kommer med en naturlig non-stick-beläggning, så bör du steka dem i fett vid första användningarna. Gärna i bacon. Det kommer att hjälpa till att förbättra och skydda den naturliga ytbehandlingen.

Stekpannor i rostfritt stål

Även om de heter ”rostfritt”, så är det faktiskt möjligt för rostfritt stål att rosta om du inte tar hand om den på rätt sätt. Det är oftast svårare än med andra material, men det kan ske om du hanterar pannan inkorrekt.

Stekpannor av rostfritt stål har ett bra rykte, med all rätta. De är kända för att vara starka, hållbara och flexibla.

Fördelar

  • Det är mycket svårare för rostfritt stål att rosta
  • De flesta pannor kan användas i både ugnen och diskmaskinen
  • Behöver inte underhållas lika mycket som kolstålspannor
  • Pannor i rostfritt stål ser oftast mycket bättre och modernare ut än kolstål
  • Behåller utseendet även efter år av användning
  • Stekpannor med rostfritt stål tenderar att ha en bättre värmefördelning än kolstål

Nackdelar

  • De håller inte värme speciellt bra
  • Om de har koppar på insidan så kan pannorna vara ganska tunga
  • Kan inte hantera lika höga temperaturer som kolstålspannor

Tips för stekpannor i rostfritt stål

Innan du lägger i råvarorna i stekpannan, är det rekommenderat att först testa om stekytan är tillräckligt varm.

Vanligtvis testar man pannan genom att hälla i en droppe vatten. Om du hör ett ”tss”-ljud, så betyder det att pannan är redo. Istället för vatten, kan du också lägga i en liten grönsak eller bit kött.

Undvik att laga ägg på en stekpanna som saknar anti-stick-beläggning. Ägg tenderar att fastna i stekpannan och det kan därför bli jobbigt om stekpannan saknar nonstick.

Vilken stekpanna är bäst för dig

Kolstål och rostfritt stål är båda väldigt bra material i stekpannor. Vilken som är bäst är högst subjektivt, men i regel brukar rostfritt stål vara det föredragna alternativet för hemmakockar.

I vår guide till en bästa stekpannan, har vi inte bara recenserat de bästa stekpannorna på marknaden idag, men även gått igenom olika materialtyper och vad du ska tänka på när du köper en stekpanna.

Eftersom kolstål inte klarar av syrlig mat, kräver mycket mer underhållning och måste handdiskas – så är de mindre populära i svenska hemmakök. De tar upp mer tid, men också eftersom svensk matkultur innehåller mycket tomater, vilket inte går ihop med kolstål.

Liknande Artiklar